Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το trading desk της Citigroup πίσω από το sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές - Ένα λάθος οδήγησε σε διολίσθηση

tags :
Το trading desk της Citigroup πίσω από το sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές - Ένα λάθος οδήγησε σε διολίσθηση
Tο selloff προκλήθηκε από μια μεγάλη εσφαλμένη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο συναλλαγών της αμερικανικής τράπεζας…

Το trading desk της Citigroup Inc., στο Λονδίνο, είναι πίσω από κραχ στις ευρωπαϊκές μετοχές, έπειτα από μια ξαφνική πτώση 8% στο σουηδικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα 2 Μαΐου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Το selloff προκλήθηκε από μια μεγάλη εσφαλμένη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο συναλλαγών της αμερικανικής τράπεζας.
Eιδικότερα, ένα τρελό ράλι πωλήσεων στον δείκτη OMX Stockholm 30 μέσα σε πέντε λεπτά προκάλεσε τον όλεθρο σε όλα τα χρηματιστήρια από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία, φέρνοντας «τούμπα» τον κύριο ευρωπαϊκό δείκτη έως και 3% και εξαϋλώνοντας 300 δισεκατομμύρια ευρώ (315 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αν και δεν κατέστη αμέσως σαφές τι προκάλεσε τη βραχύβια κατρακύλα, ένας εκπρόσωπος του Nasdaq Στοκχόλμης είπε ότι δεν επρόκειτο για δικό του τεχνικό σφάλμα.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να αποκλείσουμε τεχνικά ζητήματα στα συστήματά μας» δήλωσε ο David Augustsson, εκπρόσωπος του Nasdaq Στοκχόλμης.
«Είναι σαφές για εμάς ότι η αιτία αυτής της κίνησης στην αγορά ήταν μια πολύ σημαντική συναλλαγή που έγινε από έναν μετέχοντα στην αγορά», είπε.
Σημειώνεται πως OMX Stockholm 30 Index έκλεισε 1,9% χαμηλότερα, περίπου σε συμφωνία με την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Είχε δε υποχωρήσει έως και 8% σε μόλις πέντε λεπτά πριν ανακτήσει τις περισσότερες απώλειες λίγο μετά.
Το σφάλμα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στη Citi, καθώς ο Nasdaq ανέφερε ότι δεν θα ακυρώσει τυχόν συναλλαγές στις σκανδιναβικές αγορές.
Ο Joakim Bornold, οικονομολόγος στη Soderberg & Partners, δήλωσε ότι οι αγορές μετοχών μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητες σε λανθασμένες συναλλαγές παρά τις διασφαλίσεις.
fads_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης