Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ - Σίριαλ, οι πληρωμές για ρωσικό αέριο - Στα... κράτη - μέλη το μπαλάκι των ευθυνών

Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ - Σίριαλ, οι πληρωμές για ρωσικό αέριο - Στα... κράτη - μέλη το μπαλάκι των ευθυνών
Τα βλέμματα στρέφονται στην ιταλική ΕΝΙ που αύριο (18/5/2022) θα πρέπει να πληρώσει την Gazprom
Σχετικά Άρθρα

Κατώτερη των περιστάσεων αναδείχθηκε για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα ο τρόπος πληρωμής για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου να έχει μετατραπεί σε... σίριαλ, γεγονός που συμβάλει και στην άνοδο των τιμών.
Στη σκιά δημοσιευμάτων του Bloomberg και του Reuters περί νέων κατευθυντήριων γραμμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer, δήλωσε ότι στην περίπτωση που οι εταιρείες της ΕΕ ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank, θα ισοδυναμεί με παραβίαση κυρώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, η ευθύνη «βαραίνει» τα κράτη-μέλη για να επιβάλλουν σχετικές κυρώσεις στις εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές, την Παρασκευή (13/5/2022), δεν απέτρεπαν το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια, εφόσον οι αγοραστές δηλώνουν ότι οι υποχρεώσεις τους εκπληρώνονται με την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια.
Πλέον, τα βλέμματα όλων επικεντρώνονται στην ιταλική ΕΝΙ, που αύριο (18/5/2022) θα πρέπει να πληρώσει Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η νέα «οδηγία» από Κομισιόν

Σήμερα, λίγα 24ωρα μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες της Παρασκευής (13/5/2022), ο Eric Mamer από την Κομισιόν δήλωσε ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ξεπερνούσε τις οδηγίες που δόθηκαν στα κράτη-μέλη ως προς το τι επιτρέπειται υπό το καθεστώς των κυρώσεων.
«Ο,τιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank, την πληρωμή σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια την δήλωση ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η πληρωμή αντιβαίνει τις κυρώσεις», είπε ο Mamer. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά ότι (τα κράτη-μέλη) δεν είναι ελεύθερα να αγνοούν τις παραβιάσεις αυτές.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Παρασκευής (13/5)

Ωστόσο, την Παρασκευή (13/5/2022), η Κομισιόν είχε στείλει τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη-μέλη. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.
Οι κυρώσεις της Ε.Ε. «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρα με αέριο, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή. «Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».
Η οδηγία δεν εμπόδιζε τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank...

Ενισχύεται η τιμή του φυσικού αερίου

Ως αποτέλεσμα των πισωγυρισμάτων της ΕΕ, οι τιμές του φυσικού αέριου «γύρισαν» ανοδικά. Ειδικότερα, ενώ το πρωί η τιμή είχε πτωτική πορεία, μετά τις δηλώσεις Mamer κατέγραψε κέρδη 5% υπερβαίνοντας τα 100 δολ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης