Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aνάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,9% - Στο επίκεντρο η Fed

Aνάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,9% - Στο επίκεντρο η Fed
Ήπια ανάκαμψη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα κέρδη της Wall Street
Σχετικά Άρθρα
Ήπια ανάκαμψη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα κέρδη της Wall Street, με μία σειρά από εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο και τους επενδυτές να αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010, ενώ σήμερα αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve των ΗΠΑ.,
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,9% στις 14.064 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2% στις 7.535 μονάδες.
Ο δείκτης δεν διαπραγματεύτηκε τη Δευτέρα, λόγω αργίας.
Στις 6.483 μονάδες με άνοδο 0,9% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με άνοδο 1% στις 24.117 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 1,3% στις 8.540 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν άνοδο 0,3%.
Κλειστές λόγω αργίας, παραμένουν οι αγορές της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ινδίας.

BP: Βαρύ πλήγμα 20,4 δισ. δολ. λόγω της αποχώρησης από τη ρωσική Rosneft

Ζημιές 20,4 δισ. για το α΄τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε η BP, με το πλήγμα της αποχώρησης από τη Ρωσία να είναι βαρύ για τον πετρελαϊκό κολοσσό.

Η BP ανακοίνωσε απομειώσεις 25,5 δισ. δολαρίων μετά την απόφαση να αποχωρήσει από το 19,75% της συμμετοχής της στη ρωσική Rosneft Oil, με τις  χρεώσεις να περιλαμβάνουν 24 δισ. δολάρια για την έξοδο από το μετοχικό κεφάλαιο της Rosneft και 1,5 δισ. δολ. σε σχέση με άλλες δραστηριότητες.
«Η απόφαση μας τον Φεβρουάριο να αποχωρήσουμε από τη Rosneft, κατέληξε σε αυτές τις χρεώσεις και τις ζημιές που ανακοινώσαμε σήμερα. Αλλά αυτό δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική μας το οικονομικό μας πλαίσιο ή τις προσδοκίες μας για τη διανομή στους μετόχους»,δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney.
Τα υποκείμενα κέρδη από το κόστος αντικατάστασης, ο «αγαπημένος» δείκτης της BP, αυξήθηκαν στα 6,25 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο από 4,07 δισ. δολάρια, επίδοση η οποία αποτυπώνει τα έκτακτα κέρδη από τις εμπορικές συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις υψηλότερες πωλήσεις πετρελαίου και το ισχυρότερο αποτέλεσμα διύλισης.
Η BP ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 5,46 σεντς/ μετοχή για το α΄ τρίμηνο  και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 2,5 δισ. δολαρίων.

BNP Paribas: Άλμα στα 2,11 δισ. ευρώ για τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο 2022

Άλμα στα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2022 στα 2,11 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η BNP Paribas, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των εσόδων από συναλλαγές, ενώ στήριξε τους μεσοπρόθεσμους στόχους της.
Τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 2,11 δισ. ευρώ (2,22 δισ. δολάρια) από 1,77 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα ήταν 12,58 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 11,19 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν επαναδιατυπωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, μετά την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 5, το οποίο εξαλείφει την επίδραση της δραστηριότητας BancWest της BNP Paribas, η πώληση της οποίας συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο και είναι αναμένεται να κλείσει αργότερα φέτος.
Πριν από την εφαρμογή του IFRS 5 τα έσοδα ήταν 13,22 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση.
Τα έσοδα στο εταιρικό και θεσμικό τραπεζικό τμήμα της σημείωσαν άνοδο 28%, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των εσόδων από τις παγκόσμιες αγορές.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ισχυρή δυναμική παρά το πιο απαιτητικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του τριμήνου και υποστήριξε τους στόχους της για το 2025, συμπεριλαμβανομένης της μέσης αύξησης των εσόδων άνω του 3,5% ετησίως.

Αυστραλία: Αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2010, στο 0,35%

Σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, σε μία ευρέως αναμενόμενη κίνηση, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Η κεντρική της τράπεζα ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο (cash rate) θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,35%.
Ο Philip Lowe, διοικητής της Reserve Bank of Australia, δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να αποσύρουμε μέρος της «έκτακτης νομισματικής στήριξης» που τέθηκε σε εφαρμογή για να βοηθήσει την αυστραλιανή οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική και ο πληθωρισμός αυξήθηκε πιο γρήγορα και σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε σε δήλωσή του.
«Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται.
Δεδομένου αυτού και του πολύ χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, είναι σκόπιμο να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης των νομισματικών συνθηκών».

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση των επιτοκίων

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την εκτίμηση των αναλυτών για 15 μονάδες βάσης στο 0,25%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters σε 32 οικονομολόγους.
Ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος στην αυστραλιανή εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών AMP, δήλωσε ότι η κλίμακα της αύξησης του επιτοκίου ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς.
Σημείωσε ότι «η RBA φαίνεται να έχει εν μέρει αποδεχτεί το επιχείρημα ότι έπρεπε να κάνει κάτι αποφασιστικό για να [να δείξει] την αποφασιστικότητά της να μειώσει τον πληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης