Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Έρχεται βάναυση οικονομική περίοδος για την Ευρώπη - Δεν έχει αρκετές εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο

Washington Post: Έρχεται βάναυση οικονομική περίοδος για την Ευρώπη - Δεν έχει αρκετές εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της Ευρώπης, ήταν ιδιαίτερα απροετοίμαστη» για την απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου.

Την δυστοπία την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη όσον αφορά το φυσικό αέριο περιγράφει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα, Washington Post
Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και να αποτρέψουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τον επόμενο χειμώνα αναλύει η Washington Post .
«Σύμφωνα με σχεδόν οποιοδήποτε σενάριο, οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι μια βασανιστική περίοδος για την Ευρώπη, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους, να θερμάνουν τα σπίτια τους και να διατηρήσουν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τους σε λειτουργία. Βραχυπρόθεσμα , δεν υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές απώλειες τον ερχόμενο χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες [φυσικού αερίου].
«Παίζεται ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», είπε ο ειδικός στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.
Τόνισε ότι ο σημερινός όγκος των παγκόσμιων προμηθειών φυσικού αερίου δεν θα υποστεί κρίσιμες αλλαγές.
«Κανείς δεν θα μπορεί να παράγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τις... φαντασιώσεις που διαδίδουν οι κυβερνήσεις».

Η κατάσταση στη Γερμανία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της Ευρώπης, ήταν ιδιαίτερα απροετοίμαστη» για την απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου.
Έτσι, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, περισσότερες από τις μισές προμήθειες φυσικού αερίου προέρχονταν στη Γερμανία από τη Ρωσία.
«Η Γερμανία μείωσε αυτό το ποσοστό στο 35%, αλλά δεν είναι σε θέση εκμηδενίσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον», πιστεύουν οι συντάκτες του άρθρου. Σημειώνουν ότι η χώρα στερείται υποδομών για εισαγωγή LNG.
Το δημοσίευμα παραθέτει τα λόγια του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, Robert Habeck, ο οποίος είπε ότι, κατά τη γνώμη του, χωρίς ρωσικό αέριο, η χώρα του θα έμπαινε σε ύφεση.
Εάν η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία μειωθεί απότομα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, «οι συνέπειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση,

Ακριβή εναλλακτική

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι οι ρωσικοί ενεργειακοί πόροι είναι αρκετά φθηνοί στην Ευρώπη σε σύγκριση με τους εναλλακτικούς. «Αντί να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία - όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλό και η μεταφορά με αγωγούς φθηνή - η Ευρώπη αναγκάζεται βραχυπρόθεσμα να στραφεί σε πιο ακριβές εναλλακτικές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που μέχρι πριν από επτά χρόνια δεν είχαν χωρητικότητα. για να εξάγουν καθόλου φυσικό αέριο.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να προσθέσουν 1,5 $ ανά 1.000 κυβικά πόδια - μεταξύ 30 και 50% του κόστους του ίδιου του φυσικού αερίου - για να επιτρέψουν σε ένα δεξαμενόπλοιο LNG να ταξιδέψει από τον Κόλπο του Μεξικού στην Ευρώπη. ημέρες στο δρόμο." εξηγεί η εφημερίδα.
Επιπλέον, συνεχίζει η Washington Post, οι ευρωπαϊκές χώρες αποτυγχάνουν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες τους στο συντομότερο δυνατό χρόνο, γιατί αυτό απαιτεί «τουλάχιστον 2-4 χρόνια».
«Ταυτόχρονα, οι επενδυτές μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για μεγάλα μακροπρόθεσμα έργα φυσικού αερίου, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σύντομα θα στρέψουν την προσοχή τους σε καθαρότερες μορφές ενέργειας», τονίζει η εφημερίδα. Ωστόσο, «οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, μετά από πτώση για περίπου δύο δεκαετίες, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο», επισημαίνει το δημοσίευμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης