Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση Putin: Θα αντιδράσουμε σε περίπτωση επέκτασης των στρατιωτικών υποδομών σε Σουηδία και Φινλανδία

Αυστηρή προειδοποίηση Putin: Θα αντιδράσουμε σε περίπτωση επέκτασης των στρατιωτικών υποδομών σε Σουηδία και Φινλανδία

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί πρόβλημα

Σχετικά Άρθρα
Σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, τονίζοντας ότι η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί πρόβλημα και γίνεται για το συμφέρον των ΗΠΑ.
«Η Ρωσία δεν έχει προβλήματα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά θα αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη επέκταση των στρατιωτικών υποδομών σε αυτές τις χώρες» δήλωσε ο Putin, μιλώντας από το βήμα της Συνόδου του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στη Μόσχα.
Παράλληλα, τόνισε η Ρωσία θα πρέπει να δώσει επιπλέον προσοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της επιρροής του διεθνώς.

Προειδοποίηση για σύγκρουση Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Των δηλώσεων Putin προηγήθηκε και αντίστοιχη προειδοποίηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov, για ενδεχόμενο σύγκρουσης της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
«Το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εδαφική διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και ενός κράτους που θα είναι μέλος της Συμμαχίας» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
«Δεν έχουμε εδαφικές διαφορές ούτε με την Φινλανδία ούτε με τη Σουηδία.
Αν όμως η Ουκρανία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα είχε μια εδαφική διαφορά με ένα κράτος – μέλος της Συμμαχίας» υποστήριξε ο Peskov. Μάλιστα ο Peskov υποστήριξε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία μια εις βάθος ανάλυση των πιθανών συνεπειών.
«Δεν πιστεύουμε ότι η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και θα βελτιώσει κατά κάποιο τρόπο την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρο μας.
Είναι ένα σοβαρό ζήτημα , είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί και που θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά για να δούμε ποιες είναι οι συνέπειες της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ όσον αφορά την ασφάλεια μας» τόνισε ο Peskov, αναφέροντας πως η Μόσχα καταγράφει προσεκτικά τις τοποθετήσεις των Σουηδών πολιτικών και αξιωματούχων ότι η Σουηδία δεν πρόκειται να δημιουργήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις και οπλικά συστήματα στο έδαφος της.

Απειλές και από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών

Τη θέση πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί έτσι απλά την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov.
«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν.
Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…)
Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα.
Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή.
Οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε.
Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί.
Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε ο Ryabkov.
Εν τω μεταξύ, και ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός «Rossiya One» μετέδωσε ότι δύο χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία από φόβο.
«Ο επίσημος λόγος τους είναι ο φόβος.
Αλλά θα αισθάνονται περισσότερο φόβο στο ΝΑΤΟ.
Όταν εμφανιστούν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εξουδετερώσει την ανισορροπία και τη νέα απειλή με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων» μετέδωσε ο σταθμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης