Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα αλλάζει όλα στην ΕΚΤ η Christine Lagarde - «Stop» στις εμφανίσεις των Lane και Schnabel

Τα αλλάζει όλα στην ΕΚΤ η Christine Lagarde - «Stop» στις εμφανίσεις των Lane και Schnabel
H διευθύντρια της ΕΚΤ Lagarde είπε στον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane και στο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Isabel Schnabel να περιορίσουν τις εμφανίσεις τους

Πιο ισχυρό λόγο στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ έχει δώσει στα μέλη του δ.σ. η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Christine Lagarde, σε μία προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, η Lagarde είπε στον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane και στο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Isabel Schnabel να περιορίσουν τις εμφανίσεις τους και να αφήσουν περισσότερο χώρο στους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης για να εκφράζουν τις απόψεις τους, σύμφωνα με έξι πηγές.
Αρκετές φορές διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες στη διάρκεια των συνεδριάσεων ότι ακούγονται μόνο λίγες φωνές, κριτικές που εντάθηκαν ακόμη περισσότερο από πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς ο Lane και κάποιοι συνάδελφοί του είχαν υποτιμήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του πληθωρισμού.
Η άνοδος των τιμών, για την οποία κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσει, ώθησε τελικά την ΕΚΤ να αλλάξει στάση και να ανοίξει την πόρτα σε επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Η Lagarde αποφάσισε τώρα να περιορίσει τις παρουσιάσεις των μελών του δ.σ. σε 20 σελίδες, με τις συνεδριάσεις να αρχίζουν ουσιαστικά την Τετάρτη το πρωί αντί για το απόγευμα και η συνεδρίαση της Πέμπτης να αρχίζει 30 λεπτά νωρίτερα, με απώτερο στόχο να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για συζήτηση, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες δεν είχαν μέχρι τώρα αποκαλυφθεί, ίσχυσαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου.
Πριν από την καθιέρωση αυτών των αλλαγών, κάποιες από τις παρουσιάσεις του Lane ήταν μεγαλύτερες των 60 σελίδων ανέφεραν τρεις από τις πηγές, που σημαίνει ότι ο χρόνος για συζητήσεις ήταν περιορισμένος.
«Η φωνή του Lane υπερτερεί στις συζητήσεις, συνεπώς είναι καλό να υπάρξει μία ισορροπία», είπε μία από τις πηγές.
Τόσο ο Lane όσο και άλλοι διαμορφωτές πολιτικής έχουν τώρα παραδεχθεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει τουλάχιστον έως το επόμενο έτος και ότι προφανώς οι επιτοκιακές αυξήσεις είναι αναγκαίες.
Σε μία επίσης αλλαγή προσέγγισης στη συνεδρίαση του Απριλίου, όπως ανέφερε μία από τις πηγές, η Lagarde κάλεσε τον διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Joachim Nagel, στην αρχή της συζήτησης να πει την άποψή του, παρότι ο ίδιος δεν φάνηκε να το ζητά.
Ο Nagel, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, έχει επανειλημμένως ζητήσει από την ΕΚΤ να περιορίσει τα μέτρα στήριξης και να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, σήμερα στο 7,5%, κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης