Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βild: Η αστυνομία μαζεύει σημαίες της Ουκρανίας από το σοβιετικό μνημείο

Βild: Η αστυνομία μαζεύει σημαίες της Ουκρανίας από το σοβιετικό μνημείο
Για στιγμές ντροπής στους εορτασμούς κάνει λόγο δημοσίευμα της Bild
Σχετικά Άρθρα

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης για την επέτειο της παράδοσης της Γερμανίας το 1945 και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη πριν από 77 χρόνια, το Βερολίνο απαγόρευσε τις σημαίες σε 15 μνημειακούς χώρους και η αστυνομία τήρησε αυστηρά την απαγόρευση, γιατί η αστυνομία βλέπει μια "πολύ ευαίσθητη κατάσταση κινδύνου".
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι επειδή οι φιλορώσοι διαδηλωτές μπορεί να αισθάνονται ότι προκαλούνται από τις ουκρανικές σημαίες, δεν τους επιτρέπεται να τις κυματίζουν, αναφέρει η Bild.
Η αλληλεγγύη σε μια χώρα που έχει δεχθεί εισβολή και βομβαρδιστεί και αγωνίζεται για την ελευθερία απαγορεύεται, όπως και το να ανεμίζουν τα σύμβολα των Ρώσων πολεμοκάπηλων, σχολιάζει η ίδια εφημερίδα.

Το σοβιετικό μνημείο στο Berlin -Tiergarten είναι το σημείο όπου η αστυνομία του Βερολίνου είχε μέχρι στιγμής τις περισσότερες δυνατότητες να επέμβει.
Εκεί, ένας άνδρας μοίρασε δυνατά ουκρανικές χάρτινες σημαίες, αλλά η αστυνομία τις μάζεψε γρήγορα ξανά. Ο άνδρας απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν έδωσε αρχικά καμία πληροφορία σχετικά με το θέμα όταν ρωτήθηκε.
Επιπλέον, αρκετά άτομα ξεδίπλωσαν μια ουκρανική σημαία μεγέθους πολλών μέτρων. Η αστυνομία παρενέβη και φρόντισε αμέσως να την ξαναπακετάρει.

Επίσης, όταν ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Andrij Melnyk κατέθεσε στεφάνι στο σοβιετικό μνημείο στο Tiergarten του Βερολίνου για να τιμήσει τα εκατομμύρια των Ουκρανών που έχασαν τη ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεκάδες διαδηλωτές φώναξαν: "Melnyk έξω!".
Η οργάνωση "Εβραϊκό Φόρουμ" τοποθέτησε τους κραυγάζοντες στο πλαίσιο του λεγόμενου "κινήματος ειρήνης", κάτι το οποίο προφανώς δείχνει αλληλεγγύη με τη Ρωσία.
Άλλοι συμμετέχοντες, ωστόσο, έδειξαν αλληλεγγύη στον Melnyk και φώναξαν ουκρανικά συνθήματα.
Πολλοί φορούσαν μπλε και κίτρινα ρούχα - τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας.

Στο Σοβιετικό Μνημείο στο Treptower Park, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι κατέθεσαν λουλούδια και τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων στα μνημεία κατά τη διάρκεια του πρωινού.
Εκεί εθεάθη επίσης ο Egon Krenz, πρώην αρχηγός κράτους της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας (DDR).
Οι διαδηλωτές πίσω από το φράγμα τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, πολλοί άνθρωποι προσήλθαν επίσης το πρωί στο Σοβιετικό Μνημείο στο Mitte.
Κάποιοι έβαλαν στεφάνια. Και εδώ όλα παρέμειναν αρχικά ήρεμα, τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δεκάδες εκδηλώσεις μνήμης και διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Βερολίνο - που διοργανώνονται μεταξύ άλλων από τη ρωσική και την ουκρανική πρεσβεία.
Εκατομμύρια Ρώσοι και Ουκρανοί πολέμησαν στον Κόκκινο Στρατό κατά των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει η Bild.
Η αστυνομία είχε προηγουμένως επιβάλει όρους σε 15 μνημεία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ρωσικών και ουκρανικών σημαιών.
Τα μέτρα αυτά επικρίθηκαν το Σάββατο από τον Ουκρανό πρέσβη Andrij Melnyk, αλλά και από το CDU του Βερολίνου.
Ο πρόεδρος του CDU στο Βερολίνο Kai Wegner έγραψε στο Twitter: "Η ουκρανική σημαία αντιπροσωπεύει τον αγώνα για την ελευθερία - πώς μπορούν να είναι τόσο ενστικτώδεις ώστε να την απαγορεύσουν από όλα τα μέρη στο Βερολίνο;".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης