Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαριούπολη: Τέλος η πολιορκία του Azovstal - Εκκένωσαν πάνω από 260 Ουκρανοί στρατιώτες, στα χέρια φιλορώσων

Μαριούπολη: Τέλος η πολιορκία του Azovstal - Εκκένωσαν πάνω από 260 Ουκρανοί στρατιώτες, στα χέρια φιλορώσων
Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα ανταλλαγούν αργότερα με Ρώσους κρατούμενους πολέμου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιώτες, ανάμεσα τους και 53 βαριά τραυματίες, εκκένωσαν ύστερα από δύο μήνες σκληρών μαχών και συγκρούσεων το εργοστάσιο του Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προπύριο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη.
Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, οι 53 βαριά τραυματίες μεταφέρθηκαν στην πόλη Novoazovsk που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων, ενώ άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στην Olenivka, η οποία και αυτή είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.
Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ρωσία, είχε υπάρξει συμφωνία με την ουκρανική πλευρά για την απομάκρυνση των τραυματιών μαχητών.
Οι στρατιώτες αυτοί πρόκειται να επιστρέψουν σε ουκρανικό έδαφος μέσω της ανταλλαγής με Ουκρανούς κρατούμενους.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσοι Ουκρανοί στρατιώτες απομένουν εντός του εργοστασίου και ποια θα είναι η τύχη τους, αν και ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως εργάζεται για την εκκένωση όλων των μαχητών του, αναφέροντας πως επιτέλεσαν το έργο τους.
Η παραδοχή αυτή αποτελεί και το τέλος των συγκρούσεων, κάτι που σημαίνει πως η Μαριούπολη περνά στα χέρια των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
1_125.jpg
Μήνυμα Zelensky

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky υποστήριξε ότι στις προσπάθειες εκκένωσης συμμετείχαν ο ουκρανικός στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες και διαπραγματευτικές ομάδες, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Έθνη.
«Το ουσιώδες είναι να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας.
Θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς» είπε ο Zelensky, ο οποίος σημείωσε πως οι εν λόγω στρατιώτες δεν πρόκειται να απελευθερωθούν αμέσως και πως θα χρειστούν χρόνος και λεπτές ισορροπίες για την απελευθέρωση τους.
2_174.jpg
3_147.jpg
4_145.jpg
Προσπάθειες διάσωσης

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (...) συνεχίζονται» αναφέρει ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος κάνει λόγο για «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς, όπως αναφέρει, εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Zaporizhzha».
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, απέμεναν εντός του εργοστασίου.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πόσο Ουκρανοί στρατιώτες έχουν απομείνει εντός του Azovstal.
Η ουκρανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα είναι κάνει ότι είναι δυνατό για να απομακρύνει και τον τελευταίο στρατιώτη, επισημαίνοντας πως εξετέλεσαν το καθήκον τους στο έπακρο.

Η εντολή Putin

Υπενθυμίζεται πως αφού οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο στη Μαριούπολη, ο πρόεδρος Putin ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu να μην γίνουν μάχες σώμα με σώμα του ρωσικού στρατού με τις ουκρανικές δυνάμεις που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο.
Αντιθέτως ζήτησε να το πολιορκήσουν ασφυκτικά, έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει ούτε μύγα, όπως είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο Ρώσος πρόεδρος.
Έκτοτε οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν συνεχώς με βομβαρδισμούς το εργοστάσιο.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες είχε ολοκληρωθεί και η πλήρης εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από το Azovstal.

Αζόφ: Εκτελούμε εντολές για διάσωση στρατιωτών

Πριν την εκκένωση των στρατιωτών υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο Azovstal είχε ανακοινώσει ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών.
Κατόπιν μεταδόθηκε ότι 12 λεωφορεία έφυγαν από το εργοστάσιο χωρίς να είναι σαφές πόσοι στρατιώτες ήταν μέσα.
«Προκειμένου να σώσουμε ζωές, όλη η φρουρά της Μαριούπολης εφαρμόζει την απόφαση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης και ελπίζει για τη στήριξη του ουκρανικού λαού», ανέφερε το Τάγμα του Αζόφ σε ανάρτηση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Το βασικό είναι να αντιληφθείτε όλους τους κινδύνους. Υπάρχει σχέδιο Β; Είστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το σχέδιο που πρέπει να αφήνει περιθώριο για την εκπλήρωση των καθορισμένων αποστολών και τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας του προσωπικού;» είπε ο διοικητής της, Ντένις Προκοπένκο σε ένα βίντεο που συνόδευε την ανάρτηση.
«Είναι το ανώτατο επίπεδο επίβλεψης των στρατιωτών. Πόσω μάλλον όταν την απόφασή του υιοθετεί η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση», πρόσθεσε.

Κίεβο: «Ρωσική προπαγάνδα»

Το Κίεβο είχε χαρακτηρίσε νωρίτερα ως προπαγάνδα τα όσα ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και συγκεκριμένα τα περί εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.
Οι Ρώσοι προπαγανδιστές προέβησαν σε μια επιχείρηση παραπληροφόρησης για την απομάκρυνση των τραυματιών υπερασπιστών του εργοστασίου Αζοφστάλ, για το κοινό τους εντός της Ρωσίας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Κέντρου καταπολέμησης της παραπληροφόρησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Στην πραγματικότητα αυτός «ο πληροφοριακός θόρυβος» αποτελούσε την κάλυψη για την έξοδο των τραυματιών ουκρανών στρατιωτικών, που έχουν αποκλεισθεί στο χώρο της χαλυβουργίας Azovstal» αναφέρουν οι Ουκρανοί.
Σημειώνεται πως πρόσφατα συγγενείς των υπερασπιστών της Μαριούπολης απηύθυναν έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο Rejep Tayip Erdogan να καταβάλει προσπάθειες με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping για τη διοργάνωση αποστολής σωτηρίας των μαχητών από το Azovstal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης