Τελευταία Νέα
Διεθνή

To μυστικό family office του Elon Musk πίσω από τα 44 δισ. δολάρια και την εξαγορά του Twitter

To μυστικό family office του Elon Musk πίσω από τα 44 δισ. δολάρια και την εξαγορά του Twitter
Το family office του Musk ονομάζεται Excession και ο άνθρωπος που βοήθησε στην κατασκευή του είναι ο Jared Birchall, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley
Σχετικά Άρθρα

Το family office που διαχειρίζεται την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και βοήθησε στη συγκέντρωση των κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε ποτέ από ένα άτομο, καλύπτεται από μυστικότητα.
Χτες Δευτέρα, 25 Απριλίου, ο Elon Musk έκλεισε μια συμφωνία για την εξαγορά του Twitter, με τίμημα 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια κρίσιμη συγκυρία για ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια φόρουμ στον κόσμο.
Ο Mask – ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc και της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX – αποκάλυψε, υποβάλλοντας αίτηση προς τις εποπτικές αρχές την περασμένη εβδομάδα ότι η Twitter θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το family office που διαθέτει, για θέματα σχετικά με την προτεινόμενη εξαγορά.
Ωστόσο, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το family office που βρίσκεται στο Ώστιν του Τέξας και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του Musk.
Το γραφείο ονομάζεται Excession και ο άνθρωπος που βοήθησε στην κατασκευή του είναι ο Jared Birchall, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, που συμβουλεύει τον Musk σε ότι έχει να κάνει με τη Wall Street εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με ρυθμιστικές καταθέσεις και νομικά έγγραφα.

O Birchall με τους χίλιους ρόλους για τον Musk
 
Γεννημένος το 1974, ο Birchall προσλήφθηκε από τον Musk από τη Morgan Stanley το 2016 για να εργαστεί για το family office του.
Ο Birchall eίναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής εγκεφαλικών τσιπ του Musk, Neuralink, και της εταιρεία πληροφορικής του Musk, Boring Company αλλά και μέλος του ΔΣ στο φιλανθρωπικό ιδιωτικό ίδρυμα του Musk.
Οι πολλαπλοί ρόλοι του Birchall δεν είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο για έναν διευθυντή family office και δείχνουν την πίστη του Musk σε αυτόν, δήλωσε ο Raphael Amit, καθηγητής διαχείρισης στο Wharton School.
«Όταν αναθέτεις σε κάποιον να σου διευθύνει το οικογενειακό γραφείο, αυτό σημαίνει ότι τον εμπιστεύεσαι. Και ο Elon θέλει να το ρυθμίσει με τρόπο που να επιτρέπει στον Birchall να έχει υον μέγιστο έλεγχο».
Η Morgan Stanley ηγήθηκε του πακέτου χρηματοδότησης για την προσφορά του Musk για το Twitter και παρείχε συμβουλές στον Musk για να πετύχει τη συμφωνία εξαγοράς της Twitter, κι η στήριξη είχε πίσω της πολλά χρόνια σχέσης και συνεργασίας μεταξύ Morgan Stanley και Musk, την οποία έχει ενισχύσει ο Birchall.
Μια μέρα αφότου ο Musk έγραψε στο Twitter τον Αύγουστο του 2018 ότι η Goldman Sachs και η Silver Lake θα διαχειρίζονταν την εν τέλει αποτυχημένη προσπάθειά του να κρατήσει εκτός Χρηματιστηρίου την Tesla, ο Birchall έστειλε μήνυμα στον Musk να δώσει ένα ρόλο στη Morgan Stanley.
«Ήταν ότι υπήρξε η καλύτερη πηγή στήριξής μας, μακράν. Μας έδωσαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση (350 εκατομμύρια δολάρια) και κάθε φορά που τους πιέζαμε για αύξηση δανεισμού ή για μείωση του επιτοκίου, ήταν θετικοί», έγραψε ο Birchall, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δίκης σχετικά με τα tweets του Musk ότι σκεφτόταν να κρατήσει την Tesla εκός Χρηματιστηρίου.

Excession («Υπερβολή»)

«Excession» είναι επίσης ο τίτλος ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Iain M. Banks σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που εθεάθη να φέρει μαζί του ο Musk σε ένα συνέδριο στη Sun Valley του Idaho, το 2015.
Το family office με τον ασυνήθιστο τίτλο excession  του Musk στελεχώθηκε «ουσιαστικά από δύο άτομα» το 2019, είπε ο Musk σε μια δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Λος Άντζελες εκείνη την εποχή.
Το δεύτερο άτομο δεν είναι γνωστό.
Δεν είναι ασυνήθιστο να έχεις μια μικρή ομάδα ανθρώπων που διαχειρίζεται ένα family office, ανέφεραν πηγές του κλάδου, αν και αντίθετα, το family office του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος φέρεται να στελεχώνεται από περισσότερα από 100 άτομα.
Δεν υπάρχει καμία κανονιστική απαίτηση που να υποχρεώνει τα family office να αποκαλύπτουν δημόσια τα περιουσιακά τους στοιχεία ή το βασικό προσωπικό τους και δεν ήταν δυνατό να γνωστοποιηθούν οι συμμετοχές της Excession και η αξία των περιουσιακών της στοιχείων και ο αριθμός των εργαζομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης