Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Elon Musk μπορεί να μην εξαγοράσει τελικά το Twitter - Τι «δείχνει» η μετοχή της Tesla

Γιατί ο Elon Musk μπορεί να μην εξαγοράσει τελικά το Twitter - Τι «δείχνει» η μετοχή της Tesla
Η μετοχή του Twitter διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή 11% χαμηλότερα από την τιμή προσφοράς του Musk – ένα αρκετά μεγάλο spread για ένα deal που μόλις έκλεισε
Σχετικά Άρθρα

Τη Δευτέρα 25 Απριλίου η Twitter ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοραστεί από μια οντότητα που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Elon Musk με τίμημα 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μια συναλλαγή αξίας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η τιμή αντιπροσωπεύει ένα premium 38% έναντι της τιμής στην οποία είχε κλείσει η μετοχή του Twitter την 1η Απριλίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν ο Musk, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, αποκαλύψει ότι έχει αγοράσει ποσοστό άνω του 9% στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης και το ΔΣ της Twitter είχε κάθε λόγο να δεχτεί το προτεινόμενο deal.
Όταν έκλεισε όμως το deal ορισμένοι θυμήθηκαν ότι η Elon Musk, πριν 4 χρόνια, είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει μια εταιρεία που θα κατασκεύαζε σνακς με φυστίκια, προκειμένου να προχωρήσει στην επιθετική εξαγορά της εμβληματικής αλυσίδας αμερικανικών ζαχαροπλαστείων See's Candies του Warren Buffett.
Στη συνέχεια βεβαίως άλλαξε γνώμη.
Δεν θα ήταν περίεργο αν ο Musk άλλαζε γνώμη και δεν προχωρούσε στην επιθετική εξαγορά της Twitter.

Το αφεντικό της Tesla έχει πάρει στα σοβαρά την εξαγορά της Twitter

Σίγουρα, το αφεντικό της Tesla έχει πάρει στα σοβαρά την εξαγορά της Twitter, όπως δείχνει το γεγονός ότι πήρε χρηματοδότηση από τη Morgan Stanley.
Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ρήτρα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα έπρεπε να πληρώσει είτε ο Musk ή το Twitter εάν υπαναχωρήσουν.
Και οι δικηγόροι του Twitter πρόσθεσαν στη συμφωνία και μια ρήτρα «συγκεκριμένης απόδοσης», η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να αναγκάσει τον Musk να αγοράσει την εταιρεία εάν επιχειρήσει να υπαναχωρήσει, αν και πρακτικά αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί μέσω της καταβολής της ρήτρας του 1 δισ. δολαριών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν ισχυροί λόγοι που θα μπoρούσαν να κάνουν τον Musk να υπαναχωρήσει και ο σημαντικότερος είναι η Tesla.

Παρόλα αυτά ο Musk έχει ισχυρούς λόγους να κάνει πίσω

Η μετοχή της εταιρείας του Musk που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει πέσει κατά 20% από τότε που ο Musk αποκάλυψε για πρώτη φορά το μερίδιό του στο Twitter, εν μέρει επειδή η αγορά εκτιμά ότι ο Musk μπορεί να πουλήσει μετοχές της Tesla για να χρηματοδοτήσει τη νέα του περιπέτεια με το Twitter.
Η μετοχή της Tesla θα ανακάμψει εάν η συμφωνία με το Twitter καταρρεύσει κι ο Musk θα βγάλει από την ανάκαμψη των μετοχών της το 1 δισ. δολάρια που θα πρέπει να πληρώσει ως ρήτρα υπαναχώρησης.
Ένα άλλο μείζον πρόβλημα του Musk αφορά την κατάσταση στην Κίνα.
Η Tesla παράγει τα μισά οχήματά της στην Κίνα και αντλεί από εκεί το ένα τέταρτο των εσόδων της.
Αλλά το Twitter δεν είναι φίλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μεταξύ των άλλων γιατί πρόσφατα αψήφησε τις επιθυμίες του Πεκίνου σχετικά με το χειρισμό περιεχομένου που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ.
Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να μετατρέψει την Tesla σε «λύτρα», εάν ένα Twitter που ανήκει στον Musk της δημιουργεί προβλήματα.
Κι αυτό δεν είναι καθόλου βολικό για έναν αυτοαποκαλούμενο «απόλυτο οπαδό του ελεύθερου λόγου».

Η αγορά έχει προεξοφλήσει την υπαναχώρηση του Musk

Στην πραγματικότητα, η απολυτότητα του Musk θα «σπάσει» εξαιτίας της ίδιας της συμφωνίας εξαγοράς του Twitter.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Thierry Breton δήλωσε στους Financial Times μετά την ανακοίνωση του deal ότι το Twitter οφείλει να ελέγχει το παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο, αλλιώς κινδυνεύει να απαγορευτεί.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ρυθμιστικές αρχές είναι λιγότερο επιθετικές, το πράγμα λειτουργεί αντίστροφα, και είναι οι ίδιες οι εταιρείες τεχνολογίας που ορίζουν τους κανόνες.
Η Apple, για παράδειγμα, αποφασίζει ποιες εφαρμογές θα εμφανίζονται στα καταστήματά της.
Ένα πράγμα διευκολύνει πάντως τον Musk να υπαναχωρήσει από την συμφωνία εξαγοράς της Twitter πριν κάτι από όλα από αυτά γίνει πρόβλημα: το ότι η αγορά το έχει εν μέρει προεξοφλήσει.
Η μετοχή του Twitter διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή 11% χαμηλότερα από την τιμή που έδωσε ο Musk  – ένα αρκετά μεγάλο spread για ;ένα deal που μόλις έγινε. 
Τα tweets του Musk επικρίνουν ορισμένες ενέργειες της εταιρείας - που πιθανώς να παραβιάζουν τη συμφωνία συγχώνευσης-  και υποδηλώνουν ίσως ότι μπορεί κιόλας να έχει αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του.
Δεν είναι λοιπόν απίθανο η προσοχή του Musk να στραφεί αλλού. Και δεν θα ήταν η πρώτη φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης