Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η EE δίνει χρόνο σε Ουγγαρία, Σλοβακία για να καμφθούν οι αντιρρήσεις για το embargo- «Όχι» Orban, προειδοποιεί η Αυστρία

Η EE δίνει χρόνο σε Ουγγαρία, Σλοβακία για να καμφθούν οι αντιρρήσεις για το embargo- «Όχι» Orban, προειδοποιεί η Αυστρία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει περίοδο παράτασης για την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία
Σχετικά Άρθρα

Σε τροποποίηση της πρότασής της για την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των χωρών που έχουν μεγάλη εξάρτηση, καθώς οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει περίοδο παράτασης για την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία, δήλωσαν στο Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές.
Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ με βασικό θέμα το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εάν δεν ληφθεί απόφαση για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο έως το Σαββατοκύριακο, θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έξι μήνες μετά την υιοθέτηση του μέτρου και να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Ρωσία πριν από το τέλος του έτους.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν αρχικά προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να προσαρμοσθούν.
Εξαιρέσεις είχε ζητήσει επίσης και η Βουλγαρία, αλλά δεν εισακούσθηκε, διότι, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος «δεν είχε πραγματικό επιχείρημα» και πρόσθεσε ότι οι άλλες τρεις χώρες «είχαν αντικειμενικό πρόβλημα».

Τρίμηνη μεταβατική περίοδος για τις ναυτιλιακές - Αφορά και την Ελλάδα

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί της αρχικής πρότασης για μεταβατική περίοδο ενός μηνός.
Η πρόταση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ απαντά στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την Ελλάδα, την Μάλτα και την Κύπρο για τις επιπτώσεις του μέτρου στις ναυτιλιακές τους εταιρείες, δήλωσε αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που παρουσιάσθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ναυτιλιακές εταιρείες της Ενωσης θα έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν ναυτιλιακές μεταφορικές υπηρεσίες, ναυλομεσιτεία, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο σε μεταβατική περίοδο ενός μηνός.

Von der Leyen (Κομισιόν): Το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα περάσει… αργά ή γρήγορα

Την πεποίθηση ότι το πακέτο των νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα εγκριθεί αργά ή γρήγορα εξέφρασε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, τη στιγμή που εντείνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης για την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.
«Είμαι βέβαιη ότι θα περάσουμε αυτό το πακέτο, έστω και αν χρειαστεί μια μέρα παραπάνω…
Κινούμαστε όμως στη σωστή κατεύθυνση» υποστήριξε η von der Leyen, η οποία παραδέχθηκε πως η διαδικασία έγκρισης δεν θα είναι εύκολη.
«Ωστόσο, η Ευρώπη βάσει των αξιών της δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα για πολύ καιρό ακόμα στη Ρωσία.
Η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο.
Η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος» υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις κατά του Putin είναι κάτι παραπάνω από ένα τεστ αντοχής για τη ευρωπαϊκή οικονομία.
«Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ουκρανίας.
Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» είπε η Ursula von der Leyen.

Όχι Orban σε νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, προειδοποίηση από Αυστρία

Τη διάσπαση στην ΕΕ σχετικά με τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σε δηλώσεις του, ο Orban υποστήριξε ότι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ ισοδυναμούν με «ατομική βόμβα» για την ουγγρική οικονομία, αναφέροντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αν δει μια νέα πρόταση που θα εξυπηρετούσε τα ουγγρικά συμφέροντα.
«Η Ουγγαρία περιμένει να δει μια νέα πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ στην ΕΕ, αλλά να συνεργαστώ...
Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο αν λάβουν υπόψη τους τα συμφέροντά μας» υποστήριξε ο Orban, αναφέροντας πως η Ουγγαρία θα χρειαστεί πέντε χρόνια και τεράστιες επενδύσεις στα διυλιστήριά της και στους αγωγούς της για να μπορέσει να μετατρέψει το σημερινό σύστημά της, το οποίο εξαρτάται κατά 65% από το ρωσικό πετρέλαιο.
«Γνωρίζουμε ακριβώς τι χρειαζόμαστε, πρωτίστως χρειαζόμαστε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία...1 με 1,5 χρόνος δεν αρκεί για τίποτα» υποστήριξε ο Orban, τονίζοντας ότι δεν ξέρει αν είναι σκόπιμες οι επενδύσεις αυτής της κλίμακας για ένα αποτέλεσμα σε ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται τώρα.

Όχι σε κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο

Επιπλέον ο Orban ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος είναι σύμμαχος του Κρεμλίνου, καθώς, όπως είπε, αυτό είναι ένα «ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας».
Επανέλαβε την θέση της Ουγγαρίας να μην στείλει όπλα στην γειτονική της Ουκρανία καθώς αυτές οι αποστολές θα γίνουν στόχοι ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή πέραν του συνόρου της δυτικής Ουκρανίας, όπου ζουν πολίτες ουγγρικής καταγωγής.
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα της εβδομάδας, η Κομισιόν πρότεινε το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με κυριότερο μέτρο το embargo της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.
Ωστόσο, κράτη κυρίως της ανατολικής Ευρώπης εκφράζουν σφοδρές αντιρρήσεις, καθώς υποστηρίζουν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Schramböck (Αυστρία): Δεν μπορούμε ούτε εμείς ούτε η Γερμανία να αντέξουμε embargo στο ρωσικό φυσικό αέριο

Την θέση ότι ούτε η Αυστρία ούτε η Γερμανία μπορούν να αντέξουν embargo στο ρωσικό φυσικό αέριο διατύπωσε η υπουργός Οικονομίας Αυστρίας, Margarete Schramböck, η οποία απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κομισιόν κατά μιας ενδεχόμενης επιβολής embargo στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για την «κόκκινη γραμμή» της χώρας της, της οποίας η εξάρτηση φθάνει το 80%.
«Δεν πρέπει να στείλουμε κανένα μήνυμα προς την κατεύθυνση ενός embargo στο φυσικό αέριο, εάν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το αντέξουμε - και ούτε εμείς ούτε η Γερμανία μπορούμε να το αντέξουμε.
Το embargo αερίου είναι για την Αυστρία μια σαφής κόκκινη γραμμή» υποστήριξε η Schramböck, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υπολογίζει σε παραδόσεις αερίου από αυστριακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, παρότι η Αυστρία είναι «από τις λίγες χώρες της Ευρώπης των οποίων οι αποθηκευτικές δυνατότητες υπερβαίνουν τις ίδιες ανάγκες».
Όπως είπε η Schramböck, στόχος της κυβέρνησης της είναι να αυξήσει στο 80% από 18% που είναι σήμερα, το απόθεμα φυσικού αερίου που προορίζεται για εγχώριες ανάγκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης