Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ο ΥΠΟΙΚ Lindner ετοιμάζει κούρεμα του χρέους των υπερχρεωμένων Δήμων, για να τονώσει τις επενδύσεις

Γερμανία: Ο ΥΠΟΙΚ Lindner ετοιμάζει κούρεμα του χρέους των υπερχρεωμένων Δήμων, για να τονώσει τις επενδύσεις
Σύμφωνα με την έκθεση Funke, υπάρχει πρόταση για την ανάληψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του μισού κόστους της ελάφρυνσης του χρέους.
Σχετικά Άρθρα
"Πρέπει να απαλλάξουμε τώρα τους πληγέντες δήμους από τα χρέη, ώστε να υπάρχει χώρος για επενδύσεις", δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner, πολιτικός του FDP στις εφημερίδες της Funke-Mediengruppe, προτείνοντας τροποποίηση του βασικού νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πόλεων και δήμων.
"Ο χρόνος πιέζει, διότι η στροφή των επιτοκίων θα επηρεάσει επίσης τις πόλεις και τους δήμους".
Ωστόσο, ένας από τους όρους του Lindner γι' αυτό ήταν η τροποποίηση του βασικού νόμου, σύμφωνα με την έκθεση.
Πρέπει να αποτραπεί ότι οι δήμοι συσσωρεύουν αμέσως νέα χρέη μετά από μια εφάπαξ ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση Funke, υπάρχει πρόταση για την ανάληψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του μισού κόστους της ελάφρυνσης του χρέους.


Μια τροποποίηση του βασικού νόμου δεν θα απαιτούσε μόνο την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ, και συνεπώς την έγκριση τουλάχιστον μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και στο Bundesrat, δηλαδή στο Συμβούλιο των εκπροσώπων των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας.
Υπάρχουν υπερχρεωμένοι δήμοι σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, αλλά δεν πλήττονται εξίσου όλες οι περιοχές.
Ειδικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σάαρλαντ, οι δήμοι έχουν υψηλές πιστώσεις σε μετρητά.
Άλλα κρατίδια με λιγότερο υπερχρεωμένους δήμους, όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια του συνασπισμού.

Το σχέδιο καθορίζεται στη συμφωνία συνασπισμού του SPD, των Πρασίνων και του FDP:

"Στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ ομοσπονδιακού κράτους και κράτους, θέλουμε να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουν το πρόβλημα των παλαιών χρεών", αναφέρεται. Η ιδέα της ανακούφισης είναι μια πρόταση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) από παλαιότερες εποχές.
Ωστόσο, είχε ήδη αποτύχει το 2020 ως υπουργός Οικονομικών υπό την Άνγκελα Μέρκελ (CDU) λόγω της αντίθεσης του CDU/CSU και πολλών ομόσπονδων κρατιδίων.
Εκείνη την εποχή, οι πολιτικοί του FDP ήταν επίσης επικριτικοί.
Ο Lindner προέρχεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου πολλοί δήμοι είναι υπερχρεωμένοι και όπου την επόμενη Κυριακή θα εκλεγεί νέο κρατικό κοινοβούλιο.
Τον Νοέμβριο, ο εκεί πρωθυπουργός του κρατιδίου, Hendrik Wüst (CDU), είχε δηλώσει σε κυβερνητική δήλωση ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου του ήταν έτοιμη να συμβάλει "κατάλληλα" στην επίλυση του προβλήματος των παλαιών χρεών. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της διαρθρωτικής βοήθειας προς τους δήμους για τα κοινωνικά τους βάρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης