Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Ο Van der Bellen ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία

Αυστρία: Ο Van der Bellen ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία
Aνακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος εκ νέου για μια δεύτερη εξαετή θητεία, ένα γεγονός που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τον αριθμό των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Αυστρίας και πρώην ηγέτης των Πρασίνων Alexander van der Bellen, 78 ετών ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος εκ νέου για μια δεύτερη εξαετή θητεία, ένα γεγονός που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τον αριθμό των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.
Ο Van der Bellen είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αυστρία.
Υψηλόβαθμα στελέχη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κοινοβουλίου, του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν πει ότι είναι πιθανόν να μην προτείνουν δικούς τους υποψηφίους εφόσον εκείνος θελήσει να παραμείνει στο αξίωμα.
«Το όνομά μου είναι Alexander van der Bellen. Διεκδικώ την προεδρία. Ζητώ τη στήριξή σας και την ψήφο σας» ανέφερε ο 78χρονος πρόεδρος σε ένα βίντεο που ανάρτησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκλογές του 2016

Στις εκλογές του 2016 ο Van der Bellen κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά τον Μάιο του 2016 στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 50,3%, τον υποψήφιο του Κόμματος της Ελευθερίας Norbert Hofer, όταν η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη ήταν το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο όμως διέταξε την επανάληψη του δεύτερου γύρου, λόγω παρατυπιών.
Ο επαναληπτικός γύρος στη συνέχεια αναβλήθηκε, από τον Οκτώβριο για τον Δεκέμβριο, επειδή είχε χρησιμοποιηθεί κόλλα κακής ποιότητας στους φακέλους που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιστολικές ψήφους.
Ο Van der Bellen κέρδισε τελικά με μεγαλύτερη διαφορά, με ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% για τον Norbert Hofer.
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο Van der Bellen έφερε σταθερότητα αλλά και χιούμορ στην προεδρία.
Όταν η κυβέρνηση κατέρρευσε το 2019 διόρισε μια υπηρεσιακή και αστειεύεται για το πόσο συχνά ορκίζει νέους υπουργούς αλλά και δύο καγκελάριους, τον έναν μετά τον άλλον πέρσι, αφού ο καγκελάριος Sebastian Kurz παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης