Τελευταία Νέα
Διεθνή

Grossi (ΙΑΕΑ): Η Ουκρανία ζήτησε μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για τα πυρηνικά

Grossi (ΙΑΕΑ): Η Ουκρανία ζήτησε μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για τα πυρηνικά
Το Κίεβο ζήτησε, μεταξύ άλλων, μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικό εξοπλισμό, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, όπως εξήγησε ο Grossi

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» που έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της ρωσικής εισβολής, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του IAEA (International Atomic Energy Agerncy), Rafael Grossi.
Το Κίεβο ζήτησε μεταξύ άλλων , μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικό εξοπλισμό, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, όπως εξήγησε ο Grossi, σημειώνοντας πως «θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο IAEA και τα κράτη μέλη του», αλλά και πως μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας».
Πρόσθεσε ότι «οι ανάγκες είναι μεγάλες και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξη που τα κράτη μέλη μας έκαναν ήδη σαφές ότι θα διαθέσουν».
Σημειώνεται ότι στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ οι δύο στο εργοστάσιο στη Zaporizhia που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με τον Grossi, δεν λαμβάνει ακόμη απευθείας δεδομένα από τα συστήματά του που είναι εγκατεστημένα στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.
Πάντως, ο ίδιος μαζί με ειδικούς  θα επισκεφθούν τον σταθμό, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πρακτικά αμέσως μετά την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, προτού αποχωρήσουν την 31η Μαρτίου. Ο Grossi έχει υποσχεθεί ότι κατά την επίσκεψη θα παραδοθούν εξοπλισμός μέτρησης του επιπέδου της ραδιενέργειας και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στο Τσερνόμπιλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης