Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων το καλοκαίρι - Θα είναι η νέα πανδημία; - Τι απαντούν ειδικοί

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων το καλοκαίρι - Θα είναι η νέα πανδημία; - Τι απαντούν ειδικοί
Προσοχή συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενόψει του καλοκαιριού, καθώς φεστιβάλ και συναυλίες μπορούν να εκτινάξουν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων - Στο τραπέζι η επιβολή νέων περιορισμών στη Βρετανία!
Σχετικά Άρθρα
Δραματική προειδοποίηση απεύθυνε ο Hans Kluge Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για ταχύτατη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων εντός του καλοκαιριού, λόγω των συναυλιών, των φεστιβάλ και των πολυπληθών εκδηλώσεων την ώρα που τα κρούσματα εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη
Ο ιός έχει βρεθεί σε μια «άτυπη» εξάπλωση σε πολλές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Ο Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος υγείας προειδοποίησε ότι τα κρούσματα του σπάνιου ιού της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ραγδαία τους επόμενους μήνες.
Ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε στον Guardian ότι «καθώς εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο… με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση μπορεί να επιταχυνθεί ραγδαία».

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων, τι σχέση έχει με το «κρέας των θάμνων»

Ο ιός, ο οποίος προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη, εξάντληση και εξανθήματα που μοιάζουν με της ανεμοβλογιάς (φλύκταινες) στα χέρια και το πρόσωπο, σπάνια είναι θανατηφόρος και συνήθως υποχωρεί μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο ευλογιάς προσφέρει 85% προστασία αφού οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.
Eίναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, όπου έχει εμφανιστεί στο παρελθόν και επανήλθε προ μηνών από όπου ξεκίνησε η διασπορά του.
Το CDC της Νιγηρίας προτρέπει τους πολίτες του να σταματήσουν να τρώνε «κρέας θάμνων» – το οποίο περιλαμβάνει πιθήκους και αρουραίους – προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Το NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δημοσιεύσει ένα μήνυμα στον ιστότοπό του καλώντας τους ανθρώπους να μην αγγίζουν ή να καταναλώνουν «κρέας θάμνων», το οποίο είναι διαθέσιμο στη μαύρη αγορά σε εθνικά διαφορετικές περιοχές του Λονδίνου.

Χώρες και κρούσματα

Περίπου 80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με κατεσταλμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα, έχουν επιβεβαιωθεί σε 11 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να αναφερθούν ακόμα περισσότερα κρούσματα.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι διερευνώνται άλλες 50 ύποπτες περιπτώσεις, χωρίς να κατονομάζει καμία χώρα.
Χαρακτηρίζοντας την εξάπλωση «άτυπη», ο Kluge επισήμανε ότι «κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες».
Πορτογαλία, Σουηδία, Γαλλία, το Βέλγιο, Γερμανία ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και η Ιταλία επιβεβαίωσε ότι πλέον είχε τρία συνδεδεμένα κρούσματα της νόσου.
Αναλυτικότερα, μόλις σήμερα Σάββατο 21/5 νωρίς το μεσημέρι, αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι παρακολουθούν το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς της πολιτείας σε ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Bellevue, όπου έχουν πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της νόσου, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς στο Βέλγιο συνδέθηκαν την Παρασκευή με ένα φεστιβάλ φετίχ μεγάλης κλίμακας στην πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας, δήλωσαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Darklands.
Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η μετάδοση θα μπορούσε να ενισχυθεί από το γεγονός ότι «τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα» και πολλοί δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα.
Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι ο ιός είχε μολύνει έναν 29χρονο άνδρα που ζούσε στην περιοχή που περιλαμβάνει το Παρίσι.
Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας ανέφερε επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα και είπε ότι αναμένει επιβεβαίωση για άλλα 23.
Ωστόσο, ένας περιφερειακός αξιωματούχος υγείας είπε ότι οι αρχές είχαν καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή της Μαδρίτης, προερχόμενα τα περισσότερα από χώρο σπα - σάουνας για ομοφυλόφιλους στο κέντρο  καρδιά της πρωτεύουσας.
Πιθανόν αυτοί οι αριθμοί δεν έχουνακόμη συμπεριληφθεί στον απολογισμό σε εθνικό επίπεδο, ενώ όπως έγραψε η El País, οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν αγοράσει χιλιάδες δόσεις εμβολίου ευλογιάς για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.
Η Πορτογαλία έχει καταγράψει 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Την Πέμπτη 19/5, οι υγειονομικές αρχές στην Ιταλία ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στη χώρα, σε έναν νεαρό άνδρα που επέστρεψε πρόσφατα από τα Κανάρια Νησιά.
Την Παρασκευή δήλωσαν ότι επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμη κρούσματα, που συνδέονται με τον «ασθενή μηδέν».

Ποιους προτιμά

Συστάδες κρουσμάτων έχουν παρατηρηθεί μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό από σεξουαλικούς συντρόφους.
Τα περισσότερα αρχικά κρούσματα της νόσου ήταν μεταξύ ανδρών που έκαναν σεξ με άνδρες και αναζήτησαν θεραπεία σε κλινικές σεξουαλικής υγείας, είπε ο Kluge, προσθέτοντας ότι «αυτό υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να συνεχιζόταν για κάποιο χρονικό διάστημα».
Ο ΠΟΥ είπε ότι διερευνά το γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν άτομα που προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι άνδρες, αλλά προειδοποίησε να μην στιγματιστούν ομάδες λόγω της νόσου.

O κ. Kluge διαβεβαίωσε ότι «συνεργάζεται με τις πληγείσες χώρες και με άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών, προκειμένου να εντοπίσει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν από την νόσο».
«Μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον τερματισμό μιας επιδημίας, καθώς μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν φροντίδα και να οδηγήσει σε μη ανιχνεύσιμη εξάπλωση», ανέφερε.

Τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ευλογιά των πιθήκων;


Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο ιός έφτασε για πρώτη φορά χάρη σε κάποιον που ταξίδεψε από τη Νιγηρία, έχουν υπερδιπλασιαστεί, όπως αποκαλύφθηκε νωρίτερα σήμερα Σάββατο 21/5.
Σύμφωνα με το Sky News, «Τι ακριβώς οδηγεί το μεγαλύτερο ξέσπασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα μυστήριο», ειδικά καθώς οι ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστήριζαν προηγουμένως ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν ήταν πολύ μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων, με ορισμένους να εικάζουν ότι έχει μεταλλαχθεί.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν την Παρασκευή 20/5, 11 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αγγλία, ανεβάζοντας το σύνολο σε 20.
«Όλες οι πρόσφατες περιπτώσεις εκτός από μία δεν έχουν σχετικό ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Suzan Hopkins, είπε ότι αναμένει «αυτή η αύξηση να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα στην ευρύτερη κοινότητα».
Προέτρεψε ιδιαίτερα τους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους άνδρες να προσέχουν τα συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας ότι ένα «αξιοσημείωτο ποσοστό» περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη προέρχεται από αυτήν την ομάδα.
Η ευλογιά των πιθήκων δεν είχε προηγουμένως περιγραφεί ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, ανέφερε το UKHSA.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σταγονίδια ενός μολυσμένου ατόμου, καθώς και από κοινά αντικείμενα όπως κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.

«Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» άμεσα: Περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Sajid Javid, προσπάθησε να καθησυχάσει το κοινό, γράφοντας στο Twitter: «Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε προμηθευτεί περαιτέρω δόσεις εμβολίων που είναι αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων».
Οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι είχαν αγοράσει αποθέματα του εμβολίου και άρχισαν να το προσφέρουν σε όσους είχαν «υψηλά επίπεδα έκθεσης» στην ευλογιά των πιθήκων.
Το πρώτο κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώθηκε στις 7 Μαΐου, σε έναν ασθενή που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία.
Δύο ακόμη κρούσματα αναφέρθηκαν μια εβδομάδα αργότερα, σε άτομα του ίδιου νοικοκυριού.
Δεν είχαν καμία σχέση με την πρώτη υπόθεση.
Το UKHSA είπε ότι τέσσερα ακόμη κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 16 Μαΐου, όλα ταυτοποιήθηκαν ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή άλλοι άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες και φαινόταν ότι είχαν μολυνθεί στο Λονδίνο.
Είπε ότι δύο νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν στις 18 Μαΐου επίσης δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου ο ιός είναι ενδημικός και «είναι πιθανό να απέκτησαν τη μόλυνση μέσω κοινοτικής μετάδοσης».

Μπορεί να είναι η νέα πανδημία; Τι απαντούν οι ειδικοί

Η πιθανότητα να εμφανιστεί πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο είναι μικρή ως κοντά στο μηδέν, δεδομένου ότι η μολυσματικότητά του μειώνεται με τη μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο.
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε και ο επικεφαλής ερευνητής του Κέντρου N. F. Gamalei Anatoly Altshtein.
"Όχι, νομίζω ότι είναι αδύνατο.
Δηλαδή, δεν μπορείς ποτέ να το πεις κατηγορηματικά, αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι κοντά στο μηδέν", είπε, απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι δυνατή μια παγκόσμια πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων στον κόσμο, συγκρίσιμη με τον κορωνοϊό. πανδημία.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι γνωστός και καλά μελετημένος, δεν είναι ικανός να προκαλέσει μεγάλες πανδημίες, είπε ο Altstein.
Ο λόγος είναι ότι η μεταδοτικότητα του ιού εξασθενεί όταν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά αν περάσει από ζώο σε άτομο, τότε το τελευταίο αρρωσταίνει «πολύ σοβαρά και αρκετά μεταδοτικά», είπε ο ειδικός.
"Και μετά, καθώς η μετάδοση από άτομο σε άτομο συνεχίζεται, όλα εξασθενούν.
Είναι στη φύση αυτού του ιού και πιθανότατα, ακόμα κι αν είναι κάποια ελαφρώς διαφορετική παραλλαγή [του ιού], είναι απίθανο αυτή [πανδημία] να μπορεί να συμβεί», κατέληξε ο Altshtein.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος εξαπλώθηκε τον Απρίλιο-Μάιο σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εντοπίστηκε και σε άλλες ηπείρους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει σύντομα έκτακτη συνάντηση με κορυφαίους ειδικούς για να συζητήσουν το ξέσπασμα. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα της νόσου στη Ρωσία.

Ιδιαίτερη η συγκυρία που ξεσπά η ευλογιά των πιθήκων για τον ΠΟΥ

Ο ιός εξαπλώνεται επίσης την ίδια στιγμή που ο ΠΟΥ ετοιμάζεται να ψηφίσει για μια διεθνή συνθήκη πανδημίας και για τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005).
Σύμφωνα με τους επικριτές του, η συνθήκη «θα έδινε στον μη εκλεγμένο ΠΟΥ μεγαλύτερο έλεγχο των εθνικών αποφάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και νέες εξουσίες για να προωθήσει τα διαβατήρια εμβολίων, την παγκόσμια επιτήρηση και «παγκόσμια συντονισμένες ενέργειες» που αντιμετωπίζουν «παραπληροφόρηση» κάθε φορά που κηρύσσει «έκτακτη ανάγκη υγείας». ”
Φυσικά, όλοι αυτοί οι φόβοι αναμένεται να απορριφθούν ως «παραπληροφόρηση» από «ελεγκτές δεδομένων» που ευθυγραμμίζονται με τον ΠΟΥ σε εύθετο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης