Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αυστρία απορρίπτει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - Οργή από το Κίεβο, που κάνει λόγο για «κοντόφθαλμη» στάση

Η Αυστρία απορρίπτει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - Οργή από το Κίεβο, που κάνει λόγο για «κοντόφθαλμη» στάση
Η προσδιορισμένη ιστορικά από το καθεστώς της «ουδετερότητάς» της Αυστρίας δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη απέναντι στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και τώρα και στο μέλλον
Σχετικά Άρθρα

Η Aυστρία θρυμμάτισε αυτό που έμοιαζε ως «αναδυόμενη συναίνεση» μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της υποψηφιότητας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, καθώς ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg ανακοίνωσε επίσημα την αντίθεση της Βιέννης στην ένταξη της Ουκρανίας χτες Κυριακή 24/4, στη 14η σύνοδο κορυφής των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.
Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Αυστρίας στην ουδετερότητα ως κεντρικό στοιχείο του «αυτοπροσδιορισμού» της, όπως υπήρξε και της Ουκρανίας για κάποια χρόνια, ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας υποστήριξε ότι η αίτηση της Ουκρανίας να λάβει καθεστώς υποψήφιου προς ένταξη κράτους στη ΕΕ πρέπει να απορριφθεί από την οικονομική και πολιτική ένωση των 27 χωρών.
«Δεν ανήκουμε σε καμία στρατιωτική συμμαχία και δεν θέλουμε να ανήκουμε», τόνισε ο Alexander Schallenberg στην ομιλία του, προτρέποντας να βρεθεί ένας «διαφορετικός τρόπος» για να εμβαθύνει η Ουκρανία τους δεσμούς της με την Ευρώπη, και συνάμα υποδηλώνοντας με σαφήνεια ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα αποτελούσε μια «μη αναγκαία εμβάθυνση της εμπλοκής της Ευρώπης στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας».
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αυστρία είναι «στρατιωτικά αλλά όχι πολιτικά ουδέτερη» στο ζήτημα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ο Schallenberg δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ ούτε στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί διαδικασιών λήψης αποφάσεων, ακόμη και για να πάρει η Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, χρειάζεται η ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Ο Schallenberg πρότεινε να υιοθετηθεί μια εναλλακτική λύση για την εμβάθυνση της σχέσης της ΕΕ με την Ουκρανία που θα μοιάζει με τη σχέση της ΕΕ με τις βαλκανικές χώρες και θα έχει περισσότερη ευελιξία.
Ο κ. Schallenberg δικαιολόγησε τη θέση του, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, τις οποίες η ΕΕ αποκαλεί «χώρες διεύρυνσης», με τςι οποίες οι σχέσεις έχουν προχωρήσει πολύ χωρίς την πλήρη ένταξη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έσπευσε να ασκήσει έντονη κριτική στις δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας τις ως «κοντόφθαλμες» και «όχι προς το συμφέρον της ενωμένης Ευρώπης».
«Τέτοιες δηλώσεις αγνοούν επίσης το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού των ιδρυτικών κρατών μελών της ΕΕ υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Oleg Nikolenko.
Το Κίεβο επίσης υπαινίχθηκε ότι η αυστριακή κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Karl Nehammer - ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική λόγω της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Putin στις 11 Απριλίου για «άμεσες, ανοιχτές και σκληρές» συνομιλίες- «επηρεάζεται» από τη Ρωσία.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στην Αυστρία δείχνουν ότι το αυστριακό κοινό θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Περίπου το 40% των Αυστριακών θεωρούν τη θέση της κυβέρνησης για την Ουκρανία ως «συνολικά σωστή», το 23% πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ υπέρ της Ουκρανίας» και το 17% «πολύ φιλορωσική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης