Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρό μήνυμα Putin σε Φινλανδία για ΝΑΤΟ: Μεγάλο λάθος η εγκατάλειψη της ουδετερότητας, σημαντικός ο αντίκτυπος

Αυστηρό μήνυμα Putin σε Φινλανδία για ΝΑΤΟ: Μεγάλο λάθος η εγκατάλειψη της ουδετερότητας, σημαντικός ο αντίκτυπος
O Putin σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φινλανδό ομόλογό του, του επισήμανε πως η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι λανθασμένη
Σχετικά Άρθρα

(upd 6) Για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ ενημέρωσε ο Φιλανδός πρόεδρος Sauli Niinistο τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.
«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό.
Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

To μήνυμα Putin

Αυστηρό μήνυμα στο Ελσίνκι έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Φιλανδό ομόλογό του.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RIA, ο Putin είπε στον Niinistο ότι η εγκατάλειψη της ουδετερότητας θα ήταν «λάθος».
Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται επίσης να είπε στον Niinisto ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας θα ήταν αρνητική για τις διμερείς σχέσεις.«Ο Vladimir Putin υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται την Κυριακή (15/5/2022).
«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση.
Ο Putin ενημέρωσε τον Φιλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Haavisto (ΥΠΕΞ Φινλανδίας): Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα (16/5/2022).
Σημείωσε ακόμη ότι ο Φιλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον Tούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
«Μίλησα με τον Mevlut Cavusoglu και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο Haavisto προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος - μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
«Και ασφαλώς όλα τα κράτη - μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε.
Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών - μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο Haavisto υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

Υπέρ του ΝΑΤΟ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Φιλανδής πρωθυπουργού Sanna Marin ανακοίνωσε πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητα για την οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί την Κυριακή (15/5/2022).
Από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.
Η υποψηφιότητα της Φινλανδίας πρόκειται να επισημοποιηθεί στις 15/5 από την κυβέρνηση, πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο τη Δευτέρα (16/5) και σταλεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες η υποψηφιότητα της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η Σουηδία πρόκειται επίσης να αποφασίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες αν θα είναι υποψήφια για ένταξη στη συμμαχία.
Μια σημαντική συνεδρίαση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος την Κυριακή, στη Στοκχόλμη αναμένεται να άρει και το τελευταίο εμπόδιο πριν από την ανακοίνωση του αιτήματος για ένταξη.
Στη διάρκεια της ομιλίας της προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, η Marin επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες.
Πρόσθεσε πως μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί απ' αυτό, δηλαδή ότι είναι καιρός η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε τις υποψηφιότητές μας αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη Σουηδία.
Έχουν τη δική τους διαδικασία, όμως ελπίζω πως θα πάρουμε τις αποφάσεις την ίδια στιγμή», δήλωσε η Φιλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Διακοπή παροχής ενέργειας


Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η Ρωσία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς την Φινλανδία αντιδρώντας στο αίτημα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή (13/5/2022) την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.
«Είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», δήλωσε η RAO Nordic, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Inter RAO.
«Η RAO Nordic δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές για την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία».
Έκτακτη κατάσταση
«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.
Η RAO Nordic, είναι κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, ενώ δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Προειδοποίηση

Οι σαφείς προειδοποιήσεις ήταν η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στο άκουσμα της είδησης ότι Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι μια τέτοια κίνηση ερμηνεύεται από την ίδια ως εχθρική κίνηση και έχει προχωρήσει σε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα επιδιώκοντας να εκφοβίσει την Φινλανδία.
Εν μέσω αυτού του «εκρηκτικού» κλίματος, στα πιθανά «αντίποινα» και τις «απαντήσεις» από πλευράς Μόσχας ενδέχεται να είναι και η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία.

Οι διαβεβαιώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic.
«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.
Η RAO Nordic, που ανήκει σε ποσοστό 100% στη ρωσική InterRAO, ανέφερε νωρίτερα ότι οι εισαγωγές θα διακοπούν από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/5/2022), λόγω απλήρωτων λογαριασμών.
Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας.
Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.
Η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας.
«Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει.
Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος της Fingrid.

Cavusoglu: Φινλανδία και Σουηδία υποστηρίζουν τρομοκράτες

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας το Σάββατο (14/5/2022) καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζηττούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Σε μια δήλωση πριν από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία «υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG», η οποία «επιτίθεται στην Τουρκία και σκοτώνει τουρκικά στρατεύματα».
«Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό το γεγονός ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας υποστηρίζουν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση.
Και λόγω του αγώνα μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, υπήρξαν περιορισμοί στις εξαγωγές στα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους και ορισμένες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
«Και γι' αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και μας ζητούν να εμποδίσουμε αυτήν την ένταξη. με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Cavusoglu.

Η Φινλανδία υποβαθμίζει τις ανησυχίες ενός τουρκικού βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Λίγο αργότερα πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι η Τουρκία θα εμπόδιζε τη χώρα του και τη γειτονική Σουηδία να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κίνηση αυτή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν ευνοεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επικαλούμενη ανησυχίες για τους Κούρδους "τρομοκράτες".
Το ΝΑΤΟ καλωσορίζει ομόφωνα τα νέα μέλη και την Κυριακή αναμένεται η απόφαση για την υποβολή αίτησης εισόδου από τις δύο σκανδιναβικές χώρες που προώθησαν τα σχέδιά τους να ενταχθούν στη συμμαχία μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
"Δεν θα έκανα καμία εικασία ότι αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα έριχνε ένα τρικλοποδιά στις διαδικασίες για τα καλά", δήλωσε ο Niinistö σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο από το YLE TV1 της Φινλανδίας. "Μέχρι τώρα, το μήνυμα της Τουρκίας προς εμάς ήταν εντελώς αντίθετο", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε συζήτηση, βλέποντας ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν αντιδράσει".
Η Τουρκία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για ανεπαρκή συνεργασία από το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης