Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Λονδίνο καλεί Ενωτικούς και εθνικιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Β. Ιρλανδία, μετά τη νίκη του Σιν Φέιν

Το Λονδίνο καλεί Ενωτικούς και εθνικιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Β. Ιρλανδία, μετά τη νίκη του Σιν Φέιν
Πλανάται στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός πολιτικού αδιεξόδου, με φόντο το Brexit
Σχετικά Άρθρα

Μετά την ιστορική εκλογική νίκη του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, το Λονδίνο κάλεσε εθνικιστές και ενωτικούς να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της επαρχίας, καθώς πλανάται στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός πολιτικού αδιεξόδου, με φόντο το Brexit.
Το Σιν Φέιν, που ζητά την επανένωση της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, έγινε η πρώτη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές της Πέμπτης, στις οποίες εξασφάλισε 27 έδρες στο 90μελές τοπικό κοινοβούλιο.
Οι ενωτικοί του συντηρητικού κόμματος DUP, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκλέγουν 25 βουλευτές.

Η νίκη του Σιν Φέιν

Η νίκη του Σιν Φέιν, της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) του επιτρέπει να προτείνει δική του πρώτη υπουργό (πρωθυπουργό της επαρχίας), τη Michelle O'Neill
για πρώτη φορά στον έναν αιώνα της ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το DUP απειλεί ωστόσο ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για το Brexit θα μποϊκοτάρει τη νέα κυβέρνηση στην οποία, βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, είναι υποχρεωτικό να μετέχουν και τα δύο κόμματα.
«Πάνω απ’ όλα, αυτό που θέλουμε (…) είναι η σταθερότητα», είπε νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Dominic Raab μιλώντας στο κανάλι Sky News. «Θέλουμε να δούμε να σχηματίζεται κυβέρνηση» και «τα κόμματα να ενωθούν για να παράσχουν αυτήν τη σταθερότητα στους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Πριν από τη συνάντηση των επικεφαλής των τοπικών κομμάτων τη Δευτέρα (9/5/2022), ο Brandon Lewis, ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε στο BBC ότι πρόκειται για «μια σημαντική στιγμή για να δείξουμε ότι όλοι μπορούμε να συνεργαστούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης