Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kέρδη στις αγορές στον απόηχο της αύξησης επιτοκίων από Fed, BoE - Ο DAX +1,5%

Kέρδη στις αγορές στον απόηχο της αύξησης επιτοκίων από Fed, BoE - Ο DAX +1,5%
Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε και η Bank of England, στο 1% από 0,75%
Σχετικά Άρθρα
Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 0,5% και όχι μία πιο επιθετική αύξηση οδηγεί σε σημαντικά κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και από το ράλι στους δείκτες της Wall Street.
Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε και η Bank of England, στο 1% από 0,75%.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 1,5% στις 14.158 μονάδες, από +1,9% νωρίτερα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,9% στις 7.562 μονάδες.
Στις 6.487 μονάδες με άνοδο 1,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με κέρδη 1% στις 24.141 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 1,1% στις 8.599 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν πτώση 0,5%, μετά το ράλι της Τετάρτης.
Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την 4η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων.
Όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου, καταγράφουν ήπιες μεταβολές, μετά το ράλι που προκάλεσε στις τιμές η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Το brent ενισχύεται 0,22% στα 110,34 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει οριακές μεταβολές στα 107,81 δολ. το βαρέλι.
Στην Ασία, ο Hang Seng υποχώρησε 0,3% στις 20.789 μονάδες, ενώ στην Κίνα ο Shanghai Composite Indez σημείωσε άνοδο 0,68% στις 3.067 μονάδες.

Bank of England: Αύξησε τα επιτόκια στο 1% από 0,75%

Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η Bank of England αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, από 0,75% προηγουμένως, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας ενέκρινε αύξηση 25 μονάδων βάσης κατά πλειοψηφία 6-3, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο έως και 1%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι τα μέλη της μειοψηφίας ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,25%.
H BoE αύξησε εκ νέου τα επιτόκια, παρά τους φόβους ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομίας της Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,75%- 1%.
Κλειστές λόγω αργίας παραμένουν οι αγορές σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

To μήνυμα της Fed για ήπιες αυξήσεις επιτοκίων

Η Fed προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50%, τη μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.
H μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όπως αναμενόταν.
Ωστόσο η Fed  ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στο τραπέζι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι μετοχές εκτινάχθηκαν αφού ο πρόεδρος της Fed, Jerome Poweel ανέφερε: «Μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή».
Οι επενδυτές πίσω από αυτή την αναφορά αξιολόγησαν ότι η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει τον πληθωρισμό χωρίς να σημειωθεί ύφεση στην οικονομία.

Societe Generale: Κέρδη 842 εκατ. ευρώ αλλά και αυξημένες προβλέψεις λόγω Ρωσίας το α' τρίμηνο 2022

Κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε η γαλλική τράπεζα Societe Generale για το α' τρίμηνο του 2022, αλλά και υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, καθώς οι πελάτες της βιώνουν τον οικονομικό αντίκτυπο που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,4% στα 842 εκατομμύρια ευρώ (892 εκατομμύρια δολάρια) με έσοδα 16,6% καθώς ευημερούσε ο εγχώριος κλάδος λιανικής και βελτιώθηκαν οι συναλλαγές. 

Υψηλότερες προβλέψεις λόγω Ρωσίας

Η SocGen πρόσθεσε ότι βάζει στην άκρη υψηλότερες προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει το φετινό κόστος κινδύνου, που αντανακλά τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, να φτάσει τις 30 έως 35 μονάδες βάσης, ή μεταξύ 1,7 και 1,9 δισ. ευρώ, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης κάτω των 30 μονάδων βάσης.
Αυτά τα κόστη προστίθενται σε προηγούμενες διαγραφές.
Η τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εγκαταλείψει τη Ρωσία και τώρα πουλάει τις δραστηριότητές της στη Rosbank στη χώρα, διαγράφοντας περίπου 3,1 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% και ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.
Τα σταθερά έσοδα και τα έσοδα από συναλλαγές συναλλάγματος αυξήθηκαν κατά 21,7%.
Η γαλλική ανταγωνίστρια BNP Paribas είχε αναφέρει αύξηση 60,9% στα έσοδα από συναλλαγές μετοχών κατά τη διάρκεια του τριμήνου και 47,9% αύξηση στα σταθερά εισοδήματα, το νόμισμα και τα εμπορεύματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης