Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εικόνες από το... παρελθόν: Η Νέα Ζηλανδία παραγγέλνει τρόφιμα από την Αυστραλία λόγω ακρίβειας

Εικόνες από το... παρελθόν: Η Νέα Ζηλανδία παραγγέλνει τρόφιμα από την Αυστραλία λόγω ακρίβειας
Οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 18%, πλήττοντας πολλά νοικοκυριά που είχαν ήδη ταλαιπωρηθεί από τις υψηλές τιμές της βενζίνης, την αύξηση των ενοικίων και τον βραχνά των πληρωμών στεγαστικών δανείων

Η ακρίβεια οδηγεί νοικοκυριά στη Νέα Ζηλανδία να αναζητούν χαμηλότερες τιμές σε άλλες χώρες. Ζυμαρικά, σαπούνια, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς, αλεύρι, αποξηραμένα φρούτα, είναι κάποια από τα προϊόντα που παραγγέλνουν οι Νεοζηλανδοί από την Αυστραλία.
Κριτήριο για την επιλογή αποτελεί προφανώς η δυνατότητα αποθήκευσης και διατήρησης κατά τη διάρκεια της πτήσης.
«Κόβουμε απ’ όπου μπορούμε με αυτή την ακρίβεια», λέει η Μπελίντα από την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλινγκτον, η οποία, εδώ και καιρό, μπαίνει σε αυστραλιανά σάιτ παντοπωλείων, συγκρίνει τις τιμές και παραγγέλνει για να γεμίσει τα ντουλάπια της.

Διαφορά μέχρι και 80 δολάρια

«Όχι μόνο είναι πιο φτηνά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεις και πράγματα που δεν υπάρχουν εδώ», λέει.
Είναι μάλιστα τέτοια η ζήτηση, που μερικά προϊόντα παρουσιάζουν, πλέον, έλλειψη.
Ένα γεμάτο καρότσι σούπερ μάρκετ από την Αυστραλία, με ένα αντίστοιχο από την Νέα Ζηλανδία μπορεί να έχει διαφορά από 64 ως και 80 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων αποστολής.
Τη σύγκριση την έκανε και δημοσιογράφος για λογαριασμό τού Guardian και διαπίστωσε το ίδιο.
Πολλοί αγοραστές λένε, μάλιστα, ότι μπορεί να αργούν να φτάσουν στα χέρια τους οι αγορές τους (σε σχέση πάντα με το πόσο γρήγορα θα έφταναν από το κατάστημα της γειτονιάς τους) αυτό που τους ενδιαφέρει όμως είναι η εξοικονόμηση χρημάτων που αγγίζει ως και το 25% του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Τον Μάρτιο, οι τιμές των τροφίμων στη Νέα Ζηλανδία ήταν 7,6% υψηλότερες από πέρυσι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση την τελευταία δεκαετία.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταία 30 ετών

Οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 18%, πλήττοντας πολλά νοικοκυριά που είχαν ήδη ταλαιπωρηθεί από τις υψηλές τιμές της βενζίνης, την αύξηση των ενοικίων και τον βραχνά των πληρωμών στεγαστικών δανείων.
Τώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 6,9% – ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών. Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι πιστεύει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, ωθούμενος από τις διεθνείς πιέσεις.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης