Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολεμικές ιαχές στην Ταϊβάν – Biden: Θα συγκρουστούμε με την Κίνα – Πεκίνο: Μην μας υποτιμάτε

Πολεμικές ιαχές στην Ταϊβάν – Biden: Θα συγκρουστούμε με την Κίνα – Πεκίνο: Μην μας υποτιμάτε
Η Ρωσία οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα για την βαρβαρότητά της στην Ουκρανία είπε ο Biden
Σχετικά Άρθρα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συμπληρώνει τρεις μήνες χωρίς να διαφαίνεται οποιαδήποτε διέξοδος από το σημερινό στρατιωτικό και πολιτικό αδιέξοδο, και ενώ ο πλανήτης βιώνει μια σειρά πρωτοφανών και ιδιαίτερα επικίνδυνων κρίσεωνπαγκόσμια επισιτιστική κρίση, ενεργειακή κρίση, κρίση ακρίβειας και πληθωρισμού -, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden επέλεξε να βάλει περισσότερο λάδι στην φωτιά.
Σε σημερινές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Fumio Kushida, είπε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπίσουν την Ταϊβάν σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης από την Κίνα.
Αν και είναι γνωστή η δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα σπεύσει να προστατεύσει την Ταϊβάν, εάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα, είναι προφανές πως η σημερινή εύθραυστη συγκυρία απαιτεί πολύ λεπτές ισορροπίες και χειρισμούς προκειμένου να μην διαταραχθεί περισσότερο η παγκόσμια ασφάλεια.
Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που ο Biden χαιρέτιζε την πρόθεση της Ιαπωνίας να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνάμεις και να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική κατά της πρόθεσης της Κίνας να επεκταθεί περαιτέρω στην Ασία, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν διεμήνυε πως οποιαδήποτε επίθεση στην Κίνα, θα την θεωρήσει ως επίθεση στο έδαφος της, ενώ το Πεκίνο έσπευσε να τονίσει στον πρόεδρο Biden πως δεν θα πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την κυριαρχία της.

Biden: Έχουμε αναλάβει δέσμευση

Ο πρόεδρος Biden, κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, αν αυτή δεχθεί επίθεση από την Κίνα.
Biden και Kishida εξέφρασαν τη δέσμευση τους να αντιμετωπίσουν από κοινού την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ασία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε τη θέση πως η Ιαπωνία πρέπει να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει.
Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης δια της βίας αυτού του εδάφους.
«Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (...) αλλά η ιδέα ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα.
Οι Κινέζοι φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν» υποστήριξε ο Biden, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως Ιαπωνία και ΗΠΑ θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας.

Λευκός Οίκος: Καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την Ταϊβάν

Τη θέση πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την Ταϊβάν διατυπώνει με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου Joe Biden, ο οποίος είπε πως οι ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν.
«Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει.
Επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν.
Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί» ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Κίνα σε Biden: Μην υποτιμάς την αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας

Μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να μην υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα της Κίνας να προστατεύσει την κυριαρχία της στέλνει το Πεκίνο, κατόπιν των δηλώσεων του Αμερικάνου προέδρου πως θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα.
«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα.
Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν» ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Σημειώνεται πως μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει στόχο «να επανενώσει» το νησί με «τη μητέρα πατρίδα».
Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.

Ευχαριστίες από Ταϊβάν

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους.
Το υπουργείο επεσήμανε ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Biden και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του νησιού θα εξακολουθήσει να ενισχύσει την άμυνά του και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.

Άρση κυρώσεων

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, ο Biden άφησε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση κάποιων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη διοίκηση του προέδρου Trump σε βάρος της Κίνας κατά τη διάρκεια του εμπορικού τους πολέμου.
Όπως είπε, θα συζητήσει το θέμα των εμπορικών κυρώσεων κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Πρέπει να πληρώσει η Ρωσία

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα» για «την βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
«Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία.
Αν οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν δια της βίας;» διερωτήθηκε ο Biden, αν και υπογράμμισε πως μια εισβολή αυτού του είδους, δεν θα γίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης