Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο της Κομισιόν για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο απειλεί την ίδια την Ευρώπη - Η von der Leyen δεν... σκέφτηκε εναλλακτικές πηγές

Το σχέδιο της Κομισιόν για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο απειλεί την ίδια την Ευρώπη - Η von der Leyen δεν... σκέφτηκε εναλλακτικές πηγές
Η Ευρώπη πρέπει να ξανασκεφτεί πως θα χειριστεί τη Ρωσία
Απορία προκαλούν οι μεθοδεύσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι εναλλακτικές για την ενεργειακή κάλυψη των ευρωπαϊκών χωρών.
Οι ενεργειακοί αναλυτές ανά τον κόσμο έχουν απορρίψει σαφώς τις προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες αν δεν είναι κάποιο επικοινωνιακό πυροτέχνημα, τότε βρίσκονται εκτός της πραγματικότητας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, στην προσπάθεια της να κάνει κάποιους είδους οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία, για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Μάλιστα την ώρα που η von der Leyen έλεγε ότι «Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τρόπο που να μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού», δεν φρόντισε να απαντήσει τι θα κάνει εάν οι Ρώσοι αντεπιτεθούν με εμπάργκο στο φυσικό αέριο ή άλλους περιορισμούς;
Ουδείς γνωρίζει τι γίνεται με το νικέλιο, το ουράνιο και το λίθιο.

Διχασμένη η Ευρώπη

Αυτή η πρόταση απαιτεί έγκριση της ΕΕ με υπό όρους υποστήριξη από την Ουγγαρία, την Ελλάδα και άλλους.
Έτσι, ορισμένα ειδικά μέλη της ΕΕ θα εξαιρεθούν, ενώ τα κανονικά όχι.
Τώρα θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει σε σοβαρή τριβή;
Πόσα χρόνια θα χρειαστεί όλη η Ευρώπη για να αποκαταστήσει τη βιομηχανία και τις αλυσίδες εφοδιασμού της;
Μάλιστα, η von der Leyen δεν... σκέφτηκε τι θα κάνει εάν η Ρωσία δεν της επιτρέψει να υλοποιήσει την ιδέα της εύκολα και με τον δικό της ρυθμό.

Ρωσικό DNA

Δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να επιτρέψουν στην von der Leyen να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Μόλις η Ρωσία αντιληφθεί την αρχική εκτέλεση του σχεδίου της σχετικά με την απαγόρευση του πετρελαίου της, θα κάνει τις κινήσεις της.
Και αυτές οι ρωσικές κινήσεις δεν θα είναι θετικές εκθέτοντας την Ευρώπη.
Διότι η Ευρώπη δεν θα έχει έτοιμη τη δική της ικανότητα διύλισης ντίζελ μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η αγορά μεσαίου αποστάγματος είναι ολοένα και πιο δύσκολη παντού, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την πανδημία του Covid.
Άρα το «σχέδιο» της ΕΕ θα την οδηγήσει να ψάχνει μανιωδώς για δυσεύρετα ή απλώς ανύπαρκτα υποκατάστατα, ενώ αναλώνει τόνους χρόνου, χρημάτων, προσπάθειας και κινδύνου.
Και, οι Ρώσοι το ξέρουν αυτό ήδη πριν ξεκινήσουν.
Το ντίζελ είναι ήδη σε κρίσιμη έλλειψη στην ΕΕ.
Επιπλέον, η Ευρώπη θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και αποστάγματα μέσω τρίτων χωρών μόλις επιβάλει οποιοδήποτε εμπάργκο μόνο σε πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι σήμερα.

Ρωσικό hardball

Η υπαρξιακή απειλή που υψώθηκε έναντι της Ρωσίας από την ΕΕ με το μακάβριο «Σχέδιο της Ουκρανίας» και τις κυρώσεις της δεν άφησε στη Ρωσία άλλη διέξοδο από το να παίζει σκληρά.
Επιπλέον, ο τομέας των ρωσικών μη στρατιωτικών αντιποίνων είναι στην πραγματικότητα απεριόριστος λόγω του πλήρους και απεριόριστου εθισμού που έχει αναπτύξει η Ευρώπη για ρωσικές εισαγωγές διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων εμπορευμάτων οποιουδήποτε και κάθε είδους που μπορεί κανείς να φανταστεί.
Χωρίς αυτό, η Ευρώπη θα πάψει να υπάρχει όπως τη γνωρίζουμε σε λίγους μήνες, αν όχι εβδομάδες.
Όπως θα έπρεπε να υποθέσει ο Φράνσις Φουκουγιάμα, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά εμπορεύματα είναι το τέλος της ιστορίας της.
Φαίνεται ότι η Ursula von der Leyden έπεισε την ΕΕ ότι το να ταΐζεις ένα διυλιστήριο ή ένα εργοστάσιο χημικών είναι σχεδόν σαν να ταΐζεις τον σκύλο σου.
Αλλά τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Ακριβό "διαζύγιο"

Ίσως, λοιπόν, μετά από χρόνια επένδυσης, χρημάτων, τεχνογνωσίας, δοκιμών και λαθών, ρίσκου και πολλής σκληρής δουλειάς, η Ευρώπη μπορεί ενδεχομένως και τελικά να μπορέσει εν μέρει να μεταβεί από τρέχουσες σε πιο βρώμικες ή πολύ πιο αναποτελεσματικές επιλογές.
Αλλά αυτό θα ήταν (α) ενάντια στη συμμόρφωση με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και (β) μια πολύ βραχυπρόθεσμη μη βιώσιμη «λύση» (γ) ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Φτάνοντας τα πράγματα στα άκρα, ας υποθέσουμε ότι η Ευρώπη απογαλακτίζεται εντελώς –ή έχει αποκοπεί– από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αύριο το πρωί και οτιδήποτε άλλο προέρχεται από τη Ρωσία.
Σε αυτή την υποθετική περίπτωση, η Μόσχα μπορεί να νιώσει το οικονομικό πρόβλημα πιθανώς εντός 6 μηνών… ή ίσως ποτέ.
Αλλά αν συνέβαινε ένα τέτοιο γεγονός, ο χρόνος θα ήταν πολύ διαφορετικός, καθώς η ΕΕ θα βρισκόταν σε αδιέξοδο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Με την τρελή απαγόρευση του πετρελαίου η Ευρώπη θα χρειαζόταν πολύ να βρει υποκατάστατα για τις ρωσικές εισαγωγές.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ανάγκη δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιηθεί αρκετά γρήγορα και σωστά.

Ρωσική δύναμη

Είναι αδύνατο να προσεγγίσει κανείς όλες τις πτυχές που θα επηρεαστούν ταυτόχρονα, καθώς η διαπραγματευτική δύναμη της Ρωσίας είναι μεγάλη.
Η Ρωσία δεν θέλει, πόσο μάλλον χρειάζεται, να νικήσει όλη την Ευρώπη.
Απλώς η πρόκληση στη Γερμανία —ή στην Πολωνία εν προκειμένω— χάος θα ήταν περισσότερο από αρκετό για ολόκληρη την ΕΕ να επικεντρωθεί και να εξηγήσει βασικά πράγματα.
Χωρίς ουράνιο από τη Ρωσία σημαίνει ότι οι εναπομείναντες 3 γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου σε λειτουργία.
Το να μην έχει ήδη προγραμματιστεί η υποκατάστατη παράδοση λεπτώς συντονισμένου ρωσικού ουρανίου σημαίνει μια εκ των υστέρων προσαρμογή με νέας προέλευσης τροφοδοσία, η οποία τεχνικά είναι επικίνδυνη και είναι σχεδόν αδύνατη καθώς θα διαρκούσε χρόνια.
Η Κίνα + Ινδία + Βραζιλία έχουν επενδυτικά σχέδια «δωρεάν διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας-IP» στη Ρωσία ξεκινώντας ένα εντελώς νέο παιχνίδι.
Το 60% της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι ρωσική.
Σήμερα η γερμανική βιομηχανία δεν θα επιβίωνε χωρίς ρωσικό αέριο.
Μια μερική ή ολική μείωση της ρωσικής προσφοράς φυσικού αερίου και άνθρακα ως αντίποινα για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα επηρέαζε αρνητικά και άμεσα την Ευρώπη με πολλούς τρόπους και τον υπόλοιπο κόσμο.
Το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να πωληθεί αλλού ή/και να αποθηκευτεί σχετικά γρήγορα και εύκολα, ή η παραγωγή μπορεί να επιβραδυνθεί χωρίς να καταστρέψει τα δοχεία.
Η αγορά της Ρωσίας είναι το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού σε μεγάλο βαθμό υπό ανάπτυξη και εξίσου εκτεθειμένη με το σύστημα αποθεματικών νομισμάτων σε δολάρια ΗΠΑ.
Το εμπορικό εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία δεν λειτουργεί με παράλληλες εισαγωγές από τρίτα μέρη
Η Κίνα και άλλοι σίγουρα υποστηρίζουν τη Ρωσία, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αποδολαριοποιεί και δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Υπάρχουν φυσικά περιουσιακά στοιχεία της Δύσης στη Ρωσία αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μπορούν να δημευθούν ανά πάσα στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης