Τελευταία Νέα
Διεθνή

Welt: Κρίσιμες οι εκλογές στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία, Κυριακή 15/5 - Τα μοντέλα συνασπισμού των κομμάτων

Welt: Κρίσιμες οι εκλογές στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία, Κυριακή 15/5 - Τα μοντέλα συνασπισμού των κομμάτων
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ZDF, προηγείται το CDU με 32%, ακολουθεί το SPD με 29%, οι Πράσινοι με 17%, οι Φιλελεύθεροι με 10% και με 4% το κόμμα της Αριστεράς
Σχετικά Άρθρα
Αυτή την Κυριακή, οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα αποφασίσουν για τις έδρες στο κοινοβούλιο του κρατιδίου, την ώρα που δεν είναι λιγότερα από τέσσερα κόμματα που θα μπορούσαν να παζαρέψουν για την εξουσία μετεκλογικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt.
Oι εκλογές στο κρατίδιο αυτό απειλούν να καταπονήσουν περαιτέρω τα νεύρα των κορυφαίων υποψηφίων - επειδή τα 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι που έχουν δικαίωμα ψήφου στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία δεν θα δώσουν πιθανώς σαφή εντολή διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ZDF, προηγείται το CDU με 32%, ακολουθεί το SPD με 29%, οι Πράσινοι με 17%, οι Φιλελεύθεροι με 10% και με 4% το κόμμα της Αριστεράς.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσαν να υπάρξει μια ποικιλία επιλογών συνασπισμού. Έως και τέσσερα κόμματα θα μπορούσαν στη συνέχεια να παζαρέψουν και να παλέψουν για την εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.
Παρουσιάζονται τα πιο πιθανά μοντέλα συνασπισμού:

CDU - Πράσινοι: Έχουν σίγουρα πολλά κοινά

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, μια συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους θα μπορούσε να επιτύχει πλειοψηφία. Και τα δύο κόμματα έχουν επισημάνει ότι μια δικομματική συμμαχία θα ήταν ελκυστική, διότι θα ήταν ευκολότερο να διαπραγματευτεί και να διατηρηθεί ενωμένη από ό,τι ένας τρικομματικός αστερισμός.
Ο υποψήφιος του CDU Hendrik Wüst εξήρε την αξία μιας φιλικής προς τους ΛΟΑΤΚΙ, πολύχρωμης κοινωνίας. Και η επικεφαλής των Πρασίνων Mona Neubaur σημείωσε τη σημασία μιας καλά εξοπλισμένης αστυνομικής δύναμης.
Το CDU/CSU και οι Πράσινοι έχουν σίγουρα πολλά κοινά.
Θέλουν να επενδύσουν σημαντικά στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες μεταφορές.
Μοιράζονται ακόμη και τον στόχο της επιτάχυνσης της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας.
Ο Wüst θα μπορούσε ακόμη και εδώ να υπερέχει, καθώς απέδειξε ως υπουργός Μεταφορών ότι έχει μια τάση για μείωση της γραφειοκρατίας, κατάργηση απαιτήσεων και συντόμευση των διοικητικών διαδικασιών.

Αυτή η προοπτική μιας μαυρο-πράσινης κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία στον ανταγωνισμό.

Πολιτικοί του FDP, όπως ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Marcel Hafke, προειδοποίησαν ότι μία κυβέρνηση CDU-Πρασίνων θα σήμαινε "ακινησία και οπισθοδρόμηση".
Το FDP, ωστόσο, ελπίζει ότι οι Πράσινοι θα τα πάνε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές παρά την ημέρα των εκλογών.
Ο πολιτικός του SPD Karsten Rudolph προειδοποίησε επίσης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων "έπαιξε έντονα με την ιδέα μιας μαυροπράσινης επιλογής, αλλά τα μέλη και οι ψηφοφόροι της" σκέφτηκαν "διαφορετικά". Μια έρευνα του ARD κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των υποστηρικτών των Πρασίνων στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, το 73% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του SPD, ενώ μόνο το 17% υπέρ μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του CDU. Στην πραγματικότητα, η βάση των Πρασίνων στο κρατίδιο αυτό θεωρείται επίσης αριστερή - σε σύγκριση με εκείνη της Βάδης-Βυρτεμβέργης, για παράδειγμα. Έτσι, αν η ηγεσία των Πρασίνων ήθελε να κλίνει προς την Ένωση, θα έπρεπε να κάνει πολλή πειστική δουλειά. Αν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για το μαύρο-πράσινο. Και υπάρχουν.

Κυβέρνηση SPD - Πρασίνων

Τουλάχιστον σύμφωνα με μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να υπάρξει μία κυβέρνηση SPD-Πρασίνων, δηλαδή για μια νέα έκδοση του συνασπισμού που κυβέρνησε από το 2010 έως το 2017.
Από το 2017, CDU και Φιλελεύθεροι κυβερνούν με επιτυχία με πλειοψηφία μόλις μίας ψήφου στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, εάν τα εκλογικά αποτελέσματα δεν επιτρέψουν έναν δικομματικό συνασπισμό με τη συμμετοχή των Πρασίνων, θα παραμείνει θεωρητικά μια άλλη δικομματική συμμαχία: ο λεγόμενος "μεγάλος συνασπισμός" του CDU και του SPD. Ωστόσο, αυτό είναι τόσο μισητό και στα δύο κόμματα, ώστε τόσο το CDU όσο και το SPD θα απέτρεπαν έναν μεγάλο συνασπισμό με τη βοήθεια μιας τρικομματικής συμμαχίας.

Κυβέρνηση CDU - FDP - Πρασίνων

Ο μοναδικός τρικομματικός αστερισμός που θα επιτύχει μεγάλες πλειοψηφίες στις δημοσκοπήσεις θα είναι η "Τζαμάικα", δηλαδή ένας συνασπισμός του CDU, των Πρασίνων και του FDP.
Αυτή η επιλογή θα ήταν ευπρόσδεκτη από τους προηγούμενους εταίρους του συνασπισμού CDU και FDP, διότι δεν θέλουν να τερματίσουν την προηγούμενη συνεργασία χωρίς να είναι απαραίτητο.
Εξάλλου, οι δύο τους εναρμονίστηκαν επί πέντε χρόνια. Οι δυσμενείς λεπτομέρειες για τον σύντροφο δεν διέρρεαν σχεδόν ποτέ, οι διαφορές διευθετούνταν σχεδόν πάντα εσωτερικά - χωρίς να πλένονται τα άπλυτα.
Δά δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία σε καμία δημοσκόπηση για τη συνέχιση του Μαυρο-κίτρινου συνασπισμού (CDU-FDP), η κυβέρνηση CDU-FDP-Πρασίνων θα ήταν ο μόνος τρόπος για το CDU και το FDP να διατηρήσουν τη σχέση τους.

Κυβέρνηση SPD - Πρασίνων - FDP

Και μια τέτοια εναλλακτική λύση υπάρχει. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, το CDU είναι πιθανό να βρεθεί λίγο μπροστά από το SPD τη νύχτα των εκλογών. Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν αρκετά ποσοστά για μια συμμαχία του SPD, των Πρασίνων και του FDP.
Ο σοσιαλδημοκράτης Thomas Kutschaty έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ήθελε να δοκιμάσει έναν τέτοιο συνασπισμό, ακόμη και αν το SPD έρθει δεύτερο.
Η CDU/CSU προειδοποιεί ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ως επιλαχούσα θα αποτελούσε παραβίαση της καλής δημοκρατικής παράδοσης, κάτι που αποτελεί τον τρόπο τους να αποθαρρύνουν ιδιαίτερα τους Πράσινους.
Αλλά οι Πράσινοι θα μπορούσαν πιθανώς να αντικρούσουν αυτή την κατηγορία. Για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει πρώτα να κάνουν βολιδοσκοπήσεις με το CDU και να αφήσουν τις συνομιλίες αυτές να αποτύχουν μετά από μια φαινομενικά σοβαρή προσπάθεια, ώστε στη συνέχεια να διαπραγματευτούν με το SPD και το FDP. Θα ήταν επίσης εύκολο για τους Πράσινους να ανεβάσουν τις απαιτήσεις τους για την ενέργεια και τις μεταφορές τόσο ψηλά, ώστε ο μαυρο - πράσινος συνασπισμός (CDU-Πράσινοι) να ισοδυναμεί με αυτοακύρωση για το CDU/CSU.
Αλλά όχι μόνο το CDU υπό τον Wüst, αλλά και το SPD υπό τον Kutschaty θα πρέπει να προσφέρει πολλά στους Πράσινους - τουλάχιστον στην περίπτωση που το CDU λάβει τις περισσότερες δεύτερες ψήφους το βράδυ των εκλογών. Γιατί φυσικά οι Πράσινοι θα γίνονταν ευάλωτοι αν έστελναν το νικητή των εκλογών CDU στην αντιπολίτευση υπέρ του επιλαχόντα.

Οι Πράσινοι της Mona Neubaur είναι επομένως πιθανό να απολαύσουν το ρόλο του καθολικά αποδεκτού βασιλιά.

Για να προωθήσει τη λύση της κυβέρνησης SPD-Πρασίνων-FDP, το SPD προβάλλει ακούραστα εδώ και μέρες ένα επιχείρημα: Μία τέτοια κυβέρνηση στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία θα διευκόλυνε πολύ τη συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο Κουτσάτι θα έχει "πρόσβαση στο γραφείο του καγκελάριου, την απευθείας γραμμή με τον καγκελάριο", όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του SPD Lars Klingbeil.
Πράγματι, τα ομόσπονδα κράτη επωφελούνται συνήθως από την ύπαρξη αρχηγών κυβερνήσεων της ίδιας πολιτικής απόχρωσης τόσο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και στην κυβέρνηση των πολιτειών. Ειδικότερα, η , με τις τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές, τους πολλούς υπερχρεωμένους δήμους και την ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, έχει πολλούς λόγους να ελπίζει σε γενναιόδωρη βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Εάν οι Πράσινοι ενέδιδαν στις εκκλήσεις του SPD, ένα πράγμα θα ήταν βέβαιο: η οργή του CDU θα τους καταδίωκε για πολύ καιρό ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης