Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Βελούδινες» κυρώσεις σε 27 στελέχη της Gazprombank, χωρίς να «παγώσουν» τα assets και να απαγορευθούν οι συναλλαγές

ΗΠΑ: «Βελούδινες»  κυρώσεις σε 27 στελέχη της Gazprombank, χωρίς να «παγώσουν» τα assets και να απαγορευθούν οι συναλλαγές
Δεν επελέγησαν κυρώσεις που να αμφισβητούν το διάταγμα Putin για τον ανοιγμα λογαρισμών σε ρουβλια προκειμένουν να γίνουν οι πληρωμές του φυσικου αερίου
Σχετικά Άρθρα

Up1Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ στόχευσαν την Κυριακή 8 Μάιου 2022 στελέχη της Gazprombank σε μια νέα σειρά κυρώσεων που επίσης απαγορεύει σε εταιρείες να παρέχουν στη Ρωσία υπηρεσίες, όπως λογιστικές και συμβουλευτιές οι οποίες όμως μπορούν να χαρακτηριστούν και... βελούδινες καθώς δεν επηρεάζουν τα τεράστια έσοδα της Ρωσία από τις πωλήσεις φυσκού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Finincial Times.
«Επιβάλλουμε κυρώσεις σε ορισμένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων τους, είναι τα άτομα που βρίσκονται στην κορυφή του οργανισμού, για να δημιουργήσουμε ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα». . .
«Δεν θέλουμε να θεωρείται η Gazprombank ένα ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
Την ίδια ώρα στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι G7 για το θέμα του embargo στο ρωσικό πετρέλαιο περιοριστηκαν σε λεκτικές δεσμεύσεις, ενώ αγκάθι για τις σχετικές ποαφάσεις στην ΕΕ αποτελεί το veto της Ουγγαρίας.

Οι συναλλαγές για το φυσικό αέριο συνεχίζονται κανονικά 

Ο αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι οι κυρώσεις που στοχεύουν 27 στελέχη της Gazprombank, του τρίτου μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας και θυγατρικής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, δεν πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ούτε απαγόρευσαν τις συναλλαγές μαζί της, καθώς είναι ο κύριος τρόπος που η Ρωσία πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη. .
Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης στελέχη της Sberbank, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στην έκδοση βίζας.

Παροχή λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών

Το νέο πακέτο απαγορεύει σε εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες χρηματοοικονομικού χαρακτήρα στη Ρωσία για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη Μόσχα να αναδιαμορφώσει επιχειρηματικές στρατηγικές που παρακάμπτουν το καθεστώς κυρώσεων της Δύσης.

Αποφυγή ή παράκαμψη των κυρώσεων

«Απαγορεύουμε την παροχή λογιστικών υπηρεσιών, διαχείρισης, συμβουλευτικών υπηρεσιών, marketing– όλων των υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά και για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων από κυρώσεις ή για την απόκρυψη πλούτου που αποκτήθηκε παράνομα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εξαγωγές και τηλεοπτικά δίκτυα

Οι ΗΠΑ δεν έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprombank ούτε έχουν απαγορεύσει τις συναλλαγές μαζί της, καθώς είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία πουλά αέριο στην Ευρώπη.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης νέους ελέγχους εξαγωγών και κυρώσεις σε τρία από τα πιο δημοφιλή κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας.

Σύνοδος των G7

Η ανακοίνωση ακολούθησε τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden με τους ομολόγους του της G7 και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης εκδήλωσης υποστήριξης προς την Ουκρανία ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας τη Δευτέρα 9/5.

Oι «Big Four» και η εξαίρεση των νομικών υπηρεσιών

Η απαγόρευση των υπηρεσιών επηρεάζει τις Big Four λογιστικές εταιρείες και συμβουλευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τη Ρωσία. Οι αποχωρήσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, επισήμαναν αξιωματούχοι των εταιρειών.
Οι νομικές υπηρεσίες θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης, έτσι ώστε οι εταιρείες που αναζητούν τη δέουσα διαδικασία μέσω αμερικανών δικηγόρων να μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Κινητήρες και βιομηχανικά προϊόντα

Επιπλέον, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εξαγωγή βιομηχανικών κινητήρων, μπουλντόζες και άλλων βιομηχανικών προμηθειών.
Η ΕΕ θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές χημικών προϊόντων.
«Αυτοί οι νέοι έλεγχοι θα περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε εξαρτήματα που χρειάζεται για να αναπληρώσει και να ανανεώσει τις στρατιωτικές της επιχειρησιακές ικανότητες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Η διαφημίσεις στα κρατικά κανάλια

Το πακέτο των ΗΠΑ απαγορεύει επίσης στις εταιρείες να διαφημίζονται σε τρεις από τις μεγαλύτερες κρατικές τηλεοπτικές εταιρείες της Ρωσίας και εμποδίζει την πώληση τεχνολογίας όπως βιντεοκάμερες, μικρόφωνα και εξοπλισμό φωτισμού σε αυτά τα κανάλια.
Η G7 δήλωσε την Κυριακή 8/5 ότι δεσμεύτηκε να καταργήσει ή να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, βασιζόμενη στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι ΗΠΑ για να σταματήσουν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Ο κατάλογος των ΗΠΑ με τις κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχείρήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεων με 33 ακόμη Ρώσους ιδιώτες, 22 εταιρείες και 69 πλοία που φέρουν ρωσική σημαία, όπως το μετάδωσε το πρακτορείο TASS .
Σύμφωνα με δήλωση τύπου που κυκλοφόρησε την Κυριακή 8/5, οι κυρώσεις ισχύουν για τη Moscow Industrial Bank και τις δέκα θυγατρικές της: Agropromyshlenny Kompleks Voronezhski OOO; Anninskii Elevator OOO; Auditkonsalt OOO; Belinveststroi OOO; Dve Stolitsy OOO; Kontrakt OOO; Ladoga OOO; Nekommercheskaya Organizatsiya Fond Khimicheskoe Razoruzhenie I Konversiya; Azovskaya Zernovaya Kompaniya OOO; Ekspluatiruyushchaya Kompaniya Tsentr OOO.
Κυρώσεις θα επιβληθούν επίσης σε τρία κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας: το Channel One Russia, το Rossiya-1 και το NTV.

Τα στελέχη της Gazprombank και της Sberbank

Επιπλέον ο κατάλογος κυρώσεων περιελάμβανε οκτώ στελέχη της Sberbank και 25 στελέχη της Gazprombank.
«Δύο από αυτά τα στελέχη της GPB, ο Andrey Igorevich Akimov) και ο Alexey Borisovich Miller, είχαν προηγουμένως αναφερθεί  στις 6 Απριλίου 2018, σύμφωνα με την E.O. 13661, συμπεριελήφθησαν και σήμερα», αναφέρει το έγγραφο.

Αμυντικό υλικό

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, επίσης, στην Promtekhnologiya OOO, την εταιρεία κατασκευής τουφεκιών με το διακριτικό σήμα ORSIS.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι μια ιδιωτική αμυντική εταιρεία που προμηθεύει τα προϊόντα της στον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.
«Η Promtechnologiya έχει συνδεθεί από καιρό με τη ρωσική κυβέρνηση», σημειώνεται.
Στις κυρώσεις εμπίπτουν οκτώ ακόμη ρωσικές εταιρείες που συνδέονται με τη ναυτιλία, μεταξύ των οποίων η Oboronlogistika OOO που σχετίζεται με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ναυτιλιακές εταιρείες Severnoye Morskoye Parokhodstvo και Transmorflot.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε 69 πλοία που ανήκουν σε αυτές τις εταιρείες.

G7: Λεκτικές δεσμεύσεις χωρίς αναφορές σε χρονοδιάγράμματα το ανακοινωθέν για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο

Με κοινό ανακοίνωθεν η ομάδα G7 δεσμεύθηκε να απαγορευθούν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ως απάντηση της εισβολής της στην Ουκρανία αφότου είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 8 Μαϊου 2022

Η διττή σημασία

Η ανακοίνωση αυτή έχει διττή σημασία, καθώς έρχεται την παραμονή της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου, η οποία τιμά τη νίκη της Ρωσίας επί της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επέτειος αυτή έχει λάβει διαστάσεις μείζονος σημασίας στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να κερδίσει τη δημόσια στήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι (λεκτικές) δεσμεύσεις

Αρκετές χώρες της G7 έχουν ήδη δεσμευθεί να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές προμήθειες.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει υποστηρίξει την πρόταση της Ε.Ε. να απαλλαγεί από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τον Ιανουάριο.
«Δεσμευόμαστε να εξαλείψουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της G7.
«Θα διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε έγκαιρα και τακτικά και με τρόπους που θα παρέχουν χρόνο στον κόσμο να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες».

Μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα

Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν επίσης ότι θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν την παροχή βασικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η Ρωσία.
«Αυτό θα ενισχύσει την απομόνωση της Ρωσίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας της», σύμφωνα με τη δήλωση.
Επίσης, πρόκειται να συνεργαστούν με τους εταίρους τους «για να εξασφαλιστούν σταθεροί και βιώσιμοι εφοδιασμοί της ενέργειας και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της μείωσης της συνολικής εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβασή μας στην καθαρή ενέργεια σύμφωνα με τους κλιματικούς μας στόχους».

Πλήγμα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Στη δήλωση αναφέρονται δεσμεύσεις για συνέχιση των ενεργειών «κατά των ρωσικών τραπεζών που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία και είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της προπαγάνδας της Μόσχας και «θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την εκστρατεία μας ενάντια στις οικονομικές ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους» που υποστηρίζουν Putin.

Διχασμός στην ΕΕ

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, την ώρα που η Ε.Ε. καταβάλει προσπάθειες να καταλήξει σε συμφωνία για απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με την Ουγγαρία να καθυστερεί την πρόταση που θέλει να καταργήσει σταδιακά το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τον Ιανουάριο.
Η απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες μπορεί επίσης να καθυστερήσει έως ότου οι χώρες της G7 δεσμευτούν σε παρόμοια μέτρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης