Τελευταία Νέα
Διεθνή

To σενάριο της ύφεσης και η...«τέλεια καταιγίδα»: Πληθωρισμός, επιτόκια, Ουκρανικό και κινεζικό lockdown προκαλούν παγκόσμιο σοκ

To σενάριο της ύφεσης και η...«τέλεια καταιγίδα»: Πληθωρισμός, επιτόκια, Ουκρανικό και κινεζικό lockdown προκαλούν παγκόσμιο σοκ

H εκτίναξη των τιμών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες του Ουκρανικού στην αγορά εμπορευμάτων διαμορφώνουν μια εικόνα αποκάλυψης

Σχετικά Άρθρα
O ταχύτερος ρυθμός αύξησης των τιμών στις τελευταίες δεκαετίες και η επακόλουθη βιασύνη των κεντρικών τραπεζών να ανεβάσουν τα επιτόκια υποδαυλίζουν τους φόβους για ύφεση στις τάξεις όσων μετέχουν στις παγκόσμιες αγορές,
Οι ανωτέρω ανησυχίες επιδεινώνονται από τις επιπτώσεις των παρανοϊκών και αυταρχικών  lockdowns στην Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία ιδίως στις συνέπειές του στην αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 17 Απριλίου 2022.

Φρένο στη οικονομική ανάκαμψη

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν την επιτάχυνση του πληθωρισμού με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας άνοιξαν το δρόμο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια.
Η Bank of America. ανέφερε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν οι πιο απαισιόδοξοι από ποτέ σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και η JPMorgan Chase & Co. αύξησε τα αποθεματικά της για να θωρακιστεί έναντι μιας οικονομικής επιδείνωσης.

Η τέλεια καταιγίδα για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Εν τω μεταξύ, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν βυθιζονται ολοένα και σε μεγελύτερο βαθμό σε κρίση, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για μια «τέλεια καταιγίδα» για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται κατακόρυφα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε αρνητικά τις προοπτικές του για το παγκόσμιο εμπόριο και οι αναζητήσεις για το λήμμα «ύφεση» στο Google και το Bloomberg αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατευθύνονται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για τις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το Ταμείο δηλώνει ήδη ότι ο πόλεμος σημαίνει ότι θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για 143 οικονομίες φέτος --που αντιπροσωπεύουν το 86% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση πάνω στην κρίση», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva.

Τα επόμενα σοκ

«Για την παγκόσμια οικονομία, ο συνδυασμένος αντίκτυπος του πολέμου και του κορωνοϊού θα είναι ένα έτος χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού και αυξημένης αβεβαιότητας.
Για να φτάσουμε σε ύφεση, θα πρέπει να δούμε και άλλα σοκ.
Η Ρωσία που διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ή το λουκέτο της Κίνας που επεκτείνεται από τη Σαγκάη σε άλλες μεγάλες πόλεις είναι πιθανοί καταλύτες», ανέφερε ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics.
fd75bfd17bd6a4b38ae19b785d5cd813.webp
Οι συνέπειες του στασιμοπληθωρισμού

Υπάρχουν όμως και λόγοι να πιστεύουμε ότι η ανθεκτικότητα, έστω και με μια δόση στασιμοπληθωρισμού αντί για παγκόσμια ύφεση, μπορεί να είναι το ζητούμενο, τουλάχιστον για τις πλούσιες χώρες.
Χάρη στα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής επέκτασης της εποχής της πανδημίας, τα νοικοκυριά στις ανεπτυγμένες αγορές εξακολουθούν να διαθέτουν το 11% έως 14% του εισοδήματος σε αποταμιεύσεις, σύμφωνα με ανάλυση της JPMorgan Chase π\ την περασμένη εβδομάδα.

Αγορά εργασίας και Λιανεμπόριο

Η μόχλευση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών και το εισόδημα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 7% εν μέσω της διαρθρωτικών ελλείψεν στις αγορές εργασίας, καταλύτες για μια πιθανή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις και το καταναλωτικό κλίμα προσέφεραν ελπίδα ότι όλοι οι καταναλωτές δεν αποσύρονται παρά τους κλυδωνισμούς των τιμών.
402cfd812c99eb540f0479cc6a8e8f8b.webp
Ο περιορισμός της πανδημίας και η ζήτηση

«Βλέπω περισσότερους λόγους για να επιβραδυνθεί η παγκόσμια οικονομία παρά για να επιταχυνθεί εκ νέου», δήλωσε ο Stephen Jen, ο οποίος διευθύνει την Eurizon SLJ Capital, ένα hedge fund και μια συμβουλευτική εταιρεία στο Λονδίνο.
«Ωστόσο, το αν θα πέσει σε ύφεση είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία, απλώς και μόνο επειδή ο περιορισμός της πανδημίαςσε όλο τον κόσμο θα πρέπει να απελευθερώσει τεράστια ανερχόμενη ζήτηση, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση ενός μεγάλου μέρους των αντίθετων ανέμων».
Παρόλα αυτά, αυτή η ανθεκτικότητα πρόκειται να δοκιμαστεί....
 f556cb1cc348d26bedbca21e5876e6f6.webp
Πτώση της κατανάλωσης

Ο ταχύτερος πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών σε όλο τον κόσμο έχει ήδη αρχίσει να απωθεί πολλούς καταναλωτές, ιδίως εκείνους που βλέπουν υψηλότερους λογαριασμούς τροφίμων και καυσίμων.
Περίπου το 84% των Αμερικανών σχεδιάζει να περικόψει τις δαπάνες του λόγω των υψηλότερων τιμών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris για το Bloomberg News.

Αύξηση του κόστους του χρήματος

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν επίσης προς τα πάνω τα επιτόκια, με τη Fed να είναι πλέον πιο πιθανό να αυξήσει τον δείκτη αναφοράς της κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2000 και να αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της

Τα διλήμματα της νομισματικής πολιτικής

Ένας κίνδυνος είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από το να αντιδράσουν πολύ αργά στην αύξηση του πληθωρισμού είτε να σφίξουν υπερβολικά τις νομισματικε΄ς συνθήκες  καθώς οι οικονομίες τους αποδυναμώνονται ή εάν αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού τα οποίαη νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στην έρευνα της BofA είδαν κίνδυνο σφάλματος πολιτικής σε ποσοστό 83%.
«Ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε πολύ πιο αργή ανάπτυξη είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αντιφράσουν με σύσφιξη της πολιτικής από την ιδιατερα χαλαρή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες να εξομαλυνθούν και αυτό θα περιορίσει τη ζήτηση», δήλωσε η Karen Dynan, Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics.
29dc8e4c854a9d76f63724c9eea8828d.webp
ΔΝΤ: Επιβράδυνση 3,3% φέτος

Σε έναν προάγγελο των νέων οικονομικών προοπτικών του ΔΝΤ που θα δημοσιευθούν την Τρίτη 19 Απριλίου 2022, η Dynan εκτίμησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,3% φέτος και το επόμενο έτος, έναντι 5,8% το 2021.
Οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες θα επεκταθούν μόνο μέτρια φέτος και θα εξασθενήσουν περαιτέρω το 2023..
Οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν "αποκλίνουσες" προοπτικές με την Ινδία να βελτιώνεται και την Κίνα να παλεύει με τα lockdowns και πτώση στην αγορά ακινήτων.
Ο ρυθμός των εξελίξεων φέτος έχει αιφνιδιάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

ΗΠΑ, Κϊνα και Ουκρανικό: Αύξηση της αβεβαιότητας

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκο Brian Deese δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang υπογράμμισε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κυβερνητικά κίνητρα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επισκίασε μια βαθύτερη επιβράδυνση στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την προσέγγιση του της μηδενικής ανοχής για τον έλεγχο του Covid-19, μια πολιτική που έχει παγώσει την παραγωγή στα μεταποιητικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα Σενζέν και Σαγκάη και έχει κρατήσει εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους.
Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, είναι πιθανό να ωθήσει την ανάπτυξη στο 5% φέτος, κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% περίπου.

Αλυσίδες εφοδιασμού

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που ακόμη ανακάμπτουν από την πανδημία μπορεί επίσης να υποστούν περαιτέρω πλήγμα εάν η Κίνα δεν ελέγξει τον ιό σύντομα.
Η Giant Manufacturing Co. είναι μεταξύ των παραγωγών που αισθάνονται το πλήγμα.
Περιμένει έως και δύο χρόνια για ανταλλακτικά ποδηλάτων, δήλωσε η πρόεδρος Bonnie Tu στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Πρόκειται για μια κολασμένη περίοδο», δήλωσε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης