Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Προ των πυλών η ύφεση - Απρόσμενη πτώση του ΑΕΠ κατά 1,4% το α' τρίμηνο 2022

ΗΠΑ: Προ των πυλών η ύφεση - Απρόσμενη πτώση του ΑΕΠ κατά 1,4% το α' τρίμηνο 2022
Προ των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η αμερικανική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Προς των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ σημείωσε απρόσμενη πτώση το α' τρίμηνο του 2022, ανατρέποντας την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις από το 1984.
Το ΑΕΠ υποχώρησε το α' τρίμηνο κατά 1,4% σε ετήσια βάση, από το +6,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης «έχασε» ακόμη και την υποτονική εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 1% στο τρίμηνο.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατά 2,7%, έναντι ανόδου 2,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Η αύξηση των κρουσμάτων από την Omicron πριν από την έναρξη του έτους παρεμπόδισε την οικονομική δραστηριότητα, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε επίσης στην οικονομική στασιμότητα.
Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τον δείκτη τιμών για τις ακαθάριστες εγχώριες αγορές να αυξάνεται κατά 7,8% το τρίμηνο, μετά από άνοδο 7% το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

usa1_12.jpg

Αυξάνεται το ρίσκο

Ενώ οι αναλυτές της Wall Street δεν αναμένουν ύφεση, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα, σημειώνει το CNBC:
Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών, η Federal Reserve σχεδιάζει να εφαρμόσει μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η αγορά αναμένει δέκα αυξήσεις, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 2,75% μέχρι το τέλος του έτους, μετά από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικών επιτοκίων που στοχεύουν να επιτρέψουν την ανάκαμψη από την πιο απότομη ύφεση στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ενώ οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι οι ΗΠΑ δεν θα διολισθήσουν σε ύφεση, οι κίνδυνοι αυξάνονται.

Στασιμοπληθωρισμός


«Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε μια στασιμοπληθωριστική ύφεση και όσο πιο γρήγορα το παραδεχτεί ο πρόεδρος Biden τόσο το καλύτερο, γι' αυτό ακριβώς το έκανε.
Γιατί τώρα; Επειδή ελπίζει ότι μετά από μια σύντομη ύφεση το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο - για την οποία κατηγορεί την Omicron και τον Putin -  στην πραγματικότητα την αποκαλεί GDPutin - η ελπίδα είναι να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους μία άνοδο του ΑΕΠ το γ΄τρίμηνο, που αναμένεται λίγες μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές», σχολιάζει το Zerohedge.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης