Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα υψηλά ανεβάζει τις τιμές των διαμαντιών η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

Σε νέα υψηλά ανεβάζει τις τιμές των διαμαντιών η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία
Η ρωσική Alrosa ήταν η κύρια παγκόσμια παραγωγός μικρών ανεπεξέργαστων διαμαντιών αλλά τώρα λόγω των κυρώσεων δεν μπορεί να κάνει πωλήσεις
Σχετικά Άρθρα

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα λιπάσματα, όπου η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, χώρα η οποία αποτελεί μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό των συγκεκριμένων εμπορευμάτων, περιορίζει την παγκόσμια προσφορά κι ανεβάζει τις τιμές, το ίδιο συμβαίνει με τα ακατέργαστα διαμάντια, καθώς η μια από τις δύο μεγαλύτερες εξορυκτικές διαμαντιών είναι ρωσική.
Η τιμή ενός μικρού ακατέργαστου διαμαντιού που θα προοριζόταν για ένα δαχτυλίδι έχει αυξηθεί περίπου 20% από τις αρχές Μαρτίου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Αυτό συμβαίνει επειδή όσοι επεξεγάζονται και πουλάνε διαμάντια δυσκολεύονται να βρουν ακατέργαστα πετράδια μετά την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική Alrosa, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστων διαμαντιών.
Το αντίπαλο δέος της ρωσικής Alrosa είναι η ολλανδική De Beers που σε παλαιότερες εποχές μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα τεράστια αποθέματά της ή απλώς να ενισχύσει τις εξορυκτικές της επιδόσεις.
Πριν από δύο δεκαετίες διέθετε αποθέματα αξίας ίσως και 5 δισ. δολαρίων στα θησαυροφυλάκιά της στο Λονδίνο.

Χωρίς αποθέματα η ολλανδική De Beers

Ομως αυτές οι μέρες έχουν παρέλθει. Η εταιρεία διαθέτει μόνο τρέχοντα αποθέματα, παρόλο που τα ορυχεία της λειτουργούν στον μέγιστο βαθμό.
Είναι μικρή η πιθανότητα αύξησης της προσφοράς πριν από το 2024, όταν θα ολοκληρωθεί η επέκταση στο εμβληματικό ορυχείο της στη Νότια Αφρική.
Επίσης, η De Beers παράγει σε χαμηλές ποσότητες τους μικρούς και φθηνότερους πολύτιμους λίθους στους οποίους ειδικεύεται η Alrosa.
Αυτό συνεπάγεται αυξανόμενες ελλείψεις μέχρι η ρωσική εταιρεία να ξαναρχίσει τις πωλήσεις.
Η Alrosa ακύρωσε την τελευταία της πώληση τον Απρίλιο και είναι απίθανο να πουλήσει ξανά μεγάλες ποσότητες αυτόν τον μήνα, αναφέρουν πηγές του χώρου στο Bloomberg.
Είναι αβέβαιο πότε θα μπορέσει να πουλήσει ξανά κανονικά, παρόλο που εταιρεία, τράπεζες και αγοραστές αναζητούν λύσεις.
Επομένως, οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει διαταρχή και στο παγκόσμιο εμπόριο πολύτιμων λίθων.
Οι δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία και τα μεγάλα ονόματα αμερικανικών κοσμημάτων Tiffany και Signet έχουν πει ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν νέα διαμάντια που εξορύσσονται στη Ρωσία. 
Όμως λιανοπωλητές σε Κίνα, Ινδία και Μέση Ανατολή δεν ακολουθούν το παράδειγμά τους και επιθυμούν να συνεχίσουν να αγοράζουν πολύτιμους λίθους.
Αυτή η δυναμική, καταλήγει το Bloomberg, προκαλεί ανησυχία ότι τα ρωσικά διαμάντια θα πλασάρονται στην αγορά με δηλωμένη κάποια άλλη προέλευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης