Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Severodonetsk, η νέα Μαριούπολη; - Για τακτική καμένης γης από τους Ρώσους μιλάνε οι Ουκρανοί

To Severodonetsk, η νέα Μαριούπολη; - Για τακτική καμένης γης από τους Ρώσους μιλάνε οι Ουκρανοί
Για 50 έως 100 νεκρούς Ουκρανούς την ημέρα στην ανατολική Ουκρανία έκανε λόγο ο πρόεδρος Zelensky
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως το Severodonetsk, το οποίο τα τελευταία 24ωρα δέχεται ένα άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα είναι η επόμενη Μαριούπολη διατυπώνουν πολλοί αναλυτές.
Το Severodonetsk είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις στην επαρχία του Luhansk που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Η επαρχία Luhansk μαζί με το Donetsk αποτελούν το Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, η κατάκτηση του οποίου αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό στρατιωτικό στόχο της Ρωσίας.
Ωστόσο στην περιοχή αυτή εκτιμάται πως βρίσκονται πολύ ισχυρές και πολύ καλά εκπαιδευμένες ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα από το 2014 εμπλέκονται συνεχώς σε συγκρούσεις με τους φιλορώσους αντάρτες της περιοχής.
009.jpg
Τακτική καμένης γης καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την πόλη, την οποία έχουν περικυκλώσει ασφυκτικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης του Luhansk, υποστήριξε πως οι Ρώσοι επιτίθενται στην πόλη από τέσσερις κατευθύνσεις, ενώ έκανε λόγο για τακτική «καμένης γης» από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ενδεικτικό της έντασης των συγκρούσεων είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες κάνουν λόγο για τεράστιες απώλειες, με ολόκληρες μονάδες να εξολοθρεύονται και δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες να αιχμαλωτίζονται.
Σύμφωνα με τον Gaidai, οι Ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις από το Kharkiv, τη Μαριούπολη, από τους φιλορώσους αυτονομιστές αλλά και νέες από τη Σιβηρία, κάνοντας λόγο για καταστροφή υποδομών και γεφυρών, κάτι που σημαίνει πως το Severodonetsk είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη Ουκρανία.
Μάλιστα αναφέρεται πως η πόλη των περίπου 100.000 κατοίκων, κινδυνεύει να έχει την ίδια τύχη με τη Μαριούπολη, δηλαδή να περικυκλωθεί μέχρι τέλους έτσι ώστε να υποταχθεί.
1_126.jpg
2_176.jpg
3_26.png

Zelensky: Έως και 100 νεκροί την ημέρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε πως οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία είναι από 50 ως 100 στρατιώτες κάθε ημέρα.
«Σήμερα, από 50 ως 100 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο πιο δύσκολο για εμάς μέτωπο στις ανατολικές περιοχές της χώρας μας» ανέφερε ο Zelensky, δήλωση που ήρθε για να δικαιολογήσει την απόρριψη αιτήματος να επιτραπεί σε άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας να φύγουν από την Ουκρανία.
00_6.jpg
Σφυροκόπημα σε υποδομές

Σύμφωνα με Ουκρανούς βουλευτές, οι Ρώσοι πλήττουν πολιτικές υποδομές, όπως συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και σχολεία και νοσοκομεία.
«Μοιάζει σαν οι Ρώσοι να μην πολεμούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά ολόκληρο τον λαό.
Γι' αυτό η Ουκρανία απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη να αναγνωρίσει την κατάσταση ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού» ανέφερε ο βουλευτής, Dmitro Lubinets.

Τι λένε οι Ρώσοι

Το σφυροκόπημα επιβεβαιώνει και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο έκανε λόγο για επιθέσεις σε δεκάδες στόχους στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυραύλους καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της επιχειρούν να περικυκλώσουν το Severodonetsk.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν το στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας.
Εξάλλου, στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε τέσσερα κέντρα διοίκησης, ένα σημείο επικοινωνιών, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και 87 περιοχές στις οποίες υπήρχαν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και επτά αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Την ίδια στιγμή, αναφέρεται πως φιλορωσικές δυνάμεις έχουν ήδη φθάσει στα περίχωρα του Severodonetsk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης