Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (Κομισιόν): Embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτός SWIFT η Sberbank

Von der Leyen (Κομισιόν): Embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτός SWIFT η Sberbank
Θέλουμε να κερδίσει η Ουκρανία αυτόν τον πόλεμο υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την επιβολή σταδιακού embargo στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς και την αποβολή της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, από το σύστημα πληρωμών SWIFT θα περιλαμβάνει το έκτο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφερόμενη στην επιβολή του σταδιακού embargo στο ρωσικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί πλήρως σε μια περίοδο 6 – 8 μηνών, η von der Leyen είπε ότι οι κυρώσεις προβλέπουν «την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, θαλάσσιο και αγωγό, αργό και διυλισμένο».

Ρωσικό πετρέλαιο τέλος έως το 2022

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους.
Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημιές σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο.
Γιατί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η οικονομία πρέπει να μείνει δυνατή» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, αν και παραμένει ερωτηματικό τι ακριβώς θα συμβεί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες στο να ψηφίσουν υπέρ των κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Κομισιόν, η οποία εξέταζε την εξαίρεση των δύο αυτών χωρών από την απαγόρευση κατά του ρωσικού πετρελαίου λόγω της μεγάλης εξάρτησης τους, προτείνει να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2023.

Εκτός SWIFT η Sberbank

Επιπλέον, η von der Leyen ανακοίνωσε πως η ρωσική τράπεζα Sberbank, η μεγαλύτερη της Ρωσίας, καθώς και άλλες δύο τίθενται εκτός του συστήματος πληρωμής SWIFT.
«Με αυτό τον τρόπο, χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Putin να καταστρέψει.
Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα» υποστήριξε η von der Leyen.

Κυρώσεις και σε Ρώσους στρατιωτικούς

Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε πως στη λίστα των κυρώσεων εντάσσονται και στρατιωτικοί αξιωματούχοι αλλά και άτομα που φέρονται υπεύθυνα για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην πόλη Bucha και για αυτούς που είναι «υπεύθυνοι» για την απάνθρωπη, όπως είπε, πολιορκία της Μαριούπολης.
«Αυτό στέλνει ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους υπεύθυνους του πολέμου του Κρεμλίνου:
Ξέρουμε ποιοι είστε, θα λογοδοτήσετε» τόνισε η von der Leyen.

Αποκλεισμός ρωσικών ΜΜΕ

Παράλληλα, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό και τριών μεγάλων ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την ΕΕ.
«Δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ, σε οποιαδήποτε μορφή είτε καλωδιακά είτε μέσω δορυφόρου είτε στο Διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών smartphone.
Έχουμε αναγνωρίσει αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια ως φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Putin.
Δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα να διαδώσουν αυτά τα ψέματα» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία υποστήριξε ότι θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

O Putin ήθελε να σβήσει από τον χάρτη την Ουκρανία

Όπως είπε η Ursula von der Leyen, ο Putin ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, σημειώνοντας πως δεν θα καταφέρει και ότι η δική του χώρα είναι αυτή που βυθίζεται.
«Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία εκτίμησε ότι η οικονομική παραγωγή της Ουκρανίας εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 35% με 50% το 2022 και ότι χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα για να μπορεί να λειτουργεί.
«Πρέπει να κάνουμε κι εμείς αυτό που μας αναλογεί» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης