Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Ιούλιο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην ΕΚΤ μετά από 10 χρόνια - Χωρίς αξία τα κρυπτονομίσματα

Lagarde: Ιούλιο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην ΕΚΤ μετά από 10 χρόνια - Χωρίς αξία τα κρυπτονομίσματα
Θα ακολουθήσουμε την πορεία της διακοπής των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων, τόνισε σε συνέντευξή της η πρόεδρος της ΕΚΤ κα Lagarde
Σχετικά Άρθρα

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, μετά από 10 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να γίνει μάλλον τον Ιούλιο, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, υποβαθμίζοντας την ιδέα της κίνησης εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική επέκταση, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Με ολοένα και περισσότερους στο Διοικητικό Συμβούλιο να προετοιμάζουνται για την άνοδο των επιτοκίων το καλοκαίρι, η κα Lagarde δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση ότι η αύξηση μπορεί να πραγματοποιηθεί "εβδομάδες" μετά το τέλος της καθαρής αγοράς ομολόγων στις αρχές του επόμενου τριμήνου - σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΚΤ.

"Θα ακολουθήσουμε την πορεία της διακοπής των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων", είπε.

"Στη συνέχεια, κάποια στιγμή μετά από αυτό - που θα μπορούσε να είναι μερικές εβδομάδες - θα αυξήσουμε τα επιτόκια".
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό ρεκόρ, επιλέγοντας να επικεντρωθούν στους κινδύνους της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών έναντι των φόβων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα νέα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που εκτροχιάζουν την ανάκαμψη της πανδημίας.
Σε ένδειξη των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ο Klaas Knot από την Ολλανδία έγινε αυτή την εβδομάδα το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που έθεσε την ιδέα μιας κίνησης 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, αν και μόνο αν τα στοιχεία επιδεινωθούν.
Ερωτηθείσα σχετικά με μια πιθανή αύξηση αυτού του μεγέθους, η κα Lagarde δήλωσε ότι "δεν είναι κάτι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή", τονίζοντας ότι μοιράζεται "την ίδια κατεύθυνση" με τον Knot, αλλά και ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύεται η οικονομική ανάπτυξη.

"Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό γίνεται αρκετά σταδιακά, ώστε να μην βάλουμε φρένο σε αυτό το αυτοκίνητο που κινείται", είπε.

"Πρέπει σίγουρα να σηκώσουμε το γκάζι για να επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό, αλλά δεν μπορούμε να σπάσουμε καμία ταχύτητα".
Με τον πληθωρισμό να είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2% και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει ήδη προβεί σε μεγαλύτερη από το συνηθισμένο αύξηση τον Απρίλιο, οι επικριτές έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ - της οποίας το επιτόκιο καταθέσεων είναι σήμερα -0,5% - ότι κινείται πολύ αργά.
Η Lagarde διαφώνησε.
"Δεν μπορώ προς το παρόν να μειώσω την τιμή που καταβάλλεται για μια φρατζόλα ψωμί, διότι το επιτόκιο δεν έχει καμία σχέση με αυτό προς το παρόν", δήλωσε η ίδια.

Tα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία και πρέπει να ρυθμιστούν

Σε αναφορά της για τα κρυπτονομίσματα η  πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι "δεν βασίζονται σε τίποτα" και θα πρέπει να ρυθμιστούν για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να κερδοσκοπούν σε αυτά με τις οικονομίες της ζωής τους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κα Lagarde δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση ότι ανησυχεί για τους ανθρώπους "που δεν έχουν κατανόηση των κινδύνων, που θα τα χάσουν όλα και που θα απογοητευτούν τρομερά, γι' αυτό και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί".
Τα σχόλια αυτά έρχονται εν μέσω ταραγμένων εποχών για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, με τα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin και Ether να έχουν υποχωρήσει κατά 50% από την περσινή τους κορύφωση.
Ταυτόχρονα, η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζει αυστηρότερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές που ανησυχούν για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δήλωσε επίσης, ότι είναι επιφυλακτική ως προς την αξία των κρυπτονομισμάτων, αντιπαραβάλλοντάς τα με το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ - ένα σχέδιο που μπορεί να καρποφορήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
"Η πολύ ταπεινή μου εκτίμηση είναι ότι δεν αξίζει τίποτα, δεν βασίζεται σε τίποτα, δεν υπάρχει κανένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο που να λειτουργεί ως άγκυρα ασφαλείας", είπε.

Επιφυλακτικότητα και σε επιφυλακή

"Την ημέρα που θα έχουμε το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, οποιοδήποτε ψηφιακό ευρώ, θα το εγγυηθώ - έτσι η κεντρική τράπεζα θα είναι πίσω από αυτό και νομίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό από πολλά από αυτά τα πράγματα", δήλωσε η Λαγκάρντ.
Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες. Ένας από αυτούς είναι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Fabio Panetta, ο οποίος δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα κρυπτονομίσματα "δημιουργούν μια νέα Άγρια Δύση" και έκανε παραλληλισμούς με την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων του 2008.
Τέλος, η κα Lagarde δήλωσε ότι η ίδια δεν κατέχει κρυπτονομίσματα, διότι "θέλω να κάνω πράξη αυτό που κηρύττω".
Αλλά τα παρακολουθεί "πολύ προσεκτικά", καθώς ένας από τους γιους της επένδυσε - παρά τη συμβουλή της.
"Είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης