Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση ΔΝΤ για περαιτέρω sell off στις αγορές - Επιδείνωση του outlook μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Προειδοποίηση ΔΝΤ για περαιτέρω sell off στις αγορές - Επιδείνωση του outlook μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλες έξι φορές το 2022, ενώ η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το γ' τρίμηνο του 2022
Σχετικά Άρθρα

Για επιπλέον sell offs στις αγορές προειδοποιεί το ΔΝΤ καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαχειριστούν τον υψηλότερο πληθωρισμό και να αποσύρουν τα πανδημικά μέτρα τόνωσης.
Αν και στις αρχές του 2022 οι παράγοντες της αγοράς ήταν αισιόδοξοι και προέβλεπαν οικονομικό momentum καθώς χαλάρωναν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αυτό το outlook επιδεινώθηκε.
«Σίγουρα, υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω sell offs» δήλωσε μιλώντας στο CNBC ο Tobias Adrian από το ΔΝΤ. «Οι επιδιωκόμενες συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης είναι η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και δεν θα εκπλαγώ αν βλέπαμε μια αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων assets στο μέλλον και αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις αγορές μετοχών καθώς και στις αγορές εταιρικών και κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αβεβαιότητα για τις κεντρικές τράπεζες

Η προειδοποίηση του Ταμείου έρχεται σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας για ορισμένες από τις βασικές κεντρικές τράπεζες.
Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλες έξι φορές το 2022, ενώ η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το γ' τρίμηνο του 2022.
Ωστόσο, αυτή η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις κινήσεις της αγοράς. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, για παράδειγμα, κατέγραψε ακόμα ένα ρεκόρ τον περασμένο μήνα οπότε και διαμορφώθηκε στο 7,5% σε ετήσια βάση. Και οι ΗΠΑ ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά τιμών καταναλωτή από το 1981.
«Αυξάνεται ο κίνδυνος οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να απομακρυνθούν από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, προκαλώντας μια πιο επιθετική απάντηση όσον αφορά τη σύσφιξη πολιτικής από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για το World Economic Outlook.
Στην τελευταία του οικονομική αξιολόγηση, το ΔΝΤ είπε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Εκτίμησε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 7,7% στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος και στο 5,3% στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης