Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα ήταν καταστροφικό λάθος για το ΝΑΤΟ να δρομολογήσει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας προκαλώντας την Ρωσία

Θα ήταν καταστροφικό λάθος για το ΝΑΤΟ να δρομολογήσει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας προκαλώντας την Ρωσία
Αξίζει να προστεθούν άλλα δύο μέλη στο ΝΑΤΟ, ένα από τα οποία έχει σύνορα 830 μιλίων με τη Ρωσία; - Μήπως είναι σοφότερο η Σουηδία και Φινλανδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;

Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας, Magdalena Andersson και Sanna Marin, δήλωσαν πρόσφατα ότι πιθανότατα θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η «προοπτική» είναι πολύ «καλοδεχούμενη», υποστηρίζει η Washington Post:
«Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Ένας τρόπος για να τιμωρήσετε τον Putin».

To ρίσκο είναι τεράστιο

Ξεπερνώντας τους διθυράμβους πολλών μελών – κρατών του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να δούμε με προσοχή τι θα σήμαινε για τις ΗΠΑ… η ένταξη στο ΝΑΤΟ για αυτά τα δύο σκανδιναβικά έθνη.
Η Φινλανδία είναι ένα έθνος στο μέγεθος της Γερμανίας, αλλά με πληθυσμό μόνο το 4% της Ρωσίας και σύνορα με τη Ρωσία μήκους 830 μιλίων.
Εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, θα είναι υποχρεωμένες να πολεμήσουν με τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου την Ρωσία εάν επιχειρήσει να επιτεθεί στα φινλανδικά εδάφη.

Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα μεταφέρει νέα πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

Θα ήταν ορθό το ΝΑΤΟ να πολεμήσει για την Φινλανδία;

Θα ήταν συνετό το ΝΑΤΟ που είναι μια στρατιωτική συμμαχία, να πολεμήσει ενάντια στην Ρωσία, για τη Φινλανδία;
Δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της συνακόλουθης κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη, είναι κατανοητό γιατί Σουηδία και Φινλανδία θα αναζητούσαν μεγαλύτερη ασφάλεια κάτω από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ.

Αλλά γιατί να συμφωνήσει το ΝΑΤΟ να δώσει στη Σουηδία και τη Φινλανδία αυτές τις πολεμικές εγγυήσεις;
Γιατί να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία του Putin, έναν πόλεμο που θα μπορούσε, και πιθανότατα θα κλιμακωθεί με την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, εξέλιξη που θα προκαλούσε παγκόσμιο χάος;
Η Φινλανδία ήταν ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η Σουηδία είναι ουδέτερη από τους Ναπολεόντειους πολέμους στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το μεγάλο ρίσκο

Σουηδία και Φινλανδία, θέλουν να προστατευθούν από τις επιθετικές βλέψεις της Ρωσίας.
Αλλά γιατί να υποχρεωθούν οι ΗΠΑ να πολεμήσουν με ένα έθνος που κατέχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο — για κάποια διαμάχη στη Βαλτική Θάλασσα ή στον Κόλπο της Φινλανδίας που δεν επηρεάζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ;

Η προειδοποίηση της Ρωσίας

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η συμμαχία (ΝΑΤΟ) παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή της δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Σε περίπτωση σύγκρουσης της Ρωσίας του Putun με τη Φινλανδία ή τη Σουηδία, οι ΗΠΑ είναι ελεύθερες να απαντήσουν ή να μην απαντήσουν, όπως κρίνουν σκόπιμο.

Η ιστορία διδάσκει

Τον Μάρτιο του 1939, έξι μήνες μετά το Μόναχο, όταν η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε στα εθνικά της στοιχεία, η Βρετανία παρείχε μια πολεμική εγγύηση στην Πολωνία, διαπραγματευόμενη στη συνέχεια με τη Γερμανία για το λιμάνι του Ντάντσιγκ που πήραν από τη Γερμανία οι νικητές Σύμμαχοι μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όταν η Γερμανία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, εισέβαλε στην Πολωνία, η Βρετανία ήταν υποχρεωμένη να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία για ένα θέμα που δεν ήταν ζωτικό συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας ή της παγκόσμιας αυτοκρατορίας της.
Για να μην ξεχνάμε, ήταν η Διακήρυξη του Βουκουρεστίου του 2008, που άνοιξε την πόρτα για ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και τη Γεωργία, που οδήγησε στις πρόσφατες κρίσεις στην Ανατολική Ευρώπη και στον σημερινό καταστροφικό πόλεμο.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και η προσάρτηση της Κριμαίας από τον Putin και η διεκδίκηση του Luhansk και Donetsk στην ανατολική Ουκρανία προέκυψαν από την απόφαση του ΝΑΤΟ το 2008 να ανοίξει τις πόρτες εισόδου στην Γεωργία και Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμερα οφείλεται εν μέρει στην άρνηση των ΗΠΑ και της Ουκρανίας να αποκλείσουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Κανένα έθνος του ΝΑΤΟ σήμερα δεν έχει σύνορα με τη Ρωσία σχεδόν όσο η Φινλανδία.
Εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα τοποθετηθούν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος κατά μήκος των συνόρων των 830 μιλίων με τη Ρωσία;
Θα πετάξουν αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μέσα και έξω από φινλανδικά αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας;

Η συλλογική ασφάλεια είναι μια καλή ιδέα…

Ο πυρήνας της ασφάλειας του ΝΑΤΟ παρέχεται από τις πολεμικές εγγυήσεις των ΗΠΑ, προς στους 29 συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν 31 προσεχώς.

Ο Otto von Bismarck (Ότο φον Μπίσμαρκ) προέβλεψε ότι ο Μεγάλος Πόλεμος, όταν ερχόταν, θα πυροδοτηθεί από «κάποιο ανόητο πράγμα στα Βαλκάνια».
Και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος όντως πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του Αυστριακού αρχιδούκα στο Σεράγεβο τον Ιούνιο του 1914.
Οι Γερμανοί ήρθαν εν μέρει επειδή ο Κάιζερ είχε δώσει στην Αυστρία μια «λευκή επιταγή» για πόλεμο.
Αυτό που επέτρεψε στην Αμερική να μείνει έξω από τους δύο παγκόσμιους πολέμους για χρόνια μετά την έναρξη τους ήταν η ελευθερία των ΗΠΑ να καθορίζουν συμμαχίες.

Αλλά αξίζει να προστεθούν άλλα δύο μέλη στο ΝΑΤΟ, ένα από τα οποία έχει σύνορα 830 μιλίων με τη Ρωσία;
Μήπως είναι σοφότερο η Σουηδία και Φινλανδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης