Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάκαμψη στη Wall από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2022 - Στο +0,57% ο S&P 500, o Nasdaq +1,63%

Ανάκαμψη στη Wall από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2022 - Στο +0,57% ο S&P 500, o Nasdaq +1,63%
Πτώση στη Wall...

Ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ τη Δευτέρα 2 Μαΐου, μετά από μια αναπάντεχη ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη με έντονη μεταβλητότητα, με τους επενδυτές να ανησυχούν, σε κάθε περίπτωση, για το μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και για τα εταιρικά αποτελέσματα.
Τα πράγματα στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλά και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν χειρότερα.
Μετά από πολλά χρόνια ο πλανήτης μπαίνει στην εποχή της αύξησης των επιτοκίων, ενώ οι (δραματικές) επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως.
Η αλλαγή σκηνικού ήδη αποτυπώνεται στην ήδη παρατηρούμενη αύξηση του κόστους δανεισμού, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να εκτοξεύεται πάνω από 3%.
Σύμφωνα με την MKM Partners, «Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ δεν υπερπουλημένοι…
Εισερχόμενοι στον Μάιο μπορεί να δούμε κάποιες μικρές αναπηδήσεις, ωστόσο η διαφαινόμενη ύφεση μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τις αγορές.
Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το guidance για το επόμενο τρίμηνο από πολλές εταιρείες ήταν απογοητευτικό».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,26%, στις 33.061 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,57%, στις 4.155 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq διαπραγματεύθηκε στο +1,63% και στις 12.536 μονάδες 
ασφδσφαδ.JPG
Σημειώνεται ότι η Netflix υποχώρησε 49% τον Απρίλιο, ενώ η Amazon και η Meta έχασαν 24% και 10,8% αντίστοιχα. Σήμερα, η Netflix αντέδρασε με άνοδο 4,78%, ενώ οι μετοχές των Amazon και Meta κέρδισαν 0,18% και 6,25% αντίστοιχα. 

Στα μάκρο, ο δείκτης ISM για τα αμερικανικά εργοστάσια μειώθηκε κατά 1,7 μονάδες στο 55,4% τον Απρίλιο και έδειξε ότι η βιομηχανική πλευρά της οικονομίας αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών, αντανακλώντας τις ευρείες διαταραχές στην προσφορά και την εργασία και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Fed, ενώ θα ακολουθήσουν και δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell.
Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed την Τετάρτη.
Στο 3% η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς για πρώτη φορά από το 2018...

Στα επιχειρηματικά, η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο κέρδη ισχυρότερα των προβλέψεων, αφού ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αγορά ιδίων μετοχών αξίας 3,2 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Warren Buffett δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία απέκτησε σχεδόν το 10% της Activision Blizzard, της κατασκευάστριας βιντεοπαιχνιδιών που συμφώνησε να εξαγοραστεί από τη Microsoft.
Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων έχει πλέον διανύσει περισσότερο από τα μισά του δρόμου, αλλά πολλές εταιρείες αναμένεται ακόμη να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων οι Expedia, MGM Resorts, Pfizer, Airbnb, Starbucks, Lyft, Marriott, Yum Brands, Uber eBay και TripAdvisor.  

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ανέκαμψε από την πρωινή αδυναμία και κινούταν ανοδικά 0,5% στα 105,2 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 2,62% για τον χρυσό, στα 1.861 δολάρια την ουγγιά. 

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

To sell off στη Wall Street και η απότομη επιδείνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, οδήγησαν στην πτώση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχώρησε 1,45% στις 13.892 μονάδες.
Στις 6.425 μονάδες με πτώση 1,66% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύθηκε με απώλειες 1,83% στις 23.807 μονάδες.

Στα μάκρο, στις 55,5 μονάδες οριστικοποιήθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης τον Απρίλιο 2022, σε χαμηλό 15 μηνών και κάτω από το 55,5 του Μαρτίου.
Ο δείκτης παραγωγής οριστικοποιήθηκε στο 50,7, χαμηλό 22 μηνών, κάτω από το 53,1 του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global.
Εξετάζοντας ορισμένα κράτη μέλη, ο PMI μεταποίησης της Ολλανδίας αυξήθηκε στο υψηλό 2 μηνών στο 59,9.
Η Γαλλία ενισχύθηκε σε υψηλά 2 μηνών στις 55 μονάδες.
Η Αυστρία υποχώρησε στο χαμηλό 15 μηνών στις 57,9 μονάδες.
Η Γερμανία σε χαμηλό 20 μηνών στο 54,6, η Ιταλία έπεσε στο χαμηλό 16 μηνών στο 54,5 και η Ισπανία σε χαμηλό 14 μηνών στο 53,3.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης