Η εξάρτηση της Γερμανίας από την προμήθεια ρωσικών ενεργειακών πόρων και η αδυναμία απεξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία βασίζονται σε ιστορικούς λόγους, με βάση το γερμανικό Der Spiegel.
Λίγες δυτικές χώρες εξαρτώνται τόσο από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία όσο η Γερμανία - σχεδόν το 50% του άνθρακα και το 34% του πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η εξάρτηση της Γερμανίας από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Έτσι, η Γερμανία εισάγει το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Το γεγονός ότι η χώρα μπόρεσε να μπει σε μια τέτοια δύσκολη θέση είναι αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ιστορικής εξέλιξης» αναφέρει το Der Spiegel.
«Από τη δεκαετία του 1970, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία βασιζόταν ολοένα και περισσότερο στο φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας.
Με τη σχεδιαζόμενη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας, η εξάρτηση από τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας εκ των πραγμάτων έγινε ακόμη πιο ισχυρή.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι.
Δύο μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου που βρίσκονται στη Σαξονία-Άνχαλτ και στο Βρανδεμβούργο εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από ρωσικούς αγωγούς, που είναι επίσης η «κληρονομιά της Ανατολικής Γερμανίας».
Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι πάνω από το 90% της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία εισάγεται σήμερα μέσω αγωγών.
Βασικά οι παραδόσεις πραγματοποιούνται από τρία κράτη: Ρωσία, Νορβηγία και Ολλανδία.
Ωστόσο, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, «δύσκολα μπορούν να αυξηθούν».
Άλλες πιθανές επιλογές, θα μπορούσαν να είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία και το Μαρόκο.
Εναλλακτικά, η Γερμανία θα μπορούσε να στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, το λεγόμενο LNG, το οποίο μπορεί να παραδοθεί με δεξαμενόπλοια από τις ΗΠΑ, το Κατάρ ή την Αυστραλία.
Ωστόσο, η Γερμανία δεν έχει ακόμη δικό της λιμάνι για την παραλαβή LNG είναι μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού.
«Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας διερευνά πιθανές τοποθεσίες στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα όπου πλωτοί τερματικοί σταθμοί για αποθήκευση LNG μπορούν να δημιουργηθούν σύντομα ίσως και μέσα στον χειμώνα του 2022-2023».
Γιατί αντιδρά η Γερμανία στην επιβολή εμπάργκο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας;
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου επισήμανε ότι οι γερμανικές αρχές αντιτίθενται στην άμεση επιβολή εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο Γερμανός καγκελάριος έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Το γεγονός πάντως είναι ότι η Γερμανία δεν μπορεί να μην προμηθευτεί το ρωσικό φυσικό αέριο λένε τόσο Γερμανοί ειδικοί όσο και πολιτικοί.
Σύμφωνα με την επίσημη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, η πλήρης απεξάρτηση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2024.
Οι εισαγωγές άνθρακα και πετρελαίου αναμένεται να αντικατασταθούν το 2022.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών