Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύεται συνεχώς το ρούβλι, από ρεκόρ σε ρεκόρ έναντι δολαρίου και ευρώ

Ενισχύεται συνεχώς το ρούβλι, από ρεκόρ σε ρεκόρ έναντι δολαρίου και ευρώ
Tο ρωσικό νόμισμα μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 50 ρουβλίων έναντι του δολαρίου στα μέσα του καλοκαιριού, εκτιμά ο Yurii Popov
Σχετικά Άρθρα

Νέα σημαντική ενίσχυση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου προβλέπουν Ρώσοι αναλυτές μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού!
Αν και βασίζεται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα, μάλλον πρόκειται για «σοβιετικού» τύπου διαμόρφωση της ισοτιμίας έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι «εισαγόμενες» πιέσεις, όπως ο πληθωρισμός…
Βέβαια στη «μαύρη αγορά» η ισοτιμία διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα…
Το ρωσικό νόμισμα μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 50 ρουβλίων έναντι του δολαρίου στα μέσα του καλοκαιριού, εκτιμά ο Yurii Popov, στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές συναλλάγματος και επιτοκίων της SberCIB Investment Research.
Επισημαίνεται ότι η ισοτιμία του δολαρίου το πρωί της Παρασκευής 20 Μαΐου έπεσε κάτω από 58 ρούβλια.
Σήμερα 23 Μαΐου 2022 στο χρηματιστήριο της Μόσχας η ισοτιμία του ευρώ έπεσε κάτω από τα 59 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015.

γράφημα_ρούβλι.JPG

Αλλά προς το τέλος του έτους, εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές η ισοτιμία με το δολάριο το πιθανότερο είναι να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 60 -70 ρουβλίων.
Ο κύριος λόγος για την ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος είναι η σημαντική πώληση ξένου νομίσματος από εξαγωγείς εν αναμονή της πληρωμής του φόρου εξόρυξης ορυκτών ύψους 600 δισεκ. ρουβλίων εντός των ημερών, καθώς και η μετατροπή των πληρωμών για το αέριο που εξάγεται στην Ευρώπη σε ρούβλια είπε ο Popov.
Ταυτόχρονα, η ζήτηση για ξένο συνάλλαγμα παραμένει χαμηλή, κάτι που προφανώς οφείλεται στους χαμηλούς όγκους εισαγωγών.
Τις επόμενες εβδομάδες, η ενίσχυση του ρουβλίου μπορεί να σταματήσει, πιστεύει ο Ρώσος αναλυτής.
Γεγονός είναι ότι οι τρίμηνες καταθέσεις που άνοιξαν τον Μάρτιο με υψηλά επιτόκια θα αποπληρωθούν τον Ιούνιο (τότε αυξήθηκαν κατά 2,6 τρισεκ. ρούβλια, κυρίως λόγω της μείωσης των κεφαλαίων στους τρεχούμενους λογαριασμούς κατά 2 τρισεκ.), εξηγεί.
«Δεδομένης της πρόσφατης ενίσχυσης του ρουβλίου, η ζήτηση για νόμισμα από ιδιώτες μπορεί να αυξηθεί απότομα, γεγονός που θα ασκήσει κάποια πίεση στο ρούβλι.
Αφού καλυφθεί πλήρως η αυξημένη ζήτηση ιδιωτών για συνάλλαγμα -κάτι που είναι δυνατό πιο κοντά στο δεύτερο μισό του Ιουνίου-, η ενίσχυση του ρουβλίου μπορεί να επαναληφθεί, ειδικά εάν οι εξαγωγές από τη Ρωσία παραμείνουν υψηλές, εκτιμά ο αναλυτής και τονίζει ότι δεν αποκλείεται υπό αυτές τις συνθήκες, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου και στις αρχές του τρίτου τριμήνου, το ρούβλι να ενισχυθεί στα επίπεδα 50 ρούβλια ανά δολάριο.
Αυτό, με τη σειρά του, θα τονώσει την ανάπτυξη, τις εισαγωγές και θα εξισορροπήσει εν μέρει τις υψηλές εξαγωγές.
Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, η ισοτιμία μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 60-70 ρούβλια ανά δολάριο, καθώς οι εισαγωγές θα ανακάμψουν καθώς ξεπερνιούνται τα υλικοτεχνικά προβλήματα, ενώ οι εξαγωγές, αντίθετα, μπορεί θα μειωθούν εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις».

Αν.Π.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης