Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη εξέλιξη – Βρετανοί εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ - Ρωσικές κυρώσεις στον Johnson

Επικίνδυνη εξέλιξη – Βρετανοί εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ - Ρωσικές κυρώσεις στον Johnson
Διοικητές του ουκρανικού στρατού κάνουν λόγο για δυο εκπαιδεύσεις από εν ενεργεία Βρετανούς αξιωματικούς, με το Λονδίνο προς το παρόν να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει
Σχετικά Άρθρα

(upd) Κλιμακώνεται η εμπλοκή χωρών της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία με δημοσιεύματα και του Βρετανικού Τύπου να κάνουν λόγο για συμμετοχή στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού,
Συγκεκριμένα, διοικητές του ουκρανικού στρατού κάνουν λόγο για δυο εκπαιδεύσεις από εν ενεργεία Βρετανούς αξιωματικούς, με το Λονδίνο προς το παρόν να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει.
Μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, η οποία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ όταν ανακοίνωσαν πως θα στείλουν για πρώτη φορά όπλα πυροβολικού και εκπαιδευτές του αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία.

Βρετανοί κομάντο

Η βρετανική εφημερίδα Times επικαλείται πηγές από δυο τάγματα του Ουκρανικού στρατού, οι οποίες ισχυρίζονται πως Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύτηκαν δυο φορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες από εν ενεργεία Βρετανούς κομάντο.
Ο λοχαγός Yuriy Myronenko το τάγμα του οποίου βρίσκεται στη περιοχή Όμπολον της Ουκρανίας δήλωσε ότι Βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων εκπαίδευσαν νεοσύλλεκτους στη χρήση αντιαρματικών πυραύλων NLAWs, οι οποίοι είχαν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.
Παράλληλα ο δεύτερος διοικητής, ο οποίος δίνει μόνο το κωδικό όνομα «Bear», σχολίασε την καλή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Βρετανών και Ουκρανών στρατιωτών, καθώς όπως τονίζει «τους κάλεσαν να επισκεφτούν τη Βρετανία μετά το τέλος του πολέμου».

Εκπαίδευση στους αντιαρματικούς πυραύλους

Πρώην Βρετανοί στρατιώτες, πεζοναύτες και κομάντο των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται επίσης στην Ουκρανία και εργάζονται ως συμβασιούχοι εκπαιδευτές και εθελοντές, αλλά οι Ουκρανοί αξιωματικοί επέμεναν μέχρι τώρα, πως δεν ήταν εν ενεργεία.
Ο James Heappey, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανία
ς, ότι τα ουκρανικά στρατεύματα επρόκειτο να φτάσουν στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα για εκπαίδευση στα τεθωρακισμένα οχήματα.
Ο Myronenko σημείωσε ότι η επανέναρξη της εκπαίδευσης είναι κρίσιμη επειδή οι νεοσύλλεκτοι και οι βετεράνοι που εγγράφηκαν, όταν ξεκίνησε η εισβολή δεν είχαν εμπειρία με τους αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους η Βρετανία συνέχισε να στέλνει καθώς εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Μέχρι πρότινος οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν κυρίως μέσω βίντεο στο Youtube, αφού οποιαδήποτε εκπαίδευση επί ουκρανικού εδάφους θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα βοηθούσαν στην εκπαίδευση Βρετανοί απόστρατοι, όχι όμως εν ενεργεία.
Μάλιστα η Βρετανία απέσυρε και το στρατό που είχε αναπτύξει στην Ουκρανία από το 2014.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρόλα αυτά ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τα λεγόμενα των Ουκρανών στρατιωτικών, σε μια μάλλον συνηθισμένη τακτική μη σχολιασμού ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο σε μια σειρά Βρετανούς πολιτικούς, μεταξύ αυτών και ο Boris Johnson.

Αιχμαλωτίστηκε Βρετανός στη Μαριούπολη


Ρώσοι ανακριτές θα ανακρίνουν τον Βρετανό μισθοφόρο Sean Peter που αιχμαλωτίστηκε στη Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή το Σάββατο (16/4/2022).
«Η επιτροπή θα ανακρίνει σίγουρα και έναν άλλο μισθοφόρο που συνελήφθη στη Μαριούπολη», ανέφερε σύμφωνα με το Ria Novosti.
Ο Sean Peter είναι ο δεύτερος Βρετανός που αιχμαλωτίζεται στη Μαριούπολη.
Υπηρέτησε στην 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ως τυφεκιοφόρος εφόδου και τώρα βρίσκεται σε αιχμαλωσία.
Δηλώνει την επιθυμία του να εγκαταλείψει την Ουκρανία και συστήνει στους ομοεθνείς του να μη μεταβούν στη χώρα για να πολεμήσουν.

Ρωσικές κυρώσεις στη Βρετανία

Η Ρωσία απαγόρευσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson και σε υπουργούς της κυβέρνησής του την είσοδο στη χώρα λόγω της «εχθρικής» στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, ο υπουργός Άμυνας Ben Wallace και άλλοι 10 πολιτικοί -κυρίως μέλη του υπουργικού συμβουλίου- έχουν επίσης δεχθεί παρόμοιες κυρώσεις.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ως αντίποινα για τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.
Τον Μάρτιο 2022, η Μόσχα επέβαλε παρόμοια απαγόρευση κατά του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.

british.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης