Διεθνή

Κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ η Αίγυπτος - Εγγυήσεις για κοινωνική προστασία, δικαστική ανεξαρτησία και διαφάνεια ζητά το Ταμείο

Κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ η Αίγυπτος - Εγγυήσεις για κοινωνική προστασία, δικαστική ανεξαρτησία και διαφάνεια ζητά το Ταμείο

Η Αίγυπτος αναμένει να καταλήξει σε νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) "εντός του μήνα", δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τον Μάρτιο, η Αίγυπτος δήλωσε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με το ΔΝΤ σχετικά με πιθανά κεφάλαια για την αντιστάθμιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης Ρωσίας - Ουκρανίας, σε περίπτωση που αυτή παραταθεί.
Η Αίγυπτος διαθέτει στρατηγικά αποθέματα σιταριού που επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της για τέσσερις μήνες και στρατηγικά αποθέματα φυτικών ελαίων για την κάλυψη έξι μηνών, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εφοδιασμού δήλωσε πως οι συμφωνίες με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για την αγορά ινδικού σιταριού δεν θα επηρεαστούν από την απαγόρευση εξαγωγών που ανακοίνωσε το Νέο Δελχί το Σάββατο.
Το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του στον κρατικό αγοραστή εμπορευμάτων GASC να συνάπτει συμφωνίες για την αγορά σιταριού απευθείας από χώρες ή εταιρείες, πρόσθεσε.
Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ινδία, την Αυστραλία, το Καζακστάν και τη Γαλλία για απευθείας συμφωνίες αγοράς σιταριού.

Οι όροι του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα δανείου με την Αίγυπτο επεκτείνει την κοινωνική προστασία, ενισχύει τη δικαστική ανεξαρτησία και αντιμετωπίζει τη διαφθορά και την ανάγκη για διαφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Ταμείου.
Στις 23 Μαρτίου 2022, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα υποστήριξη από το ΔΝΤ για να βοηθήσει στον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ΔΝΤ από το 2016 έχει εγκρίνει τρία δάνεια στην Αίγυπτο συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Παρά το δάνειο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο από το 2016, το ΔΝΤ δεν έχει επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τον αυξανόμενο και ακαταλόγιστο ρόλο του στρατού στην οικονομία ή να επεκτείνει το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για να προστατεύσει επαρκώς τα οικονομικά δικαιώματα των ανθρώπων», είπε η Sarah Santoun. ανώτερος ερευνητής επιχειρήσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Human Rights Watch.
«Η πρόοδος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είναι εξαιρετικά απαραίτητες παραμένει άπιαστη και εκατομμύρια Αιγύπτιοι έχουν μείνει όλο και πιο ευάλωτοι σε εξωτερικούς κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης