Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Δεν θα χρεοκοπήσουμε, ακόμη και να μας μπλοκάρουν οι ΗΠΑ - Στα ύψη τα CDS

Ρωσία: Δεν θα χρεοκοπήσουμε, ακόμη και να μας μπλοκάρουν οι ΗΠΑ - Στα ύψη τα CDS
Η Μόσχα πρόκειται να πραγματοποιήσει άλλη μια πληρωμή ευρωομολόγου στις 27 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για το εξωτερικό χρέος σε ρούβλια, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν άλλες επιλογές και δεν κηρύξει χρεοκοπία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.
Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να εμποδίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων της στις ΗΠΑ, επιτρέποντας τη λήξη ενός βασικού waiver στις 25 Μαΐου, κάτι που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στην χρεοκοπία.
Η Μόσχα πρόκειται να πραγματοποιήσει άλλη μια πληρωμή ευρωομολόγου στις 27 Μαΐου.

Στα ύψη τα CDS

Ωστόσο, η ασφάλιση του ρωσικού κρατικού χρέους έναντι χρεοκοπίας σημείωσε άλμα την Τετάρτη, καταδεικνύοντας πιθανότητα 90% αθέτησης υποχρεώσεων εντός ενός έτους.
Αυτή η πιθανότητα αυξήθηκε από 77% την Τρίτη, σύμφωνα με το ICE Data Services, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη δυνατότητα της Ρωσίας να πληρώσει τους αμερικανούς επενδυτές που έχουν ρωσικά κρατικά ομόλογα, μετά τη λήξη της προθεσμίας την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Biden Μπάιντεν σκέφτεται να κάνει αυτήν την κίνηση με σκοπό να φέρει τη Ρωσία στο χείλος της τεχνικής χρεοκοπίας, έστω και για λόγους ενίσχυσης του αμερικανού γοήτρου.
 «Είναι υπό εξέταση», παραδέχθηκε στο Reuters ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, συμπληρώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εξετάζει όλες τις επιλογές για να εντείνει την πίεση στον Πούτιν».
Το γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να μην ανανεώσει την εξαίρεση, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, για την πληρωμή ξένων ομολογιούχων.
Η εξαίρεση αυτή ισχύει μέχρι τις 25 Μαΐου και, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν πρόκειται να ανανεωθεί.
Οι κυρώσεις της Δύσης απαγορεύουν τις συναλλαγές με το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το Ταμείο Εθνικού Πλούτου της Ρωσίας.
Ωστόσο το γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δώσει προσωρινή εξαίρεση για τους ομολογιούχους.
Μετά τη λήξη της ισχύος αυτής της εξαίρεσης, στις 25 Μαΐου, η Ρωσία θα έχει ακόμη πληρωμές ομολόγων σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Απίθανη η παράταση εξαίρεσης για τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επιβεβαίωσε ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να επεκτείνουν την εξαίρεση που επέτρεπε στη Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές ομολόγων σε αμερικανούς επενδυτές.
«Η εκτίμηση ήταν ότι ήταν χρονικά περιορισμένη» είπε η Yellen σχετικά με την άδεια που λήγει στις 25 Μαΐου.
Η «εξαίρεση», που εκδόθηκε λίγο μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έδωσε στη Μόσχα το περιθώριο να πληρώσει κουπόνια ομολόγων, βοηθώντας την να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών για το δημόσιο χρέος της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης