Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Abu Dhabi παίρνει τη θέση της Ρωσίας ως κύριου τροφοδότη της Ευρώπης με πετρέλαιο - Ξεκινούν οι παραδόσεις αρχές Μαΐου

Το Abu Dhabi παίρνει τη θέση της Ρωσίας ως κύριου τροφοδότη της Ευρώπης με πετρέλαιο - Ξεκινούν οι παραδόσεις αρχές Μαΐου
Η Ευρώπη θα παίρνει το ακριβό πετρέλαιο του Abu Dhabi που ως πρότινος πήγαινε στην Ασία και η Ινδία που έχει εγκατελείψει ήδη το ακριβό πετρέλαιο των Εμιράτων, θα αγοράζει το φτηνό πετρέλαιο της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Φορτία πετρελαίου από το Abu Dhabi παίρνουν το δρόμο προς την Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναλλακτικές πηγές προμήθειας αργού πετρελαίου, προκειμένου να υποκαταστήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.
Το τελευταίο φορτίο αργού πετρελαίου από το Abu Dhabi είχε φτάσει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία τον Μάιο του 2020, και έκτοτε δεν υπήρξε καμία αποστολή, αναφέρει το Arab News, επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Σύμφωνα με το Reuters, όμως, που επικαλείται στοιχεία ναυτιλιακών εταιρειών, η France Total Energies ναύλωσε προσωρινά ένα δεξαμενόπλοιο και φόρτωσε αργό πετρέλαιο στο Abu Dhabi με προορισμό την Ευρώπη.
Το φορτίο θα έλθει στις αρχές Μαΐου.
Συνολικά 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου Murban – ένα από τα τρία είδη πετρελαίου του συγκεκριμένου αραβικού εμιράτου – θα φορτωθούν με προορισμό τη Βρετανία την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Το Arab News αναφέρει ότι και οι τρεις ποιότητες του πετρελαίου του Abu Dhabi –Murban, Das και Upper Zakum– θα αντικαθιστούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό το ρωσικό πετρέλαιο για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.
Αυτό θα εκτρέψει μέρος του αργού πετρελαίου του Abu Dhabi από την Ασία, όπου έως προτινος κατέληγε αλλά η Ινδία ήδη έχει πάψει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα που το δίνουν με υψηλότερες τιμές και αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία που το παίρνει με μεγάλη έκπτωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πάρει την απόφαση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, μετά το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky που ζήτησε από το μπλοκ να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία έχει καταστεί επί του παρόντος επικίνδυνη με το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς τη Δευτέρα 15/4, σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στο Bryansk, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα ουκρανικού πυραύλου.
Η εν λόγω αποθήκη πετρελαίου βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στον αγωγό Druzhba, που τροφοδοτεί με ρωσικό αργό στην Ευρώπη.
Παραμένει ασαφές εάν ο αγωγός, που διαχειρίζεται η Transneft, έχει επηρεαστεί.
Ο αγωγός Druzhba είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά περίπου του 1/5 των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης