Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέβαιη η Γερμανία για ταχεία ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Βέβαιη η Γερμανία για ταχεία ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
H κυρία Baerbock ανέφερε ότι «οι σύμμαχοι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι από την τουρκική πλευρά υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα»

Η υπουργός Εξωτερικών Analena Baerbock θεωρεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ, παρά τις τουρκικές επιφυλάξεις και τονίζει ότι η Συμμαχία θα διασφαλίσει την προστασία των δύο χωρών κατά τη διαδικασία επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής τους.
«Είμαι βέβαιη ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν γρήγορα, γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Μια ιστορική στιγμή, αλλά σε μια εξαιρετικά δραματική κατάσταση», δήλωσε η κυρία Baerbock μετά τη συνάντησή της με τον Δανό ομόλογό της Jepe Koffod, στο Βερολίνο.
Η υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες προετοιμάζουν ταχεία διαδικασία επικύρωσης της ένταξης, σε μια προσπάθεια να συντομευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μεταβατική φάση.
«Αν αυτή η φάση κρατήσει λίγο περισσότερο -διότι προφανώς δεν θα είναι μόνο μία ημέρα- τότε θα δώσουμε όλοι την απαιτούμενη εγγύηση ασφάλειας», διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, η κυρία Baerbock ανέφερε ότι «οι σύμμαχοι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι από την τουρκική πλευρά υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα», αλλά τόνισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ωθήθηκαν όμως στη σχετική απόφαση από τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Ως Ευρωπαίοι και ως δημοκράτες, πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε δίπλα τους.
Ταυτόχρονα, (με την ένταξή τους), ενισχύεται και η δική μας ασφάλεια.
Με τις αμυντικές τους δυνατότητες, οι δύο χώρες θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Λόγω αυτής της κοινής αντίληψης, είμαι βέβαιη ότι η ένταξη θα είναι ταχεία», δήλωσε και επανέλαβε ότι για τη χώρα της «οι πόρτες είναι ανοιχτές».
Αναφερόμενη στις συνέπειες του πολέμου, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ενέργειες του Vladimir Putin επηρεάζουν την κατάσταση «σε κάθε χώρα», ενώ ειδικά για το θέμα της ενέργειας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να εκμεταλλεύεται την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια» και υπογράμμισε ότι ο γερμανικός στόχος είναι οι εισαγωγές από τη Ρωσία να μηδενιστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης