Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ρωσία: «Ναυάγιο» στις συνομιλίες, δεν λύθηκε κανένα ζήτημα - «Η Μόσχα θέλει νέα μεγάλη συμφωνία με τη Δύση»

ΗΠΑ - Ρωσία: «Ναυάγιο» στις συνομιλίες, δεν λύθηκε κανένα ζήτημα - «Η Μόσχα θέλει νέα μεγάλη συμφωνία με τη Δύση»
Έτοιμος για συνάντηση με Putin δηλώνει ο Zelensky
Σχετικά Άρθρα

«Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ostin είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Soygu, κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Ostin μίλησε με τον Soygu μετά τις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. 

Kalin (σύμβουλος Erdogan): Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με τη Δύση

Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία αλλά και με την Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία. Η διεξαγωγή των εν λόγω συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τις θέσεις των μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κύριος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, ο Ιbrahim Kalin, στον ιστότοπο Türkiye.
«Συνειδητοποιούμε ότι η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με την Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία. Το θέμα αφορά και την Ουκρανία και όχι μόνο την Ουκρανία. Υπάρχει ένας πιο βαθύς στρατηγικός υπολογισμός, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία. Είναι αδύνατον να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες και τελικά στον πόλεμο, χωρίς να αποκατασταθεί εδώ η σωστή ισορροπία», δήλωσε ο Kalin.
Σύμφωνα με τον Kalin, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για συνομιλίες, «όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πρέπει να έχουν εποικοδομητική στάση».
«Εμείς, συνειδητοποιώντας το αυτό, προβαίνουμε σε έντονες διπλωματικές κινήσεις με τους ευρωπαίους και τους αμερικανούς συναδέλφους», δήλωσε ο σύμβουλος του Erdogan.
Ο Kalin ανέφερε επίσης ότι για μια συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
«Για να συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρόσωπο με πρόσωπο, είναι αναγκαίο να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις και να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης έχει διανυθεί κάποιος δρόμος, όμως για την συνάντηση των προέδρων θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.
Δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν αρνητικά αυτές τις συνομιλίες. Όμως θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις συνομιλίες και τον διάλογο, και όχι τον πόλεμο, επιδεικνύοντας υπομονή και επιμονή», δήλωσε ο Kalin.
Η Τουρκία επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διοργανώσει και να φιλοξενήσει στο έδαφός της τόσο συναντήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών, όσο και μια συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Μετά τον γύρο αυτό η ουκρανική αντιπροσωπεία κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, μεταξύ των οποίων η υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας. 

Draghi: Να μιλήσουν Biden - Putin  

Στο πλαίσιο των διπλωματικών εξελίξεων, σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη 12/5, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Draghi, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, να καλέσει τον Putin στο τηλέφωνο και να αρχίσουν εκ νέου οι επαφές, χωρίς βέβαια να ξεχαστεί η εισβολή στην Ουκρανία.
Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος  Zelensky δήλωσε έτοιμος για μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, μόνο όμως με τον ίδιο, και όχι με μεσολαβητές ή μεσάζοντες, όπως είπε.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι θα συζητήσει με τον Putin, αλλά όχι με τελεσίγραφα εκ μέρους της Ρωσίας, ενώ, τέλος, σημείωσε ότι οι θηριωδίες της Μόσχας στην Ουκρανία δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για διπλωματία. 

Από τις 18 Φεβρουαρίου είχαν να επικοινωνήσουν οι Υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ - Ρωσίας 

Στην τελευταία τους επικοινωνία, στις 18 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είχε ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως είχε ανακοινώσει το Πεντάγωνο.
«Ο Ostin ζήτησε αποκλιμάκωση, επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων που περικυκλώνουν την Ουκρανία στις βάσεις τους και διπλωματική επίλυση», είχε δηλώσει το Πεντάγωνο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ξεκαθαρίσει ότι η συνομιλία εκείνη έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν «ζητήματα ασφαλείας, που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον».
Στις 12 Φεβρουαρίου ο Soygu είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ostin.
Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τότε ότι οι υπουργοί «συζήτησαν την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία».

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης