Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Προσκαλεί την Ινδία στη σύνοδο των G7 για να σπάσει το μέτωπο για τη Ρωσία

Γερμανία: Προσκαλεί την Ινδία στη σύνοδο των G7 για να σπάσει το μέτωπο για τη Ρωσία

Η Ινδία ενισχύει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και είναι επίσης σημαντικός αγοραστής ρωσικών όπλων

Σχετικά Άρθρα

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz σχεδιάζει να προσκαλέσει τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modι ως ειδικό προσκεκλημένο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των G7 τον επόμενο μήνα, ως μέρος μιας προσπάθειας να σφυρηλατήσει μια ευρύτερη διεθνή συμμαχία κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberh την Κυριακή 1η Μαϊου 2022.
Η Γερμανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της G-7, θα υποδεχθεί επίσης τους ηγέτες της Ινδονησίας, της Νότιας Αφρικής και της Σενεγάλης στη σύνοδο στις Βαυαρικές Άλπεις από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου
Η απόφαση θα μπορούσε να ανακοινωθεί ήδη από τη Δευτέρα 2 Μάιου 2022 όταν ο Scholz υποδεχθεί τον Modi για συνομιλίες στο Βερολίνο και μια κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Γερμανίας-Ινδίας.

Το ρωσικό «αγκάθι»

Ο Scholz ήταν αναποφάσιστος σχετικά με την πρόσκληση του Modι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, δεδομένης της απροθυμίας του να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκτόξευση στις παραδόσεις ορυκτών καυσίμων στην Ινδία από τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο καγκελάριος της Γερμανία αποφάσισε ότι η αμάδα των G7 θα πρέπει να προσελκύσει την Ινδία, με τον αυξανόμενο πληθυσμό της και τη μακρά δημοκρατική της παράδοση, ως δυνητικά πολύτιμο εταίρο στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.
Ο Scholz βλέπει επίσης μια ευκαιρία να συνεργαστεί στενά με τον Modi σε άλλους τομείς πολιτικής, όπως η κλιματική αλλαγή και η άμυνα.

Απομόνωση της Ρωσίας

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς με την Ινδία τα επόμενα χρόνια και υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσεγγίσει τη χώρα προσφέροντας οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να επανεξετάσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, επισημαίνεται.

Εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και μεταφορά τεχνολόγιας

Στη συνάντησή τους τη Δευτέρα 2/5, ο Scholz και ο Modi θα συζητήσουν πώς να διευκολύνουν περαιτέρω τους κανόνες μετανάστευσης για ειδικευμένους εργάτες από την Ινδία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πώς να επιταχύνουν τη μεταφορά τεχνολογίας στην Ινδία στην προσπάθεια μείωσης των επιβλαβών για το κλίμα εκπομπών άνθρακα.

Εξοπλιστικές δαπάνες

Μεσοπρόθεσμα, η Γερμανία θέλει επίσης οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες να προσφέρουν στην Ινδία μια εναλλακτική λύση στις εισαγωγές ρωσικών όπλων, ως τρόπο να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα
 Δεν αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες ή συμφωνίες.

Το άνοιγμα στην Ασία

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Scholz θέλει να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της Γερμανίας με δημοκρατικά κυβερνώμενες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο 63χρονος σοσιαλδημοκράτης επέλεξε την Ιαπωνία για το πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα.
Οι προκάτοχοί του συνήθως επισκέπτονταν πρώτα την Κίνα, με τεράστιες επιχειρηματικές αντιπροσωπείες.
Η Ινδία ήταν μεταξύ των 50 και πλέον χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Απρίλιο.
Δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αντίθετα, η Ινδία ενισχύει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και είναι επίσης σημαντικός αγοραστής ρωσικών όπλων, τα οποία λέει ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους γείτονές της Κίνα και Πακιστάν.

Ανταλλαγή απόψεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Vinay Kwatra , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι ο Modi θα «ανταλλάξει απόψεις» για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία.
Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στη G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά λίγες άλλες χώρες έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις προσπάθειες -- και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία και η Μέση Ανατολή παραμένουν απρόθυμες να το πράξουν.

Εμπορικές διαπραγματεύσεις

Οι επτά κυβερνήσεις συντονίζουν τις προσπάθειες για τη συμμετοχή βασικών μεγάλων χωρών και η Ινδία βρίσκεται ψηλά σε αυτόν τον κατάλογο.
Η ΕΕ τον περασμένο μήνα ξεκίνησε εκ νέου εμπορικές διαπραγματεύσεις με το κράτος της Νότιας Ασίας με την ελπίδα να του παράσχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για να διαφοροποιηθεί από τη Ρωσία.

Αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία

Η Γερμανία έχει επικριθεί από ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους επειδή δεν έστειλε βαρέα όπλα, όπως τανκς στην Ουκρανία, και ότι απέρριψε την άμεση απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
ΕΕ και Ινδία έχουν συμφωνήσει να συσταθεί Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης