Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίδειξη ισχύος από Putin στην παρέλαση για την 9η Μαΐου: Η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή, τους αποτρέψαμε - Σαφές μήνυμα σε ΝΑΤΟ

Επίδειξη ισχύος από Putin στην παρέλαση για την 9η Μαΐου: Η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή, τους αποτρέψαμε - Σαφές μήνυμα σε ΝΑΤΟ
Δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, θα κήρυττε πόλεμε στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν η ομιλία του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, κατά την παρέλαση στη Μόσχα για τους εορτασμούς για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Με σαφή μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο Putin επανέλαβε τα περί ρωσοφοβίας και της επιθυμίας της Ουκρανίας να αγοράσει πυρηνικά. Όπως υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ρωσία έδωσε «προληπτική απάντηση» στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο Putin επιχείρησε να ανυψώσει το πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων, κάτι που έχει καταφέρει με τεράστια επιτυχία όλα τα χρόνια της προεδρίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισε την ομιλία του συγχαίροντας τους προστάτες του Donbass στην ανατολική Ουκρανία, ενώ επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρ' όλα αυτά, δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που διακινούσε η Δύση σύμφωνα με τα οποία ο Ρώσος πρόεδρος θα κήρυττε και επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να έχει τη δυνατότητα κλιμάκωσης και γενικής επιστράτευσης, ή θα κήρυττε τη νίκη της Ρωσίας στο Donbass.

Σαφές μήνυμα σε ΝΑΤΟ

Πιο αναλυτικά, κατά την ομιλία του, ο Putin απεύθυνε σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο επέκτασης του, τη στιγμή που έχει ανοίξει η συζήτηση για ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδία.
«Προσπάθησαν να κάνουν μια απαράδεκτη ανάπτυξη δυνάμεων δίπλα μας», είπε για το ΝΑΤΟ ο Ρώσος πρόεδρος και συνέχισε «αλλά εμείς το αποτρέψαμε αυτό και ήταν το μοναδικό σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε».
«Εμείς ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Επίθεση σε Δύση και κατηγορίες για εισβολή

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε την επίθεση του στη Δύση και υποστήριξε ότι «ετοιμαζόταν να εισβάλει στη χώρα μας. Υπήρχαν προετοιμασίες για μια εισβολή στα ιστορικά μας εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Στο Κίεβο, αναφέρθηκαν στην πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων και το ΝΑΤΟ άρχει μια ενεργή στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορα μας.
Επρόκειτο για μια τελείως απαράδεκτη απειλή, απευθείας στα σύνορα μας.
Αλλά εμείς το αποτρέψαμε αυτό και ήταν το μοναδικό σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως «εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών σε άλλες χώρες».

«Προληπτική απάντηση»

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απόκρουση στην επιθετικότητα.
«Είδαμε πώς εκτυλίσσονταν η στρατιωτική υποδομή, πώς άρχισαν να εργάζονται εκατοντάδες ξένοι σύμβουλοι, γίνονταν τακτικές παραδόσεις των πιο σύγχρονων όπλων από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα.
Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απόκρουση στην επιθετικότητα.
Ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και σωστή απόφαση.
Η απόφαση μιας κυρίαρχης, μιας ισχυρής, ανεξάρτητης χώρας» τόνισε ο Putin.
Rosia3.webp

Stoltenberg (ΝΑΤΟ) σε Putin: Σταμάτα τώρα τον πόλεμο, είμαστε δίπλα στην Ουκρανία

Να σταματήσει τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος ζήτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Stoltenberg ζητά από τον Putin να αρχίσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης.
«Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την χώρα έτσι ώστε να έχει δικαίωμα στην αυτό-άμυνα της» αναφέρει ο Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί την επέτειο της 9ης Μαΐου για να διαδώσει ψέματα για τη Δύση και να επικρίνει το ΝΑΤΟ.
«Περιμένω από τον Putin ξανά στις 9 Μαΐου φέτος να διαδώσει ψέματα για το ΝΑΤΟ και τη Δύση συνολικά» είπε ο Stoltenberg, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το ΝΑΤΟ ενήργησε επιθετικά, επιμένοντας ότι είναι μια αμυντική συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη και να προασπίσει τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Ήδη όμως οι στρατιωτικές παρελάσεις έχουν αρχίσει από το Βλαντιβοστόκ.

Παρών και ο πατριάρχης Κύριλλος

Από την παρέλαση δεν θα μπορούσε να λείπει ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, υπέρμαχος του πολέμου στην Ουκρανία άλλωστε αλλά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εδώ και χρόνια, Dmitry Peskov.
kirillos.webp

Peskoc.webp

Φυσικά, παρόντες ήταν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu.
lavrov.webp
soigu.webp

Ακυρώθηκε το εναέριο τμήμα λόγω... καιρικών συνθηκών

Ωστόσο, ο καιρός φαίνεται πως χάλασε τα σχέδια της Ρωσίας για την παρέλαση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov, «το εναέριο μέρος της παρέλασης δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Στη φετινή παρέλαση επρόκειτο να πετάξουν 77 αεροσκάφη πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Μεταξύ αυτών των αεροσκαφών θα ήταν οκτώ μαχητικά MiG-29 που θα πετούσαν σε σχηματισμό «Ζ» για να δείξουν την υποστήριξή τους στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία.
Το εναέριο τμήμα της παρέλασης θα περιελάμβανε, επίσης, ένα αερομεταφερόμενο αεροσκάφος στρατηγικής διοίκησης και ελέγχου Il-80, γνωστό και ως «αεροπλάνο της ημέρας της καταστροφής» για την ικανότητά του να χρησιμοποιηθεί ως εναέριο κέντρο διοίκησης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Μόσχα: Η χώρα διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά και αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς

Η Ρωσία διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά για να εκπληρώσει όλους τους στόχους που έχουν ανατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σημείωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Yuriy Borisov, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς για να πραγματοποιεί επιδρομές από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εικόνες από την Κόκκινη Πλατεία προκαλούν φέρος ανατριχίλα και δυσάρεστους συνειρμούς, καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την επέλεαση στην Ουκρανία, ισοπεδώνοντας ολόκληρες περιοχές.
Rosia1.webp

Rosia5.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης