Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομική περιδίνηση: Τι διδάσκει η Αργεντινή με πληθωρισμό πάνω από 55% και διαδοχικές χρεοκοπίες

Οικονομική περιδίνηση: Τι διδάσκει η Αργεντινή με πληθωρισμό πάνω από 55% και διαδοχικές χρεοκοπίες
Μόλις πριν από λίγες γενιές, η Αργεντινή ήταν έτοιμη να γίνει η παγκόσμια δύναμη του νότιου ημισφαιρίου: Το πέσο ήταν τόσο σταθερό όσο το δολάριο ΗΠΑ και η βρετανική λίρα,  και οι μετανάστες μετακόμισαν στη χώρα κατά εκατομμύρια αναζητώντας ευκαιρίες...
Σχετικά Άρθρα

Τον Μάρτιο του 2022 τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έδειξαν πληθωρισμό 8,5% σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, το υψηλότερο από το 1981.
Τον Μάρτιο του 2022, η Αργεντινή κατέγραψε πληθωρισμό 6,7% σε μηναία βάση ενώ η ετήσια επίδοση ήταν... 55,1%.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Αργεντινής δίνουν τόκο 45% στις καταθέσεις, κάτι που ακούγεται εξαιρετικό εφόσον η αξία του νομίσματός σας δεν μειώνεται στο μισό κάθε χρόνο.
Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ένα περιουσιακό στοιχείο που υποτιμάται γρήγορα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, είναι επενδύσεις που διατηρούν την αξία τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το εθνικό νόμισμα στην Αργεντινή.

Η δολαριοποίηση της οικονομίας

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι ελάχιστη στην καλύτερη περίπτωση και οι εξαιρετικά πλούσιοι αποθηκεύουν τα κεφάλαιά τους σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τι κάνουν όλοι οι άλλοι;

Αποθηκεύουν δολάρια.

Όταν έχεις να κάνεις με πληθωρισμό 50% σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός 8% είναι ένας εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα.
Όσοι έχουν αρκετά χρήματα για να εξοικονομήσουν επιπλέον μετρητά ανταλλάσσουν τα πέσο τους με δολάρια όσο το δυνατόν ταχύτερα, καθώς το δολάριο είναι η καλύτερη αντιστάθμιση για τον πληθωρισμού που έχουν στη διάθεσή τους
Αυτά τα δολάρια δεν αποθηκεύονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτια, κάτω από στρώματα και οπουδήποτε αλλού δεν μπορεί να τα αγγίξει η κυβέρνηση.
Η συνεχής ανταλλαγή πέσος με δολάρια έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο: ένα ήδη αδύναμο νόμισμα συνεχίζει να χάνει την αξία του καθώς οι καταναλωτές το απορρίπτουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι δυο ισοτιμίες

Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση της Αργεντινής προσπάθησε να σταματήσει αυτή τη φυγή προς τα δολάρια θεσπίζοντας ένα μηνιαίο όριο ανταλλαγής 200 ολ. πέσο-δολαρίου, αλλά αυτός ο κανόνας απλώς επέκτεινε τη μαύρη αγορά για δολάρια.
Η Αργεντινή έχει τώρα δύο συναλλαγματικές ισοτιμίες την τυπική και την άτυπη
Η ζήτηση για δολάρια είναι τόσο υψηλή που η ανεπίσημη συναλλαγματική ισοτιμία διαπραγματεύεται με 100% premium: 200 πέσος ανά δολάριο.
Επειδή ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε δυαθεώρητα ύψη, ο τοπικός πληθυσμός θα πληρώσει τη διπλάσια τιμή της αγοράς για να πάρει τα χέρια του σε δολάρια.
Argentine Economy Regained Momentum, Expanding in February

Τι πήγε στραβά;

Η Αργεντινή αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία των αναπτύσσόμενω κρατών , διότι μόλις πριν από 80 χρόνια ήταν έτοιμη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ σε παγκόσμια επιρροή.
Κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, το κράτος της Νότιας Αμερικής ξεπέρασε τόσο τον Καναδά όσο και την Αυστραλία σε πληθυσμό, συνολικό εισόδημα και κατά κεφαλήν εισόδημα.
Στην πραγματικότητα, το 1913 η Αργεντινή ήταν η 10η πλουσιότερη χώρα κατά κεφαλήν. (Η Αργεντινή ήταν 89η το 2020 και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 10ες).
Ωστόσο, ο υπόλοιπος κόσμος αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η Αργεντινή έχει παραπαίει...

Από τους κορυφαίους εξαγωγείς

Στη δεκαετία του 1940, φαινόταν ότι το κράτος της Νότιας Αμερικής θα ήταν μια υπερδύναμη για το υπόλοιπο του 20ού αιώνα.
Η Αργεντινή ήταν ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, η χώρα εκβιομηχάνιζε γρήγορα και σε αντίθεση με την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη, είχε παραμείνει σχετικά σταθερή από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της.
Ιταλοί, Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι μετανάστευσαν στην Αργεντινή κατά εκατομμύρια, αναζητώντας ευκαιρίες σε μια νέα γη.
Το Μπουένος Άιρες γινόταν η Νέα Υόρκη του νότιου ημισφαιρίου.
Shadow of Perón looms large over Argentina's presidential election |  Argentina | The Guardian
Τα 45 χρόνια παρακμής

Ωστόσο, το 1946 ο Juan Perón ήρθε στην εξουσία, ξεκινώντας 75 χρόνια παρακμής και στασιμότητας.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν γεμάτες πολεμικές αντιπαραθέσεις και οικονομική ύφεση
Ως αποτέλεσμα, ο Perón εφάρμοσε μια σειρά από πολιτικές υποκατάστασης εισαγωγών, όπως υψηλούς δασμούς, για να κάνει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, ο χρόνος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος, καθώς η μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή μας έφερε μια έκρηξη στο διεθνές εμπόριο.
Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο επωφελήθηκαν από τις φθηνές εισαγωγές, ενώ οι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε εκθετικά μεγαλύτερες βάσεις πελατών. Η Αργεντινή έχασε το λεωφορείο.
Ενώ ο στόχος ήταν να γίνει η Αργεντινή ένα ανεξάρτητο έθνος, η πραγματικότητα ήταν ότι μια ανθισμένη παγκόσμια δύναμη βγήκε από τις διεθνείς αγορές πριν από τη μεγαλύτερη επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου στην ιστορία.
FocusEconomics on Twitter: "Argentina's economic momentum seemingly  weakened further in the first quarter of this year, according to available  data. Download our latest report on Argentina's economy here:  <a href=https://t.co/NyvRcQkwfy #LATAM #argentina ..." />
Η πολιτική του προστατευτισμού…

Οι συνέπειες του προστατευτισμού αποδείχθηκαν μοιραίες...
Η Αργεντινή ήταν προηγουμένως μια αγροτική υπερδύναμη, αλλά οι πολιτικές προστατευτισμού ανάγκασαν τη χώρα να εκτρέψει τους πόρους από τον ισχυρότερο τομέα της για να αυξήσει τη βιομηχανική παραγωγή.
Η εγχώρια παραγωγή δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις χαμηλότερες τιμές των διεθνών αγαθών και οι καταναλωτές υπέφεραν.
Η περονιστική οικονομική πολιτική δεν σταμάτησε εδώ.
Οι έλεγχοι των ενοικίων και των τιμών ήταν διάχυτοι, με την κυβέρνηση να φτάνει στο σημείο να θέσει όρια τιμών στα μενού στα εστιατόρια.

Κρατικές δαπάνες

Οι κρατικές δαπάνες εκτινάχθηκαν καθώς οι εταιρείες σε διάφορους τομείς κρατικοποιήθηκαν και ο Perón παραμόρφωσε τα κλασικά δικαιώματα ιδιοκτησίας και την ελευθερία σύναψης συμβάσεων.
Οι βαριές κρατικές δαπάνες, η εκτεταμένη κρατικοποίηση και το ελάχιστο διεθνές εμπόριο ήταν συνταγή καταστροφής.
Οι περονιστικές πολιτικές κατέπνιξαν την οικονομική ανάπτυξη, «κλείδωσαν» την Αργεντινή έξω από τις διεθνείς αγορές, έσπειραν τους σπόρους της δυσπιστίας των αγορών στην οικονομία της, κατέστρεψαν την αναπτυξιακή πορεία και δημιούργησαν έναν κύκλο 70+ ετών υπερπληθωρισμού και οικονομικής στασιμότητας.
Ο Juan Perón ανατράπηκε μετά από μια δεκαετία στην εξουσία, αλλά η μοίρα της Αργεντινής είχε σφραγιστεί….
Τα επόμενα 50 χρόνια, η εξουσία διακυβέρνησης άλλαξε τα χέρια πολλές φορές μέσω πραξικοπημάτων και «εκλογών», το κράτος επανειλημμένα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και υπέστη κατάρρευση του νομίσματός του ενώ ο πληθωρισμός προκάλεσε τον όλεθρο στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Προοπτική

Η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε (εμείς στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ) σε μια χώρα με σταθερό νόμισμα, σταθερή κυβέρνηση και απεριόριστες ευκαιρίες.
Στις ΗΠΑ, ανησυχούν για το αν η αγορά πρόκειται να διατηρήσει τις ετήσιες αποδόσεις της 9%.
Στην Αργεντινή ανησυχούν για το αν το νόμισμά τους θα υπάρχει αύριο .
Οι πολίτες των αναπτυγμένων κρατών επενδύουν σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.
Οι Αργεντινοί συσσωρεύουν δολάρια κάτω από τα στρώματά τους και αγοράζουν μεταχειρισμένα οχήματα ως επενδύσεις για την καταπολέμηση του υπερπληθωρισμού.
Το πιο τρελό σε όλο αυτό το πράγμα;
Υπάρχει ένα εναλλακτικό χρονοδιάγραμμα όπου η Αργεντινή ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ σε παγκόσμια επιρροή το 2022.
Μόλις πριν από λίγες γενιές, η Αργεντινή ήταν έτοιμη να γίνει η παγκόσμια δύναμη του νότιου ημισφαιρίου.
Το πέσο ήταν τόσο σταθερό όσο το δολάριο ΗΠΑ και η βρετανική λίρα, το Μπουένος Άιρες ήταν μια από τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου και οι μετανάστες μετακόμισαν στη χώρα κατά εκατομμύρια αναζητώντας ευκαιρίες.
Ωστόσο, μια και μόνο δεκαετία κυβερνητικής ανικανότητας οδήγησε σε γενιές παρακμής.
Opinion: Like Juan Peron in Argentina, Trump threatens to squander our  prosperity - MarketWatch
Η σχετικότητα των προβλημάτων

Παρά τα προβλήματα που έχουμε στο αναπτυγμένο κόσμο δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως τα δολάρια μας ή τα ευρώ είναι άχρηστα ή ότι η κυβέρνησή μας θα ανατραπεί από πραξικόπημα.
Αν μερικά γεγονότα στην ιστορία ήταν διαφορετικά, θα μπορούσαμε να κοιτάζαμε μια διαφορετική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή.
Εάν το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ο πληθωρισμός 8% στις ΗΠΑ, είναι πραγματικά τόσο μεγάλα τα προβλήματά μας;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης