Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα κηρύξει γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία ο Putin; - Τα σενάρια - Επίδειξη ισχύος στην παρέλαση για την επέτειο της 9ης Μαΐου

Θα κηρύξει γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία ο Putin; - Τα σενάρια - Επίδειξη ισχύος στην παρέλαση για την επέτειο της 9ης Μαΐου
Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Putin δεν έχει δώσει κανένα στίγμα για το τι πρόκειται να πει στη σημερινή ομιλία του
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στη σημερινή ομιλία του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin στους εορτασμούς στη Μόσχα για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς σε αυτήν εκτιμάται ότι θα κάνει έναν απολογισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και θα αποκαλύψει ποια είναι τα σχέδια του για το μέλλον.
Ήδη στα περισσότερα ΜΜΕ της Δύσης κυριαρχεί η άποψη ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να κηρύξει έναν γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι πάντως που το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του Dmitry Peskov είχε απορρίψει κατηγορηματικά. Μάλιστα ο Peskov είχε χαρακτηρίσει αυτά τα σενάρια, «ανοησίες».
Μέχρι στιγμής πάντως ο πρόεδρος Putin έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει δώσει το παραμικρό στίγμα για το ποια είναι τα σχέδια του για την Ουκρανία, με τις απαντήσεις να αναμένονται στις 10:00 το μεσημέρι όταν και θα εκφωνήσει την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, με το πέρας της παρέλασης, η οποία έχει ήδη αρχίσει στη Μόσχα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι για ακόμα μια φορά θα επιχειρήσει να ανυψώσει το πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων, κάτι που έχει καταφέρει με τεράστια επιτυχία όλα τα χρόνια της προεδρίας του.
parelasi1.JPG

Γενικευμένος πόλεμος

Κατά την άποψη πολλών δυτικών αναλυτών, ο Putin και δεδομένου ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει τις επιτυχίες στο μέτωπο που θα περίμενε κανείς, έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο και δεν έχει πολλές εναλλακτικές, πέρα από το να κηρύξει έναν πιο γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία, ή και πέραν αυτής.
Σημειώνεται πως η Ρωσία κάνει λόγο αυτή τη στιγμή για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Η κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία, θα σήμαινε μεγαλύτερη κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων.
«Ο Putin δεν έχει παρά να συνεχίσει να προχωρά έτσι ώστε να καταστήσει αυτόν τον πόλεμο ακόμα πιο μεγάλο, είτε μεγαλύτερο στην Ουκρανία είτε μεγαλύτερο περνώντας πέρα από τα σύνορα της.
Η κλιμάκωση είναι πλέον μέρος του σχεδίου και η Ευρώπη έχει φτάσει σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή της ιστορίας της» αναφέρει σε ανάλυση του στο BBC ο καθηγητής αμυντικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου Michael Clarke.
Ωστόσο, η κλιμάκωση του πολέμου θα ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή για τον Putin όχι μόνο για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης πολεμικής σύρραξης, αλλά και για την οικονομία της Ρωσίας αλλά και για το ίδιο το καθεστώς του.

Αποτυχία

«Έχοντας αποτύχει με το plan Α, δηλαδή να καταλάβει την κυβέρνηση στο Κίεβο προτού αντιδράσουν οι δυνάμεις του Προέδρου Zelenksy ή ο υπόλοιπος κόσμος, η Μόσχα πέρασε στο plan Β.
Αυτή ήταν μια πιο «λογικοφανής» στρατιωτική προσέγγιση για να περικυκλώσει το Κίεβο και να προχωρήσει σε άλλες Ουκρανικές πόλεις - Chernihiv, Sumy, Kharkiv, Donetsk, Mariupol και Mykolaiv, έτσι θα κατέπνιγε την ουκρανική ένοπλη αντίσταση, ενώ το Κίεβο θα απειλούνταν με συνθηκολόγηση ή καταστροφή.
Κι αυτό απέτυχε.
Η Χερσώνα ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που έπεσε υπό ρωσικό έλεγχο, αν και έκτοτε συνέχισε να αντιστέκεται στη ρωσική διοίκηση.
Το γεγονός είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν πολύ μικρές για να κυριαρχήσουν σε μια τόσο μεγάλη χώρα.
Δεν τα πήγαν καλά για μια σειρά από λόγους, όπως ότι διοικήθηκαν άσχημα και διασκορπίστηκαν σε τέσσερα ξεχωριστά μέτωπα, από το Κίεβο στο Μικολάιβ, χωρίς μια ενιαία διοίκηση» αναφέρει ο Clarke.

Θα κηρύξει νίκη στο Donbass;

Ένα ακόμα σενάριο είναι ότι ο Putin θα κηρύξει τη νίκη της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, στο Donbass.
Αλλά και αυτό κατά πολλούς αναλυτές, θα είναι ένα ψέμα, καθώς δεν επιτύχει κάποια στρατηγική νίκη ενώ δεν έχουν επιτευχθεί και οι αντικειμενικοί στόχοι της ρωσικής επιχείρησης.
Μάλιστα πολλοί αναφέρουν ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος κηρύξει κάποια μεγαλύτερη κινητοποίηση του ρωσικού στρατού, τότε θα αυτό θα είναι μια ένδειξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μερική κινητοποίηση

Μια «ενδιάμεση» λύση θα ήταν ο Putin να κηρύξει μια μερική κινητοποίηση αποκλειστικά για την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Putin θα ζητούσε από περισσότερους και πιο έμπειρους στρατιώτες να συνδράμουν στο Donbass, κάτι που και υπό έλεγχο θα διατηρούσε την κοινή γνώμη αλλά και θα συνέδραμε έτσι ώστε να υπάρξει μια μερική αναπλήρωση των ρωσικών απωλειών στο πεδίο της μάχης.

Σενάρια αποκλιμάκωσης

Ένα ακόμα σενάριο είναι ο Putin να αναφερθεί γενικά στην επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, να εξυψώσει το ηθικό των Ρώσων και να κάνει μια περιορισμένη αναφορά για ότι συμβαίνει στην Ουκρανία. Με λίγα λόγια να μην προχωρήσει σε καμία δραματική ανακοίνωση πέρα από μια περιγραφή της επιχείρησης στην Ουκρανία.
Πρόκειται για ένα «αδύναμο» σενάριο, όπως αδύναμο είναι και το σενάριο να κηρύξει το τέλος του πολέμου, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος.
parelasi_1.JPG

Επίδειξη ισχύος στην Κόκκινη Πλατεία

Ήδη στην Κόκκινη Πλατεία έχει αρχίσει η ρωσική παρέλαση, με τη Μόσχα να κάνει μια πραγματική επίδειξη ισχύος.
Στην φετινή παρέλαση θα συμμετάσχουν περίπου 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση».
Ακόμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.


Stoltenberg (ΝΑΤΟ) σε Putin: Σταμάτα τώρα τον πόλεμο, είμαστε δίπλα στην Ουκρανία

Να σταματήσει τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος ζήτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Stoltenberg ζητά από τον Putin να αρχίσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης.
«Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την χώρα έτσι ώστε να έχει δικαίωμα στην αυτό-άμυνα της» αναφέρει ο Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί την επέτειο της 9ης Μαΐου για να διαδώσει ψέματα για τη Δύση και να επικρίνει το ΝΑΤΟ.
«Περιμένω από τον Putin ξανά στις 9 Μαΐου φέτος να διαδώσει ψέματα για το ΝΑΤΟ και τη Δύση συνολικά» είπε ο Stoltenberg, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το ΝΑΤΟ ενήργησε επιθετικά, επιμένοντας ότι είναι μια αμυντική συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη και να προασπίσει τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Ήδη όμως οι στρατιωτικές παρελάσεις έχουν αρχίσει από το Βλαντιβοστόκ.
11_29.jpg
12_24.jpg
13_10.jpg
Victory day parade was held in #Vladivostok two hours ago. Here is what Ria Novosti showed us. pic.twitter.com/VfzBpbBj2o

 

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης