Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και ξαφνικά στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ – Κίνας οι…Νήσοι Σολομώντα – Γιατί ανησυχούν τόσο έντονα οι Αμερικανοί

Και ξαφνικά στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ – Κίνας οι…Νήσοι Σολομώντα –  Γιατί ανησυχούν τόσο έντονα οι Αμερικανοί
Οι Αμερικανοί εκτιμούν, πως η Κίνα θα δημιουργήσει στρατιωτική βάση στις Νήσους Σολομώντα προκειμένου να αποκτήσει ένα ακόμη επιχειρησιακό έρεισμα στην περιοχή του Ειρηνικού
Σχετικά Άρθρα

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις ΗΠΑ το Σύμφωνο Ασφαλείας, που υπέγραψε η Κίνα με τις Νήσους Σολομώντα, ένα κράτος στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό στο ομώνυμο αρχιπέλαγος που «βλέπει» τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν, πως η Κίνα θα δημιουργήσει στρατιωτική βάση στις Νήσους Σολομώντα προκειμένου να αποκτήσει ένα ακόμη επιχειρησιακό έρεισμα στην περιοχή του Ειρηνικού.
Μάλιστα η Ουάσινγκτον σχεδόν απείλησε, πως «θα απαντήσει ανάλογα«, εάν επιτραπεί η δημιουργία στρατιωτικής βάσης, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Epoch Times.
Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την ηγεσία των Νήσων Σολομώντα στην πρωτεύουσα Χονιάρα και εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με το σκοπό και τη διαφάνεια της συμφωνίας.
Οι αξιωματούχοι των Νήσων Σολομώντα έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία για την ασφάλεια αφορά αποκλειστικά το εσωτερικό της χώρας και δεν έχει «δυνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια» για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.

ΗΠΑ: Θα απαντήσουμε ανάλογα

«Εάν ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή στρατιωτικής εγκατάστασης οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τότε σημαντικές ανησυχίες και θα απαντούσαν ανάλογα», ανέφερε η αμερικανική αντιπροσωπεία.
Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε πώς θα απαντούσαν οι ΗΠΑ.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο Kurt Campbell, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ινδο-Ειρηνικού, και ο Daniel Kritenbrink, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα Manasseh Sogavare έχει διαβεβαιώσει ότι καμία στρατιωτική βάση, μακροπρόθεσμη παρουσία ή δυνατότητα προβολής ισχύος δεν θα επιτρεπόταν βάσει της συμφωνίας με την Κίνα.
Κατά τη συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία, το κράτος του Ειρηνικού συμφώνησε με την πρόταση της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει «έναν στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου» για την αντιμετώπιση των αμοιβαίων ανησυχιών και την επίτευξη προόδου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Αμερικανικά ανταλλάγματα

Η Ουάσιγκτον θα επισπεύσει επίσης την ίδρυση μιας πρεσβείας των ΗΠΑ στις Νήσους Σολομώντα, θα αποστείλει το πλωτό νοσοκομείο Mercy προβλήματα δημόσιας υγείας, θα παραδώσει επιπλέον εμβόλια και θα προωθήσει πρωτοβουλίες για «δεσμούς μεταξύ ανθρώπων».
«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ζητήματα ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, δημόσια υγεία, χρηματοδότηση και χρέος», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Κρίσιμη η γεωγραφική θέση

Η συμφωνία ασφαλείας Νήσων Σολομώντα - Κίνας, προκάλεσε συναγερμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους πως το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να εδραιώσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή και να αποσταθεροποιήσει τον Ινδο-Ειρηνικό.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο της συμφωνίας που διέρρευσε, το Πεκίνο θα μπορεί να στείλει αστυνομία, στρατεύματα, όπλα, ακόμη και ναυτικά πλοία -με τη συγκατάθεση των Νήσων Σολομώντα- για να «προστατεύσει την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και των μεγάλων έργων στο κράτος αυτό του Ειρηνικού».
Η γεωγραφική θέση των Νήσων Σολομώντα είναι κρίσιμη και αποτέλεσε θέατρο εκτεταμένων μαχών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της επιρροής της στις θαλάσσιες οδούς.
Η συμφωνία για την ασφάλεια θα επεκτείνει την εμβέλεια του Πεκίνου πέρα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων (1.060 μίλια) από τη βόρεια πόλη Cairns της Αυστραλίας.
Στις 18 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκάλεσαν μια συνάντηση με αξιωματούχους της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, κατά την οποία εξέφρασαν ανησυχίες για τη συμφωνία Σολομώντα - Κίνας.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την έλλειψη διαφάνειας και τον «απροσδιόριστο χαρακτήρα» της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης