Τελευταία Νέα
Διεθνή

Veto της Ελβετίας στην επανεξαγωγή γερμανικού οπλισμού στην Ουκρανία

Veto της Ελβετίας στην επανεξαγωγή γερμανικού οπλισμού στην Ουκρανία
Το τεθωρακισμένο Marder, που κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall, χρησιμοποιεί πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία
Σχετικά Άρθρα
Η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία παρεμπόδισε την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 24 Απριλίου 2022.
Το τεθωρακισμένο Marder, που κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall, χρησιμοποιεί πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, ανέφερε η εφημερίδα.
Η Ελβετία περιορίζει την επανεξαγωγή τέτοιου πολεμικού υλικού σε ζώνες συγκρούσεων.

Τα γερμανικά αιτήματα

Η εφημερίδα επικαλέστηκε ως πηγή εκπρόσωπο της Ελβετικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) που δήλωσε ότι έλαβε δύο αιτήματα από τη Γερμανία σχετικά με τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που είχε πάρει από την Ελβετία.
«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας απαντήθηκαν αρνητικά σε σχέση με την ελβετική ουδετερότητα και τα υποχρεωτικά κριτήρια απόρριψης της νομοθεσίας για το πολεμικό υλικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ουδετερότητα και κυρώσεις
Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ουκρανίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές.
Τον Μάρτιο είχε απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για την παροχή οπλισμού προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία.΄

H κριτική στη γερμανική κυβέρνηση

Τα νέα έρχονται καθώς ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholtz αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για την αποτυχία της κυβέρνησής του να παραδώσει βαριά όπλα στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.
Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2022, ο ομοσπονδιακός ηγέτης του CDU, Friedrich Merz, ζήτησε από τον καγκελάριο Scholtz να προβεί σε κυβερνητική δήλωση στη Βουλή σχετικά με τη στάση του προς τη Ρωσία και τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wust (CDU) κατηγόρησε τον Καγκελάριο ότι «διστάζει» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης