Διεθνή

Βόμβα Zelensky: Ο Macron μου πρότεινε να παραχωρήσω εδάφη στον Putin - Στο κόκκινο οι σχέσεις Κιέβου - Παρισιού

Βόμβα Zelensky: Ο Macron μου πρότεινε να παραχωρήσω εδάφη στον Putin - Στο κόκκινο οι σχέσεις Κιέβου - Παρισιού
Το γαλλικό δίκτυο BFMTV επικοινώνησε με το προεδρικό μέγαρο, με πηγή του Ελιζέ να απορρίπτει τα σχόλια του Κιέβου και να επισημαίνει ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε με την Ρωσία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Στο κόκκινο φαίνεται πως βρίσκονται οι σχέσεις Κιέβου - Παρισιού, μετά την επικοινωνία που είχε ο Zelensky με τον Γάλλο πρόεδρο Macron.
Όλα ξεκίνησαν με την φερόμενη πρόταση του Macron στον Zelensky προκειμένου η Ουκρανία να κάνει υποχωρήσεις στον Putin για την εδαφική της ακεραιότητα, ώστε να υπάρξει λύση στην πολεμική σύρραξη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έγκυρο γαλλικό BFMTV, ουκρανικά μέσα μετέδωσαν εικόνες από συνέντευξη του Ουκρανός Πρόεδρος στην ιταλική τηλεόραση, όπου δήλωσε ότι ο Macron έκανε αυτή την πρόταση, με την οποία το Κίεβο διαφωνεί κάθετα.
«Μου φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό.
Δεν είμαστε έτοιμοι να σώσουμε κάτι ή κάποιον και να χάσουμε εδάφη για αυτό.
Πρόκειται περί χαμένου χρόνου» είπε για να προσθέσει ότι αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ψάξει την προσέγγιση με τον Πούτιν, το οποίο συνέκρινε εκ νέου με τον Hitler λέγοντας ότι και σε εκείνον επετράπη να σκέφτεται την δημιουργία νέων συνόρων στον κόσμο.
«Η Ρωσία έδειξε στις 24 Φεβρουαρίου ότι δεν ενδιαφέρεται για υποχωρήσεις και ότι θα καταλάβει όποια εδάφη αποφασίσει.
Και ο Emmanuel δεν χρειάζεται να κάνει καμία διπλωματική δουλειά. Έγινε πρόεδρος, τον στήριξα, αλλά χωρίς άλλα βήματα η ιστορία δεν θα συγχωρήσει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Τι απαντά το Ελιζέ

Το γαλλικό δίκτυο BFMTV επικοινώνησε με το προεδρικό μέγαρο, με πηγή του Ελιζέ να απορρίπτει τα σχόλια του Κιέβου και να επισημαίνει ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε με την Ρωσία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του προέδρου Ζελένσκι και δεν έχει ζητήσει ποτέ από τον πρόεδρο Ζελένσκι υποχωρήσεις. Πάντα λέει ότι είναι στο χέρι των Ουκρανών να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης» αναφέρει σχετικά η πηγή.
Ωστόσο, η εν λόγω απάντηση προκαλεί αρκετά ερωτήματα. Όπως φαίνεται στην εν λόγω απάντηση, το Ελιζέ αναφέρει ότι «δεν διαπραγματεύτηκε με την Ρωσία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας», δεν διαψεύδει όμως ότι ο Macron ζήτησε από τον Zelensky να παραδώσει εδάφη…
Παρ’ όλα αυτά ο Zelensky προχώρησε και σε κλιμάκωση υποστηρίζοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν θέλει να χάσει την όποια αποδοχή έχει από τον Putin όσο διαρκεί η σύγκρουση.
«Δεν πρέπει να ψάχνουμε τρόπους για να δραπετεύσει η Ρωσία και ο Macron αυτό κάνει από ματαιοδοξία.
Ξέρω ότι ήθελε να πετύχει αποτελέσματα στην μεσολάβησή του, αλλά δεν τα κατάφερε. Μέχρι να κατανοήσει η Ρωσία τι ακριβώς χρειάζεται δεν θα ψάξει καμία διέξοδο» είπε χαρακτηριστικά.

Τι ανέφερε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Macron δήλωσε τη Δευτέρα 9/5 ότι, για να τερματιστεί ο πόλεμος, πρέπει να οικοδομηθεί ειρήνη χωρίς να «ταπεινωθεί» η Ρωσία.
Μια θέση που ο Zelensky κατέκρινε ως πολύ «ήπια».
Ο Macron προσπαθεί «μάταια» να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Putin δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky, κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.
«Δεν πρέπει να αναζητήσουμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Macron το κάνει μάταια», είπε ο Zelensky.
«Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά δεν πέτυχε», είπε.
«Μέχρι η ίδια η Ρωσία να θέλει και να καταλάβει ότι χρειάζεται (το τέλος του πολέμου), δεν θα αναζητήσει καμία διέξοδο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι, για να τερματιστεί ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να οικοδομηθεί ειρήνη χωρίς να «ταπεινωθεί» η Ρωσία. Για τον Zelensky, ωστόσο, «ο Macron δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα». Έκρινε αυτή την προσέγγιση «όχι πολύ σωστή» για να επιτρέψει, στον Putin να «σώσει τον εαυτό του», τη στιγμή που οι Ρώσοι προσπαθούν ακόμη να πάρουν τον έλεγχο της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος θεώρησε επίσης ότι «η ώρα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι με τη Ρωσία έχει τελειώσει». «Δεν είναι πλέον δυνατό», είπε.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει ποτέ τίποτα με τον Putin χωρίς τη συμφωνία του Προέδρου Zelensky. Πάντα έλεγε ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης τους με τους Ρώσους», ανακοίνωσε προς υπεράσπιση του Macron το Ελιζέ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης