Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ εναντίον… καπιταλισμού όταν πρέπει να κατασχέσουν περιουσίες Ρώσων ολιγαρχών

ΗΠΑ εναντίον… καπιταλισμού όταν πρέπει να κατασχέσουν περιουσίες Ρώσων ολιγαρχών
Ως δικαιολογία προτάσσεται η «σκέψη» η κατασχεθείσα περιουσία να χρησιμοποιηθεί για την παροχή βοήθειας στην… Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Τι και αν η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, της ατομικής ιδιοκτησίας αποτελεί θεμέλιο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, του καπιταλισμούοι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να δημεύσουν τις περιουσίες των Ρώσων ολιγαρχών, ρωσικών εταιρειών κρατικών ή και ιδιωτικών που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των κυρώσεων.
Ως δικαιολογία προτάσσεται η «σκέψη» η κατασχεθείσα περιουσία να χρησιμοποιηθεί για την παροχή βοήθειας στην… Ουκρανία.
Φαίνεται ότι πολύ σύντομα οι σχετικοί μηχανισμοί θα κατοχυρωθούν στη νομοθεσία των ΗΠΑ.
Σε αυτό το θέμα, υπάρχει συναίνεση του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου.
Τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης για τις ΗΠΑ θα γίνουν αισθητά στο εγγύς μέλλον.
Τα μειονεκτήματα θα γίνουν γνωστά αργότερα…

Η αντίδραση της Μόσχας

Πρώτα απ 'όλα, η ίδια η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση δυτικών περιουσιακών στοιχείων στο έδαφός της.
Ωστόσο είναι προφανές ότι η Μόσχα θα κάνει τέτοια βήματα με μεγάλη προσοχή γιατί πρέπει να διατηρήσει τις όποιες ξένες επενδύσεις ακόμη παραμένουν στη χώρα.
Όμως, επιλεκτικά και στοχευμένα μέτρα είναι αρκετά πιθανά.
Ως απάντηση στην παραχώρηση από την Δύση ρωσικής περιουσίας στο Κίεβο, η Μόσχα μπορεί να κατάσχει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η ίδια η περιοχή μπορεί να γίνει το… ισοδύναμο της κατασχεθείσας περιουσίας.
Μπορεί να μεταφερθεί, για παράδειγμα, στη δικαιοδοσία των «λαϊκών δημοκρατιών».
Με άλλα λόγια, τα πειράματα με την κατάσχεση θα βαθαίνουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η άγκυρα των ολιγαρχών

Ένα άλλο μειονέκτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η σημαντική απώλεια μόχλευσης σε ορισμένα τμήματα της ρωσικής ελίτ. Η περιουσία και τα περιουσιακά στοιχεία ήταν «άγκυρα» για σημαντικό αριθμό Ρώσων επιχειρηματιών.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες θεωρήθηκαν από αυτούς ως «ασφαλές καταφύγιο» και ένας τόπος όπου επικρατεί το κράτος δικαίου. Τώρα η Ρωσία γίνεται το μόνο λιμάνι για αυτούς. Να μην ξεχνάμε ότι οι χώρες της Δύσης ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την προσέλκυση των Ρώσων ολιγαρχών, δηλαδή των κεφαλαίων τους…
Τυχόν οριστική κατάσχεση της περιουσίας των Ρώσων ολιγαρχών όμως έχει παράπλευρες απώλειες… καθώς θα προκαλέσει εύλογους φόβους στους επενδυτές, από άλλες χώρες.

Το ερώτημα

Τίθεται ένα ερώτημα: Εάν αυτοί οι Ρώσοι επιχειρηματίες είναι… εγκληματίες γιατί… η Δικαιοσύνη δεν κινήθηκε εναντίον τους τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί τους καλοδέχονταν όταν αγόραζαν ποδοσφαιρικές ομάδες, όταν έκτιζαν ξενοδοχεία πολυτελείας ή χρηματοδοτούσαν παραδοσιακές βιομηχανίες, για παράδειγμα χαλυβουργίες; ..
Η απάντηση είναι απλή: Η επιβολή κυρώσεων είναι συνέπεια πολιτικής απόφασης.
Αυτό σημαίνει ότι η κατάσχεση περιουσίας έχει πολιτικούς λόγους και δεν συνδέεται με παράβαση του νόμου. Κατά συνέπεια, επενδυτές από άλλες χώρες μπορούν εύλογα να υποψιαστούν ότι μπορεί να είναι οι επόμενοι στη σειρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης