Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1,9% - Tο βλέμμα στα επιτόκια της Fed μετά το «σήμα» Powell

Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1,9% - Tο βλέμμα στα επιτόκια της Fed μετά το «σήμα» Powell
Την αποφασιστικότητα της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό διατράνωσε με ομιλία του την Πέμπτη 21 Απριλίου ο διοικητής Jerome Powell
Σχετικά Άρθρα

ε πτώση διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μια ολοένα πιο επιθετική προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve,  καθώς και για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τα lockdown στην Κίνα.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,9% στις 14.252 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,8% στις 7.574 μονάδες.
Στις 6.608 μονάδες με άνοδο πτώση 1,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με πτώση 1,7% στις 24.462 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με απώλειες 0,5% στις 8.768 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γαλλικής Kering υποχώρησε κατά 5,3% και της γερμανικής SAP κατά 2,9%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,5% στις 2.281 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν πτώση 0,3%, μετά τις χθεσινές απώλειες που προκάλεσαν οι δηλώσεις Powell.
Την αποφασιστικότητα της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Fed) να τιθασεύσει τον πληθωρισμό διατράνωσε με ομιλία του την Πέμπτη 21 Απριλίου ο διοικητής Jerome Powell... προαναγγέλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πιο επιθετικές κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα. 
Ως είναι ευνόητο, ο πρόεδρος της Fed επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό με πιθανές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων το συντομότερο τον επόμενο μήνα.
«Είναι σκόπιμο, κατά την άποψή μου, να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα για την αύξηση των επιτοκίων, είπε κατά τη διεξαγωγή τηλεσυνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ευρωζώνη: Οικονομία δύο ταχυτήτων δείχνουν τα στοιχεία για τον PMI

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οικονομία δύο ταχυτήτων στην Ευρωζώνη καταταδεικνύουν τα στοιχεία της S&P Global για τους δείκτες PMI, με τις υπηρεσίες να αναπτύσσονται και τη βιομηχανία να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ειδικότερα, η επιχειρηματική ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, με τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών του μπλοκ να καταγράφει απότομη αύξηση της δραστηριότητας.
Οι κατασκευαστές, ωστόσο, δυσκολεύτηκαν καθώς οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία έχουν επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα νέα lockdown στην Κίνα.
Ο δείκτης Flash Composite Purchasing Managers' Index της S&P Global, ανήλθε στο 55,8 τον Απρίλιο από 54,9 τον Μάρτιο, ανατρέποντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση στο 53,9.
Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Η εικόνα σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία στη Γερμανία, όπου ο μεταποιητικός τομέας σημείωσε πολύ πιο αργή ανάπτυξη λόγω των διαταραχών της προσφοράς και της πτώσης των νέων παραγγελιών, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επιταχύνθηκε, έδειξαν προηγούμενα στοιχεία.
Η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επωφελήθηκε από λιγότερους περιορισμούς για τον COVID-19, περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερες παραγγελίες.
Ωστόσο, στη Βρετανία, εκτός του νομισματικού μπλοκ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ιδιωτικός τομέας υπέστη απότομη επιβράδυνση αυτόν τον μήνα, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η σύγκρουση στην Ουκρανία επηρέασαν τον τεράστιο τομέα των υπηρεσιών της χώρας.

Πληθωριστικές πιέσεις

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών στο 57,7 τον Απρίλιο από 55,6 τον Μάρτιο.
Η μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για πτώση στο 55,0.
Όμως ο εργοστασιακός PMI υποχώρησε στο χαμηλό 16 μηνών στο 55,3, από 56,5 τον Μάρτιο, αν και ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για 54,7.
Η αύξηση της ζήτησης για μεταποιημένα αγαθά μειώθηκε και ο δείκτης νέων παραγγελιών έπεσε στο 51,4 από 53,7, τη χαμηλότερη τιμή από τότε που η πανδημία βρισκόταν στο ζενίθ.


Πιέσεις στην Ασία


Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,1% στις πρωινές συναλλαγές, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων.
Η πτώση του προκάλεσε απώλειες 1,6% στην Αυστραλία, πτώση 1,1% στις μετοχές του Χονγκ Κονγκ και υποχώρηση 0,3% για τα blue chips στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο Nikkei 225 στο Τόκιο υποχωρούσε 1,6% στις 27.105 μονάδες.

Το «σήμα» Powell

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα θα είναι «στο τραπέζι» κατά τη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, προσθέτοντας ότι θα ήταν σκόπιμο «να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα».
Οι παρατηρήσεις του επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις προσδοκίες της αγοράς για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τη Fed τον επόμενο μήνα και η Nomura αναμένει τώρα αυξήσεις 75 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που θα ήταν η μεγαλύτερη αυτού του μεγέθους από το 1994.
'Όσον αφορά τα αμερικανικά ομόλογα, η απόδοση των πενταετών ομολόγων του Δημοσίου αυξάνεται στο 3,04%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2018.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων δαμορφώνεται στο 2,9483%, από το προηγούμενο κλείσιμο των 2,9076 και όχι πολύ μακριά από το 2,9810% - υψηλό 40 μηνών που σημειώθηκε την Τετάρτη.
Η απόδοση δύο ετών, η οποία αντανακλά τις προσδοκίες των traders για υψηλότερα επιτόκια, ανήλθε στο 2,7408%, από το κλείσιμο 2,6739% την προηγούμενη ημέρα.

Πτώση στο πετρέλαιο

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι τιμές του πετρελαίου, επιβαρυμένες από την προοπτική των αυξήσεων των επιτοκίων, την ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη και τα lockdown για την COVID-19 στην Κίνα που πλήττουν τη ζήτηση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 1,5 δολ. ή 1,5%, στα 106,6 δολ. το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 1,27 δολ. ή 1,2% στα 102,52 δολ. το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς οδεύουν σε εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 4,2%.
Αυτή ήταν η λιγότερο ασταθής εβδομάδα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας κυρώσεις που μείωσαν την προσφορά ρωσικού πετρελαίου και οδήγησαν τις χώρες  να απελευθερώσουν όγκο ρεκόρ πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Ουκρανία και Κίνα στο επίκεντρο

Οι ανησυχίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία που υποθάλπει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη κυριάρχησαν στις συναλλαγές το δεύτερο μισό της εβδομάδας, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά σχεδόν μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, δήλωσε την Παρασκευή ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν είναι απρόσβλητη από εξωτερικούς κραδασμούς και ότι επίσης αντιμετώπισε πιέσεις από τα ξεσπάσματα του COVID.
Οι προοπτικές για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την αγορά, καθώς οι αρχές της Σαγκάης ξεκινούν έναν νέο γύρο τεστ σε όλη την πόλη και προειδοποιούν τους κατοίκους ότι το lockdown των τριών εβδομάδων θα αρθεί μόνο σταδιακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης